Op 1 augustus is het zwarte zaterdag, de dag waarop het vakantieverkeer vast staat in Europa. Hoewel al in februari bekend is wanneer het zwarte zaterdag wordt, vertrekken deze dag weer veel Nederlanders richting het zuiden.

Het wordt ieder jaar steeds drukker op zwarte zaterdag. In 2000 stond er nog 512 kilometer file op de Franse wegen. Vorig jaar was een recordjaar met 994 kilometer file.

Ook dit jaar wordt verwacht dat veel automobilisten stil komen te staan op de wegen rondom Parijs en Lyon.

Zaterdag-zaterdag-cultuur

Volgens Kees Quax van de ANWB vertrekken veel Nederlanders toch op deze dag door de "zaterdag-zaterdag-cultuur" die op veel bestemmingen heerst. Wanneer iemand een week op de camping reserveert, moet er vaak vanaf zaterdag tot zaterdag geboekt worden. Aankomen op een andere dag kan meestal niet. "En mensen gaan geen geboekte nacht missen om de files te ontwijken", zegt Kees Quax.

"Ook maakt het qua beleving van de files weinig uit of er op zwarte zaterdag of een weekeinde eerder of later wordt gereisd. Ook in deze weekeinden staat ruim 500 kilometer file."

Het is in de deze periode zo druk vanwege de Europese vakantieperiodes. Begin augustus heeft Noord-Europa al even vakantie en grote delen van Frankrijk hebben heel augustus vrij. Ook gaat vanaf eind juli al een gedeelte van de vakantiegangers terug naar huis, waardoor het in beide richtingen druk is.

Toch de auto

“Je kan met de auto of caravan veel meer meenemen.”
Verkeerspsycholoog Dick de Waard

Maar waarom gaan inmiddels niet meer mensen met de trein of het vliegtuig in plaats van met de auto? In 2014 koos 62 procent bij een lange vakantie in het buitenland voor de auto, 32 procent voor het vliegtuig en maar 2 procent voor de trein.

Verkeerspsycholoog Dick de Waard licht toe: "Niet iedereen houdt van vliegen. Bovendien kun je met de auto of caravan veel meer meenemen. De trein is nog altijd relatief duur, en ook daarvoor geldt dat de hoeveelheid bagage die je mee kunt nemen beperkt is."

Met caravan

Juist de mensen die ook nog eens een caravan meenemen, zorgen ervoor dat er sneller files ontstaan. Volgens Goof van de Weg van de TU Delft blijkt uit onderzoek naar normale verkeerssituaties dat vrachtwagens ervoor zorgen dat er vaker files voorkomen.

Dit komt vooral doordat vrachtwagens niet de maximale snelheid mogen rijden. "Ook caravans mogen niet de maximale snelheid rijden, dus waarschijnlijk ontstaan door caravans ook sneller files."

Ook de infrastructuur zelf zorgt overigens voor files. Vakantiegangers komen vooral vast te staan op plekken waar de weg verandert. Een uit- of invoegstrook is hier een bekend voorbeeld van. Maar volgens Van de Weg kunnen ook kleinere dingen, zoals een camera boven de weg, ervoor zorgen dat mensen afremmen en de kans op een file groter wordt.

Zwarte kleur

Dat alles draagt bij aan zwarte zaterdag op 1 augustus. Die dag wordt overigens zo genoemd vanwege de Franse verkeersdienst, zegt Bas van de Beek van de Verkeersinformatiedienst (VID). De verkeersdienst gebruikt een kleurencodesysteem om aan te geven hoeveel verkeersproblemen worden verwacht ten opzichte van de normale situatie.

Er zijn vier kleurcodes. Groen is bijvoorbeeld voor de dagen waarop er een normale verkeerssituatie wordt verwacht. Zwart wordt gebruikt wanneer het extreem druk wordt. De drukste zaterdag in de zomer krijgt altijd een zwarte kleur en is de enige dag in het jaar waarbij er voor het hele land extreme drukte wordt verwacht.

De VID en de ANWB nemen de voorspellingen van de Franse verkeersdienst over en noemen de dag die een zwarte kleur krijgt zwarte zaterdag. Het is op zwarte zaterdag niet alleen druk in Frankrijk, ook in Zuid-Duitsland en de tunnels richting Italië wordt verwacht dat het vast staat.

​​Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend