Het nieuwste voorstel van de Griekse regering lijkt een knieval naar de schuldeisers toe. Zo wordt de pensioenleeftijd in 2022 verhoogd naar 67 jaar en gaat de Griekse toeristische sector meer btw betalen. Precies wat Brussel voorstelde.

"Alle elementen van vlak voor het referendum zitten er in", zegt Allard Bruinshoofd, econoom bij Rabobank, over het akkoord. De kansen op een akkoord zijn dan ook groter dan ooit.  

Naast een snellere verhoging van de pensioenleeftijd staat in de plannen ook het voornemen om ontwijking van de inkomensbelasting aan te pakken. Zo kunnen minder mensen zich aanmelden als agrariër, een groep die veel fiscale voordelen geniet.

Andere belangrijke maatregelen zijn het afschaffen van speciale voordelen voor de scheepvaart, het verlagen van de defensieuitgaven met 100 miljoen in 2015 en 200 miljoen euro in 2016 en het aanpassen van de btw-tarieven.

“Er moet eigenlijk een gehele doorlichting komen van de economie”
Allard Bruinshoofd

Verantwoording

Wat Bruinshoofd mist is een verantwoording van de maatregelen met de nieuwe situatie in het achterhoofd. De Griekse economie heeft klappen gekregen door de onzekerheid die de onderhandelingen met zich meebrengt. Zo produceerden Griekse industriële bedrijven in mei maar liefst 4 procent minder vergeleken met een jaar eerder.

"Er moet eigenlijk een gehele doorlichting komen van de economie", zegt Bruinshoofd. Ook bij periodieke doorlichtingen van de genomen maatregelen van de Grieken verwacht Bruinshoofd steeds een hernieuwde discussie over wat er is gedaan en wat redelijk is om er door te drukken. Daarom zal een eventueel akkoord dit weekend geen 'zilveren kogel' zijn.

Herstelactiviteit

Als er een akkoord komt, wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook de Griekse banken weer van meer geld zal voorzien, waardoor de Griekse economie mogelijk ook weer kan groeien. "Normaliter heb je een herstelactiviteit", legt Bruinshoofd uit.

Als kapitaalcontroles worden ingesteld in een economie, beschadigt dat de economische activiteit doordat mensen niet meer kunnen handelen. Als de controles weer worden afgeschaft, kan die economische groei die verloren is gegaan soms weer worden goedgemaakt.

"Dan veert de activiteit weer terug naar het oude niveau. Er staan bijvoorbeeld een hele hoop ondernemers te wachten op geld om te handelen en te bouwen", aldus Bruinshoofd. Voor Griekenland ligt dit misschien wat moeilijker door een "diepgeworteld" probleem.

Hotels

In een gelekt document stellen de Grieken drie btw-tarieven (23, 13 en 6 procent) voor in het nieuwste voorstel. Hotels komen onder het hoge tarief te vallen. De uitzonderingspositie die de toeristische eilanden genieten, wordt gefaseerd afgeschaft tot en met eind 2016. De populairste eilanden met de hoogste inkomens zijn het eerst aan de beurt.

Als eind 2016 blijkt dat de Griekse overheid genoeg andere bronnen van inkomsten kan vinden worden de plannen opnieuw geëvalueerd in samenwerking met de schuldeisers.

Privatiseringen

De Griekse overheid zegt in het voorstel ook toe een reeks staatsbedrijven te gaan privatiseren. De overheid heeft hotels, vliegvelden, havens en energiebedrijven in bezit.  Binnen afzienbare tijd moet voor een groot deel van deze bedrijven een plan klaarliggen om ze te verkopen. Zo moet tegen oktober 2015 duidelijk zijn wanneer investeerders kunnen bieden op de havens van Pireaus, Thessaloniki en Hellinikon.

Andere maatregelen zijn het aanpassen van de vastgoedbelasting om het inkomen uit deze belasting te houden op 2,65 miljard euro in 2015 en 2016.

Ook maatregelen die op het eerste gezicht niet direct bijdragen aan betere overheidsfinanciën zijn meegenomen in de voorstellen. Zo wordt het bestuur over het Griekse nationale statistiekbureau ELSTAT verbeterd zodat de Griekse cijfers betrouwbaar moeten worden.

Indien er nog niet genoeg inkomsten zijn wil de Griekse overheid de belastingen op huurinkomsten verhogen. Dit moet 200 miljoen euro kunnen opleveren. Ook kan de vennootschapsbelasting nog eens worden verhoogd van 28 naar 29 procent. Dit moet eventueel nog eens 130 miljoen euro opleveren.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend