De zomervakantie begint dit weeekend officieel, en dat betekent voor veel Nederlanders dat de tijd van reizen is aangebroken. NU.nl zet de apps op een rij die voor, tijdens en na het reizen het leukst en vooral handigst zijn.

1. Voor vertrek

Skyscanner/Kayak

Wie last minute een ticket wil boeken voor zijn vakantie moet wel weten waar er nog tickets zijn, en voor welke prijs. Zowel Skyscanner als Kayak zoeken na het invoeren van een bestemming alle prijzen voor tickets naar een bepaalde bestemming af, bij alle luchtvaartmaatschappijen. Dat doen beide apps ongeveer even goed, maar dubbel checken is bij een aankoop als een vliegticket nooit weg.

Download Skyscanner voor Android of voor iOS (gratis)

Download Kayak voor Android of voor iOS (gratis)

Trivago en Airbnb

Een hotel of appartement boeken voor de juiste prijs gaat het snelst en makkelijkst met Trivago of Airbnb. Trivago vergelijkt prijzen van ruim 250 boekingssites voor de beste deal. En op Airbnb bieden particulieren een kamer, appartement, woning of villa aan tegen vaak relatief lage prijzen. Beide apps zijn zelfs voor last-minute-boekingen aanraders, al moet in het geval van Airbnb wel rekening gehouden worden met enig overleg met de woningeigenaar.

Download Trivago voor Android of voor iOS (gratis)

Download Airbnb voor Android of voor iOS (gratis)

BZ Reisadvies

Deze app van de Rijksoverheid is voor de zekerheid. De app laat omstandigheden en reisadviezen van zo’n beetje alle bestemmingen ter wereld zien. Bovendien zijn handige zaken als wat te doen bij paspoortverlies ook offline in de app te raadplegen. Bij dergelijke noodgevallen laat BZ Reisadvies per land zien hoe de reiziger contact het de Nederlandse ambassade of consulaat kan opnemen.

Download BZ Reisadvies voor Android of voor iOS (gratis)

2. Voor onderweg

Kindle

Vakantie is het ideale moment om een paar boeken te lezen. Dat kan met de huidige schermen prima op tablets en zelfs telefoons, en de Kindle-app van Amazon is een uitstekende keuze.

De app biedt precies genoeg functies voor comfortabel lezen, met speciaal op schermen toegespitste letters. Bovendien is het boekenaanbod van Amazon groot, zijn de prijzen vaak gunstig en houdt het bedrijf veel kortingsacties voor e-books.

Download Kindle voor Android of voor iOS (gratis)

Storytel

Naast leesboeken zijn ook luisterboeken de moeite waard, want het aanbod Nederlandstalige luisterboeken groeit. Het Zweedse Storytel is een abonnementsdienst voor luisterboeken. Gebruikers kunnen voor 10 euro per maand onbeperkt naar luisterboeken luisteren. Er zijn zowel Nederlandse als Engelse boeken, en handig voor vakantie: er kunnen tot vijf boeken voor offline luisteren worden opgeslagen.

Download Storytel voor Android of voor iOS (gratis)

Driveflo

Wie met de auto naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië rijdt kan rekenen op regelmatig tanken. Om de reis zo goedkoop mogelijk (en een beetje leerzaam te maken), kan voor vertrek Driveflo worden geïnstalleerd. De Nederlandse app houdt aan de hand van gps het rijgedrag in de gaten.

Soepel en zuinig rijden wordt beloond met een score, wat ook weer voordeliger uitpakt bij de pomp. Chauffeurs kunnen ontdekken hoe zij hun rijgedrag kunnen verbeteren, en daarnaast zien hoe lang ze al in de auto zitten, wat de gemiddelde snelheid is en hoeveel afstand al is afgelegd.

Download Driveflo voor Android (gratis)

Driveflo verschijnt binnenkort ook voor iOS.

3. Voor op vakantie

Here Maps

Op vakantie veel data verbruiken blijft in de meeste gevallen een dure grap. En juist kaarten-apps, op vakantie extra handig, verbruiken veel data. Maar Here Maps biedt de mogelijkheid om kaarten per land te downloaden. De hele app is vervolgens offline te gebruiken, terwijl opgeslagen kaarten tot in de kleinste details opgeslagen blijven.

Denk er voor vertrek wel aan om de kaart van het land van bestemming te downloaden: die variëren van enkele honderden MB’s tot ruim een GB in formaat. Eenmaal op de bestemming is enkel een GPS-verbinding nodig, en die verbruikt geen data.

Download Here Maps voor Android of voor iOS of voor Windows Phone (gratis)

XE Currency

Wie buiten de eurozone op vakantie gaat krijgt met vreemde valuta te maken. Hoeveel iets in welke denkbare munt dan ook waard is, kan met XE Currency makkelijk berekend worden. Geldige valuta in het land van bestemming kunnen makkelijk onder elkaar worden gezet. De koers is altijd actueel, en voor plekken zonder internet wordt de laatst bekende koers opgeslagen.

Download XE Currency voor Android of voor iOS (gratis)

Citymapper

Wie zijn zomer in stedelijk gebied in het buitenland doorbrengt kan het beste reizen met openbaar vervoer. Normaal gesproken is dat onwennig in het buitenland, maar Citymapper maakt het OV in grote steden simpel en overzichtelijk. Alle opties van reizen van A naar B staan netjes onder elkaar, gegroepeerd op alle reisopties maar ook enkel trein, tram, bus of metro.

Elke stap wordt netjes uitgelegd, en de app kan iedere overstap tijdig met een push-bericht aankondigen. Bovendien zijn reisplanningen makkelijk offline op te slaan, en te delen met anderen. Zo voelt reizen in vreemd openbaar vervoer simpel en vertrouwd. Let wel: de app is toegespitst op grote steden, dus controleer of de reisbestemming daar bij zit.

Download Citymapper voor Android of voor iOS (gratis)

Google Translate

De uitstekende vertaal-app van Google lijkt een logische keuze op reis, en dat is het ook. Vooral dankzij handige opties die in de loop van de jaren zijn toegevoegd, zoals vertaling via de camera en de microfoon. Google Translate kan na een foto moeiteloos Spaanse menukaarten naar het Nederlands verlagen, of opnemen wat een taxichauffeur in Kuala Lumpur zegt en het direct vertalen.

Download Google Translate voor Android of voor iOS (gratis)

Lonely Planet Make My Day

Make My Day is een digitale versie van de bekende Lonely Planet-reisgidsen. Toegespitst op de steden Barcelona, Londen, New York, Parijs, San Francisco en Tokio geeft de app opties voor bezienswaardigheden en activiteiten in een vreemde stad in drie dagdelen.

De app doet drie suggesties voor in de ochtend, middag en avond. Make My Day geeft bij elke activiteit een mooie foto en een uitgebreide beschrijving met toegangsprijs, locatie en meer.

Download Make My Day voor Android of voor iOS (gratis)

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend