Met de bergetappes in de Tour de France op komst begint ook de strijd om de titel beste Nederlander. Bauke Mollema en Robert Gesink reden jarenlang bij dezelfde ploeg, maar kunnen nu ieder voor eigen succes gaan. NU.nl bespreekt de kansen van de kopmannen van Trek en Lotto-Jumbo op vier verschillende gebieden.

Wie maakte de beste indruk in de eerste week?

Voor de Nederlandse collega's is het moeilijk kiezen, al klinkt een lichte voorkeur voor Gesink door. "Robert maakt op mij een heel goede indruk, maar Bauke staat er de laatste paar jaar al", zegt Wout Poels. Stef Clement reed met beide klimmers in de ploeg. "Ze zijn heel erg aan elkaar gewaagd, ondanks dat ze beiden een heel eigen stijl hebben."

Beide renners stonden zaterdag in Utrecht met de nodige vraagtekens aan de start. Mollema was net hersteld van rugklachten en reed daardoor vorige maand een slecht Criterium du Dauphiné. Gesink was nog in opbouw nadat hij dit seizoen maanden ontbrak vanwege een knieblessure en vervelende privé-omstandigheden.

In de eerste week is van die twijfels nog weinig te merken. "Robert lijkt heel erg in zijn element deze Tour, dat zou goed uit kunnen pakken", voorspelt Clement. De kopman van Lotto-Jumbo is naast Peter Sagan de enige renner die elke dag in de top dertig eindigde.

Mollema maakte op de Muur van Hoei juist een sterkere indruk, precies die aankomsten bergop zullen straks bepalend zijn voor het klassement. "De eerste week gaat hem goed af. De conditie moet meteen top zijn en daar heeft hij voor gezorgd", aldus Poels.

Oud-renner Michael Boogerd, die tussen 1996 en 2007 elf keer de beste Nederlander was in het eindklassement van de Tour, vindt ook dat beide Nederlanders aangetoond hebben dat de vorm goed is.

"Het ziet er heel strak uit wat Gesink tot nu laat zien, hij is positief aanwezig en niet bij de eerste dertig weg te slaan. Dat zegt veel; het betekent dat hij altijd van voren rijdt en goed op zijn fiets zit."

"Mollema heeft misschien wat gemazzeld dat hij in de waaieretappe (de tweede rit op zondag, red.) terug kon komen bij de tweede groep", vervolgt Boogerd. "Maar hij reed op de openingsdag een heel sterke tijdrit, was een van de besten in het tweede deel. Dat is voor mij een belangrijke indicatie van zijn vorm, ook omdat het zijn eerste competitiedag sinds de Dauphiné was."

Wie heeft de meeste ervaring?

Gesink deed op zijn 23e al mee om de eindzege in de Ronde van Spanje, maar na een val in de laatste week eindigde hij als zesde. Een jaar later, in 2010, draaide Gesink ook in de Tour mee in de top. Door een dopingschorsing van Alberto Contador en Denis Mentsjov werd zijn aanvankelijke zesde plaats omgezet in een vierde plek.

Ook Mollema beschikt inmiddels over de nodige routine. Net als Gesink brak de Groninger definitief door in de Ronde van Spanje. In de editie van 2011 werd hij vierde in het algemeen klassement.

Met de Tour de France was het geen liefde op het eerste gezicht, maar in 2013 trad Mollema met een zesde plaats alsnog toe tot de rangen der 'Tourtoppers' en ook in 2014 deed hij lang mee om de bovenste plaatsen.

De tiende positie van afgelopen jaar betekende zijn derde top tien-notering in een grote ronde, eentje minder dan Gesink. In het nadeel van de Achterhoeker spreekt dan weer dat hij bijna drie jaar geleden voor het laatst in de top tien eindigde van een drieweekse rittenkoers, voornamelijk door pech en familieomstandigheden.

Wie heeft de betere knechten?

Gesink heeft zijn team deze Tour al vaak geprezen. In de gevaarlijke en hectische eerste week ging het alleen mis in de tweede rit, toen geen enkele Lotto-Jumbo-renner in de waaieretappe naar Zeeland in de eerste groep zat en de kopman anderhalve minuut verloor.

Richting de bergen bestaan er wel nog wat vraagtekens bij de Nederlandse formatie. Met Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam heeft Gesink drie klimmers die hem kunnen helpen, maar zij zijn alle drie al gevallen en zeker de laatste twee hebben daar blessures aan overgehouden die hen flink hinderen.

"Maar het hoeft niet eens nadelig te zijn voor Gesink als hij niemand meer bij zich heeft. In de bergen heb je knechten alleen echt nodig als je de gele trui hebt", aldus Boogerd.

Mollema verloor een belangrijke knecht na de vierde etappe toen geletruidrager Fabian Cancellara moest opgeven met enkele breukjes in zijn onderrug. "Cancellara verliezen is altijd een aderlating", stelt Boogerd. "Hij is echt een koerskapitein die veel respect geniet bij de andere renners. Het is toch net wat makkelijker om in het wiel van Cancellara door het peloton te rijden dan met Bob Jungels."

Trek heeft nog steeds een paar zeer ervaren krachten om Mollema heen. Bovendien kan hij in de bergen rekenen op de steun van klimmers Haimar Zubeldia en Julian Arredondo.

Wie kan de druk beter aan?

"Ik ben best wel een goeie renner, het moet alleen af en toe een beetje meezitten", grapte Gesink dinsdag bij de NOS na zijn sterke optreden in de kasseienetappe.

Het tekent het humeur van de Lotto-Jumbo-kopman in de eerste week van de Tour. In het verleden werd hem nog wel eens verweten dat hij de druk van kopman zijn niet aankon, maar nu zijn blessureleed voorbij is en het privé goed gaat, lijkt Gesink prima in zijn vel te zitten.

“Gesink is nog steeds de beste Nederlandse klassementsrenner als alles op zijn plek valt”
Michael Boogerd

"Hij maakt grapjes, dat is typerend voor een renner die in vorm is", zegt Boogerd. "Dat herken ik van mezelf, je praat wat makkelijker en bent meer ad rem als het goed gaat. Voor mij is Gesink nog steeds de beste Nederlandse klassementsrenner, maar dan moet wel alles op zijn plek vallen."

Gesink manoeuvreerde zich voor de Tour in een underdogrol vanwege zijn minder goede prestaties in de laatste jaren en het feit dat hij het kopmanschap moest delen met Kelderman. Die jonge klimmer heeft in zijn eerste Tourweek echter al heel veel tijd verloren.

"Ik denk dat het een voordeel voor Gesink is dat hij nu de enige kopman is bij Lotto-Jumbo", aldus Boogerd. "Voor de Tour was er niet echt een duidelijke rolverdeling. Nu staat Gesink duidelijk op één."

Mollema is in zijn carrière altijd meer de nuchtere Groninger geweest en dat lijkt niet veranderd nu hij voor het eerst de absolute kopman is in een buitenlandse ploeg.

"Mollema rijdt deze Tour eigenlijk als altijd", analyseert Boogerd. "Ik heb hem nog niet heel veel gezien, hij is minder aanwezig dan Gesink, maar als het echt moest, zat hij van voren."

Top tien

Mollema heeft zelf nog geen interesse in de vraag wie de beste Nederlander wordt deze Tour. "Ik ben daar niet mee bezig. We zien het in de bergen wel, als de verschillen wat groter zijn", zegt de Groninger.

Gesink sluit zich daarbij aan. "Daar focussen jullie je dan weer volledig op en dat moeten de media maar lekker doen, het maakt mij geen fluit uit. Of het nu Bauke is of iemand anders, hij rijdt niet bij mij in de ploeg. Het zal me een zorg wezen. Zo werkt het in de wielerwereld."

Dinsdag begint de Tour 'echt' wanneer de finish op de Col de la Pierre Saint-Martin ligt, een klim van de zwaarste categorie.

"Ik denk dat Bauke iets explosiever is en dat Robert echt taai is", stelt Merijn Zeeman, de ploegleider van Gesink. "Maar laten we hopen dat we ook na de bergen nog steeds twee Nederlanders in de top van het klassement hebben."

Boogerd heeft daar veel vertrouwen in. "Ik denk dat het niet een groot probleem moet zijn voor Gesink en Mollema om allebei in de top tien te eindigen in het eindklassement."

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend