Met de premiere van de film Ant-Man sluit Marvel de zogeheten tweede fase af in hun grote project, de Marvel Cinematic Universe. Met nog tien films te gaan is het tijd om de balans op te maken: Wat zijn de feiten en verwachtingen over de volgende fase van één van de grootste filmreeksen van dit moment?

De aankondiging werd in oktober door fans met gejuich ontvangen. Tijdens een persconferentie maakte uitgever Marvel bekend dat tot en met 2019 maar liefst tien superheldenfilms worden uitgebracht.

Terugkijkend op de voorgaande twaalf films is het niet vreemd dat Marvel die aankomende delen zo groots aankondigde. De eerste Avengers-film haalde wereldwijd meer dan 1,5 miljard dollar op, waarmee het na Avatar en Titanic de best verdienende film ooit is.

Alle Marvel-films bij elkaar opgeteld leverden al ruim 6,5 miljard dollar winst op voor de uitgever. En daar komen de verkopen uit comics, actiefiguren, games en accessoires nog eens bovenop.

De drie fases

De eerste fase van het Marvel Cinematic Universie (MCU), een filmadaptatie van een aantal stripboekreeksen, begon op 2 mei 2008 met Iron Man. In de daarop volgende films werden onder meer de Hulk, Thor en Captain America aan het grote publiek voorgesteld.

De superhelden verenigden zich in The Avengers, waarin ze als team moesten samenwerken om Thor’s broer Loki te verslaan. Daarmee werd de eerste fase in het project afgesloten. In de tweede fase werden onder meer de Guardians of the Galaxy en Ant-Man geïntroduceerd. Ook werd een tweede Avengers-films uitgebracht.

Fase 1

Iron Man 2 mei 2008
The Incredible Hulk 13 juni 2008
Iron Man 2 7 mei 2010
Thor 6 mei 2011
Captain America: The First Avenger 22 juli 2011
Marvel's The Avengers 4 mei 2012

Fase 2

Iron Man 3 3 mei 2013
Thor: The Dark World 18 november 2013
Captain America: The Winter Soldier 4 april 2014
Guardians of the Galaxy 1 augustus 2014
Avengers: Age of Ultron 1 mei 2015
Ant-Man 17 juli 2015

Fase 3

Captain America: Civil War 6 mei 2016
Doctor Strange 4 november 2016
Guardians of the Galaxy, Vol 2. 5 mei 2017
Spider-Man (nog geen titel) 28 juli 2017
Thor: Ragnarok 3 november 2017
Avengers: Infinity War - part 1 4 mei 2018
Black Panther 6 juli 2018
Captain Marvel 2 november 2018
Avengers: Infinity War - part 2 3 mei 2019
Inhumans 12 juli 2019

Door alle Marvel-films lopen twee rode draden: het conflict tussen de Avengers over de manier waarop ze de aarde moeten beschermen, en het samenstellen van het superwapen The Infinity Gauntlet door de buitenaardse Thanos.

In de derde fase komen deze twee verhaallijnen tot hun conclusie. Marvel houdt de lippen stijf op elkaar over de details van deze delen, maar her en der komen toch een aantal geruchten los. Wat betekent dit voor de laatste fase?

De verhaallijnen

In de eerste films konden comicliefhebbers nog redelijk voorspellen hoe ze zouden verlopen. De ontstaansverhalen van de superhelden werden in grote lijnen op het witte doek overgenomen. Het eerste Avengers-deel week echter af van bestaande verhalen.

Schrijvers en regisseurs deden in de tweede fase inspiratie op uit de comics, maar hielden vooral niet krampachtig vast aan de verhaallijnen. Zo is het ontstaan van superheld The Vision in de tweede Avengers-film behoorlijk omgegooid, en heeft Iron Man al een paar avonturen beleefd die niet in de comics zijn verteld.

In de derde fase komen de verhalen Civil War en The Infinity Gauntlet aan de orde: twee klassieke verhaallijnen die door sommige fans als beste comics worden beschouwd. Voor Marvel wordt het een uitdaging om deze verhalen op een bevredigende manier voor zowel film- als comicfans te adapteren.

Onbekende personages

De Marvel-films hebben tot nu toe allemaal een budget van minimaal 140 miljoen dollar en om dat terug te verdienen moet een film gemaakt worden voor het breedst mogelijke publiek.

Marvel neemt echter sinds Iron Man al een grote gok. Het is nu ondenkbaar, maar in 2008 was het door Robert Downey Jr. gespeelde personage onbekend bij het grote publiek. Vervolgens werden ook de relatief onbekende Guardians of the Galaxy met succes verfilmd. En sinds deze week mag ook Ant-Man opdraven in de lange rij van superhelden.

De derde fase heeft zo mogelijk nog grotere onbekenden op de rol staan. Op 4 november 2016 maakt Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) zijn debuut. In 2018 verschijnt Black Panther (Chadwick Boseman) in zijn eigen film.

Deze helden krijgen hoogstwaarschijnlijk wel kleine rolletjes in eerdere Marvel-films, maar kunnen zij ook voldoende mensen naar de bioscoop lokken met hun eigen titel?

Aflopende en langlopende contracten

Ten slotte zorgen de contracten van diverse acteurs al tijdenlang voor speculatie. Elke Marvel-hoofdrolspeler tekent een contract voor een bepaald aantal films. Sommige contracten lopen echter al af voor de laatst geplande Avengers-film.

Zo heeft Chris Evans (Captain America) nog slechts twee films over, waarvan Captain America: Civil War sowieso al meetelt. Dan blijven er nog twee Avengers-films over. Dit kan betekenen dat Captain America in slechts één van die delen speelt. Óf hij sterft in het eerste deel, of hij duikt pas op in deel twee.

Het alternatief is dat Evans een vernieuwd contract krijgt aangeboden voor een extra film. Veel acteurs zijn dankzij de Marvel-films fors gestegen in populariteit, waardoor ze ook een hoger salaris kunnen eisen.

Acteur Sebastian Stan bevindt zich in een omgekeerde situatie. Stan speelt The Winter Soldier in de Captain America-films, en tekende een contract voor maar liefst negen films. Daarvan zijn nog acht films over.

Het is onwaarschijnlijk dat Stan in alle tien geplande Marvel-films meespeelt, dus dat kan betekenen dat hij (net als in de comics) wordt opgezet als de volgende Captain America. Dat impliceert ook dat Marvel na fase drie door kan gaan met de filmreeks.

Dat klinkt op dit moment als een logische opzet. Bioscoopgangers zijn tot nu toe nog tevreden over de films, recensies zijn gemiddeld tot lovend, en het geld stroomt binnen bij Marvel. Of dat zo blijft, hangt echter af van hoe Marvel de derde fase afrondt.