Inbraken in buitengebieden, vluchtelingenstromen in Europa, 311 fietsendiefstallen per dag en een oplopende staatsschuld: Dit is het overzicht van de maand juni in acht grafieken.

1. Woningleegstand in toeristische gebieden...

Bijna de helft van de woningen die worden beschouwd als leegstaand, zijn alsnog in gebruik. Dat wordt vrijdag 5 juni duidelijk uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De overige leegstaande woningen staan voornamelijk in toeristische gebieden. Het gaat vaak om tweede woningen of leegstaande winkelpanden.

2. …en inbraken in buitengebieden

Inbrekers zijn voornamelijk actief in de buitengebieden van grote steden. Dat blijkt op zaterdag 13 juni uit onderzoek van NU.nl. Het percentage inbraken in de dunbevolkte gebieden buiten de stad is dan weer een stuk lager.

Volgens Evert Jansen, ex-inbreker en voorlichter bij Stichting Veiligheid en Preventie, is de sociale controle in de dorpen een stuk hoger dan in de stad. Dat zorgt ervoor dat inbrekers zich daar sneller in de gaten gehouden voelen.

3. Hoe verandert de koopkracht voor u?

De coalitiepartijen PvdA en VVD ging op maandag 15 juni akkoord met de herziening voor het belastingstelsel. De plannen worden echter nog niet bekendgemaakt, omdat nog een meerderheid in de Eerste Kamer moet worden gezocht.

Op woensdag 23 juni wordt echter al wel bekendgemaakt dat de koopkracht van voornamelijk AOW’ers en sociale minima nauwelijks groeit dankzij de beoogde plannen.

4. Bijna zestig miljoen vluchtelingen wereldwijd

Vorig jaar waren 59,5 miljoen personen wereldwijd op de vlucht vanwege oorlogen, conflicten of natuurrampen. In 2013 telde de UNHCR nog 51,2 miljoen vluchtelingen. Dat blijkt op donderdag 18 juni.

De meeste personen die op de vlucht staan, worden in de omliggende landen van het conflict opgevangen. De overige vluchtelingen komen vaak naar Europa, bijvoorbeeld via de Middellandse Zee.

5. Elke dag ruim 311 gestolen fietsen

In Nederland werden vorig jaar meer fietsen gestolen dan in 2013, namelijk 113.779 tegenover 109.886 stuks. Dat blijkt op zaterdag 6 juni uit onderzoek van NU.nl.

Dat komt neer op meer dan 311 gestolen fietsen per dag. In Groningen worden relatief de meeste fietsen gestolen, namelijk 17,2 per duizend inwoners.

6. Minder treinen negeren rood sein

Het aantal treinen dat een rood signaal negeert, zat vorig jaar op het laagste niveau sinds de jaren 80. Dat meldt een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat staatssecretaris Wilma Mansveld op maandag 15 juni naar de Tweede Kamer stuurt.

7. De Griekse afbetalingen tot 2054

De maand juni staat grotendeels in het teken van de onderhandelingen met Griekenland. Het Zuid-Europese land onderhandelt met haar schuldeisers over de aanpak van de financiële problemen.

De Amerikaanse zakenkrant Wallstreet Journal maakte een overzicht van de betalingen die Griekenland tot aan 2054 nog schuldig is. Alleen al dit jaar moet een bedrag van bijna 30 miljard euro worden overgemaakt.

8. Hoe hard loopt de overheidsschuld op?

Het grootste deel van de overheidsschuld is in buitenlandse handen. Dat maakte het CBS op donderdag 25 juni bekend. De schuld steeg in het eerste kwartaal van 2015 naar 459 miljard euro.

Dat is 68,9 procent van het bruto binnenlands product. De schuld stijgt ongeveer met 470 euro per seconde.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend