De Tour de France is in de sportwereld al geen walhalla qua prijzengeld. Het bescheiden honorarium wordt jaarlijks ook nog verlaagd door boetes waar renners en ploegleiders mee worden geconfronteerd. Een verzameling bijzondere anekdotes.

Wildplassen is één van de 'populairste' bekeuringen, maar ook voor geduwd worden en afsnijden moeten teams de portemonnee trekken.

"Ik heb ooit een boete gehad, omdat ik een renner van een andere ploeg een colaatje heb gegeven", zegt Michel Cornelisse geërgerd. De Nederlandse ploegleider van MTN-Qhubeka schaart zichzelf onder de 'veelplegers'.

"Ik sta vrij hoog in het klassement en kan ook niet ontkennen dat ik een geloste renner weleens een flinke zwieper heb gegeven. Dat is spelen met vuur en dan moet je de boete ook accepteren. Maar soms zijn ze volledig onterecht."

“Sommige juryleden begrijpen echt niks van wielrennen.”
Ploegleider MTN-Qhubeka

Zo werd Cornelisse dit jaar gestraft voor het geven van een wiel aan een renner van een andere formatie. "Die hadden maar één auto in koers en het duurde even voor die er was. Dan doe ik eens een beetje aan fair play, krijg ik een boete van 100 Zwitserse francs. Sommige juryleden begrijpen echt niks van wielrennen."

Afgetrokken van prijzengeld

De juryleden waar Cornelisse op doelt, zijn medewerkers van de UCI die met motoren en auto's tussen de ploegleiderswagens door rijden. De internationale wielrenunie is gestationeerd in het Zwitserse Aigle en deelt boetes uit in de eigen valuta. Al dat geld wordt afgetrokken van het prijzengeld dat de teams aan het einde van de drieweekse rittenkoers over de renners verdelen.

In de eerste twaalf etappes van de Tour werd er al voor ruim 5.500 euro aan prenten uitgedeeld. Ter vergelijking: de Italiaanse ploeg Lampre-Merida streek als minst verdienende ploeg in de Tour van 2014 een totaalbedrag van ruim 9.830 euro op.

De Movistar-ploeg van kopman Nairo Quintana staat momenteel bovenaan met een totaalbedrag van 800 Zwitserse francs, zo'n 767 euro. De Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo doet het met 600 franc (ruim 575 euro)  een stuk 'beter'. De tweede plek is, niet geheel verrassend, met 750 franc voor het MTN-Qhubeka van Cornelisse.

De straffen worden uitgedeeld om de meeste uiteenlopende redenen. Diverse renners werden deze Tour bijvoorbeeld beboet voor het onreglementair aannemen van etenszakjes. Respectloos gedrag richting de jury is ook een grote inkomstenbron voor de UCI.

Naast boetes worden ook schorsingen en tijdstraffen uitgedeeld. Zo mocht Etixx-QuickStep-ploegleider Davide Bramati een dag niet rijden omdat hij tijdens een rit zijn gordel niet om had.

“Soms moet je zo nodig dat tussen de mensen door schieten de enige mogelijkheid is.”
Roy Curvers

Wildplassen moet soms wel

Onder de Nederlandse overtreders in de eerste week was wildplasser Roy Curvers, die uitlegt hoe je zo'n boete krijgt. "Het is de bedoeling dat niemand het ziet als je plast, maar in de Tour is dat heel moeilijk met zoveel mensen langs de kant. Iedereen is zich bewust van de boetes, het komt alleen weleens voor dat je zo nodig moet dat tussen de mensen door schieten de enige mogelijkheid is. Iedereen pakt daar wel één of twee keer per jaar een boete voor."

Curvers vermoedt in dit geval dat de UCI een compensatieboete heeft gegeven, omdat hij ook even in de slipstream van de auto terug reed naar het peloton. "Dat gebeurde in de hectiek en toen zagen ze me daarna plassen. Ze dachten waarschijnlijk: dan maar daarvoor een boete."

De renner van Giant-Alpecin doet ook een aardige duit in het zakje als het om vreemde boetes gaat. "Ik ben bij een wedstrijd weleens de verkeerde kant opgestuurd en even later kreeg ik een boete voor afsnijden. Ik moest verdorie betalen, omdat de mensen van de organisatie niet op stonden te letten. Ik zou ze graag aanvechten, maar dat heeft weinig zin."

De renners hoeven na een boete niet op het matje te komen bij de teambazen, maar het is voor de sfeer in de ploeg toch onverstandig om een verzamelaar te worden. "Uiteindelijk betalen we het uit eigen zak omdat het van het prijzengeld afgaat. Je dupeert eigenlijk je eigen ploeggenoten. Toch is het voor mij belangrijker dat ik snel terug ben in het peloton om weer belangrijk te zijn voor de sprint."

Uit koers gehaald

De ergste straf voor een renner is uit koers gehaald worden. Dat komt in de Tour weinig voor, maar in eendaagse wedstrijden bestaat dat risico. Cornelisse wordt nog witheet als hij de ervaringen van zijn pupillen memoreert. "Rob Ruijgh werd ooit in de Amstel Gold Race, een wedstrijd in zijn eigen streek, uit koers gehaald en dat was erg kinderachtig. De neutrale materiaalwagen was hem voorbij gereden en toen hielpen we hem terwijl hij aan de auto hing. Pang, direct eruit. En dat terwijl er totaal geen paniek was. Er stonden gewoon rustig renners te pissen."

De vergelijking met scheidsrechters in het betaalde voetbal gaat volgens de Amsterdammer wel op. De jury heeft weliswaar geen directe invloed op het wedstrijdverloop, maar wordt wel vaak als de vijand beschouwd. "Er is één jurylid dat blijkbaar een grote hekel heeft aan mij. Ik zal zijn naam niet noemen, maar het is wel duidelijk. Of ik hem daarop heb aangesproken? Nee, met dat soort mensen praat ik niet. Met heel veel heb ik wel een goede band hoor, maar een paar begrijpen de wedstrijd gewoon niet."

“Hup, 200 Zwitserse franc voor een duwtje in het heetst van de strijd.”

Cornelisse wordt na de race regelmatig verrast door een boete. De prenten worden niet direct uitgedeeld, maar verschijnen na afloop in een communiqué van de organisatie. "Vaak weet je niet eens waar het over gaat. Dan denk je dat het een relaxte dag was en sta je 's avonds op het lijstje. Wij hebben deze Tour nog een boete gehad voor een renner die al zeven bidons op zijn rug had en bij de achtste een zetje kreeg. Hup, 200 Zwitserse franc voor een duwtje in het heetst van de strijd."

"Voor zo'n bedrag moet je toch minstens iemand bij de eerste twintig van een etappe hebben om dat terug te verdienen", zegt Curvers. De Limburger heeft naar eigen zeggen in Rudi Kemna een ploegleider die weleens over de schreef gaat in de ogen van de jury. Navraag bij de oud-sprinter levert uiteraard een ontkennend antwoord op. "Ik herken me daar helemaal niet in", pareert Kemna met een glimlach.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend