Wandelaars die sjoemelen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zijn een doorn in het oog van de organisatie. Ze willen wel een medaille voor de afstand waarvoor ze zich hebben ingeschreven, maar vertikken het om de kilometers daadwerkelijk te maken.

Deelnemers die een loopje nemen met de regels zijn een smet op de sfeer van de Vierdaagse. Het gebeurt niet massaal, maar irritant is het wel, dus wil de organisatie dit jaar beter optreden "tegen wandelaars die, bewust of onbewust, op de verkeerde route lopen of die menen dat zij niet de voorgeschreven afstand hoeven af te leggen".

"Het doel is de controles efficiënter te laten verlopen. Tegelijkertijd worden, zo is de verwachting, de regels beter nageleefd", zo valt te lezen op de website van de Vierdaagse.

“Toen ik me omdraaide, zag ik inderdaad iemand in een taxi stappen.”

Mensen die bewust een kortere route lopen, zijn vaak bekend met de omgeving. Daarnaast zijn er valsspelers die hele kilometers afleggen op de fiets. Er zijn zelfs wandelaars die het zo bont maken dat ze de taxi nemen.

"Daar werd ik op gewezen door wandelaars", zegt Victor van den Hurk, hoofd Dienst Controle. "Toen ik me omdraaide, zag ik inderdaad iemand in een taxi stappen. Op dat moment ben je te laat om in te grijpen, dus neem je het ter kennisgeving aan."

Lastig betrappen

Met vier vaste controlepunten op een route waar Van den Hurk en zijn collega's staan, is het lastig om sjoemelaars op heterdaad te betrappen. "Iemand op de fiets wordt eigenlijk niet door ons gezien. Vlak voor een controlepost wordt de fiets ergens gestald. Daarna wordt de reis weer op een andere manier voortgezet."

De laatste jaren werd het steeds makkelijker om het aantal valsspelers in beeld te krijgen. Andere wandelaars leggen iemand die zich niet aan de regels houdt vast met behulp van hun mobiele telefoons. Bij controleposten of via sociale media worden deze misstanden dan aangekaart.

Op die manier konden er vorig jaar meer sjoemelaars gediskwalificeerd worden dan ooit. Dat waren er in 2013 nog dertien, en in 2014 konden er 25 wandelaars fluiten naar hun medaille. Daar vallen ook enkele mensen onder die andere regels overtreden, zoals lopen met een wandelstok of een huisdier. 

Per ongeluk verkeerd

Daarnaast zijn er tientallen mensen die er met een waarschuwing afkomen. "Er zijn bijvoorbeeld ook wandelaars die per ongeluk op de verkeerde route zijn uitgekomen", zegt Van den Hurk. "Die wijs je daar dan op. Het gaat te ver om ze meteen te diskwalificeren."

“Wie gediskwalificeerd wordt, heeft het echt té bont gemaakt.”

Wim Velings, bestuurslid van de organisatie van de Vierdaagse, benadrukt dat mensen die worden gediskwalificeerd "substantieel" de fout zijn ingegaan. "Want als dat gebeurt, dan moet je het echt té bont hebben gemaakt."

Toch zijn er nog genoeg valsspelende deelnemers die aan de controleurs ontsnappen, moet Van der Hurk erkennen. Vorig jaar liepen 39.910 wandelaars de Vierdaagse uit, maar daar zitten ongetwijfeld mensen tussen die dat niet volgens het boekje hebben gedaan. 

Mobiele controleposten

De roep onder de deelnemers om dit probleem aan te pakken werd steeds groter. "Wandelaars storen zich aan mensen die zich niet aan de afspraken houden", zegt Velings, "Er kwamen de laatste jaren steeds meer klachten over binnen."

Mobiele controleposten moeten de oplossing bieden. Naast twee vaste posten zullen vier teams om de paar uur op verschillende plekken op de routes  gaan staan. Wandelaars weten dan niet wanneer er gecontroleerd gaat worden. Dit moet ze afschrikken om te gaan sjoemelen.

De mobiele posten komen onder meer op plekken te staan waarvan de organisatie weet dat er wel eens van de route wordt afgeweken. Van den Hurk kan in ieder geval één plek aanwijzen: "Als je over de Waalkade bij Nijmegen loopt, kun je op heel veel manieren naar De Vereeniging."

Preventief

De verwachting is niet dat de onverwachte controles storend gaan werken bij de deelnemers. "We gaan dan ook niet op de weg staan met een houding van: 'We hebben je wel in de gaten'", zegt Van den Hurk. Hij hoopt dat de deelnemers op deze manier het gevoel krijgen dat iedereen de Vierdaagse volgens de regels loopt.

"Het gaat natuurlijk niet om legioenen wandelaars die de fout ingaan. Er is echter een beperkte groep die het zichzelf gemakkelijk maakt. We zijn door de grote groep wandelaars erop gewezen om er beter op te letten en dat gaan we nu doen."

Ook Velings hoopt dat valsspelers zich nu twee keer bedenken de regels te overtreden. "Ze doen het uiteindelijk zichzelf aan. De Vierdaagse is een prestatietocht die je uiteindelijk zelf moet leveren."

De 99e editie van de Vierdaagse start dinsdag 21 juli, de Vierdaagse feesten in Nijmegen beginnen zaterdag.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse maken we uitzendingen met live beelden van lopers en toeschouwers die langs de kant staan. Doet u mee?

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend