"Imma let you finish but...", met die woorden (ik laat je zo uitpraten, maar eerst...) maakt Kanye West in 2009 zangeres Taylor Swift in één klap wereldberoemd, als hij haar lomp onderbreekt tijdens haar dankwoord op het podium van de MTV Video Music Awards.

De hele wereld heeft het over Taylor: wie is die arme meid die zo verschrikkelijk voor schut wordt gezet door de dan al beroemde rapper Kanye West?

Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama vindt het nodig om te reageren. "Hij is een malloot. Die jonge dame ziet er uit als een heel vriendelijk persoon. Wat doet 'ie daar? Zij krijgt een award, waarom moet jij je er mee bemoeien?"

Zondag staat ze in Amsterdam voor een uitverkochte Ziggo Dome. Daar gaat ze Nederlandse fans laten zien dat ze niet langer die verlegen countryster is, die zich zo uit het veld liet slaan door Kanye, maar dat ze inmiddels een heuse wereldster is, die zo af en toe best van zich af kan slaan.

Een one-hit-wonder?

Taylor Swift is veertien jaar oud als ze met haar familie van haar woonplaats in Pennsylvania verhuist naar Nashville, Tennessee om haar droom om zangeres te worden te verwezenlijken. De tiener is de jongste liedjesschrijver van Sony ooit en brengt in 2006 haar eerste album uit.

De nummers op de albums Taylor Swift (2006) en Fearless (2008) scoren goed in de country-hitlijsten in de Verenigde Staten en leveren haar zelfs een Grammynominatie op, maar toch lijkt de roem uit te blijven op andere continenten.

Als ze in 2009 haar nummer Love Story uitbrengt in Europa breekt ze door: het nummer, over een liefde als die van Romeo en Julia, komt tot plaats dertien in de Nederlandse Top 40 en zelfs plaats zeven bereikt in de Mega Top 50.

De country-vibe doet het echter niet goed in Europa en dus lijkt de jonge zangeres niet meer te zijn dan een one-hit-wonder. Tot die veelbesproken avond waarop Kanye haar onderbreekt. Ineens weet de hele wereld wie Taylor is.

Kanye West en Taylor Swift tijdens de uitreiking van VMA's in 2009:

Muzikale doorbraak

Muzikaal blijft de zangeres echter achter. Iedereen heeft het over het persoonlijke leven van Swift en haar vele bekende exen, maar buiten de Verenigde Staten blijven haar nummers de hitlijsten niet halen. Tot 2012. Dan breekt ze echt door buiten de Verenigde Staten, als haar album Red de hitlijsten in Europa en Azië bestormt.

We are never ever getting back together en I Knew you were trouble, waarin de zangeres flink uithaalt naar bekende exen, doen het goed over de hele wereld en maken dat Taylor een gevestigde naam wordt in de popwereld. Anders dan haar eerdere albums lijkt de zangeres compleet te zijn afgestapt van haar country-repertoire.

"Haar zelfontdekkingsproject is één van de beste in de popwereld", schrijft muziektijdschrift Rolling Stone over Red.

"Is het te veel om Taylor Swift de Morrisey van haar generatie te noemen? Misschien. Maar net als The Smiths heeft ze haar publiek gevonden en creëert ze een intimiteit tussen zichzelf en haar publiek", vindt BBC. En Billboard noemt het album "haar beste tot nu toe".

Taylor Swift: van countryzangeres tot wereldster

Taylor Swift staat zondag met haar 1989-tournee in Amsterdam. © AFP
Taylor met goede vriendin Lorde in 2015. © AFP
Tijdens de uitreiking van de iHeart Radio-awards treedt Taylor op met Madonna. © AFP
In 2014 kondigt Taylor haar nieuwe album 1989 aan. © AFP
Taylor met vriendin Karlie Kloss in 2014. © AFP
Prins William en Jon Bon Jovi zingen in november 2013 een liedje met Taylor. © AFP
In 2013 zingt Taylor tijdens de modeshow van Victoria’s Secret. © AFP
In 2013 wint Taylor opnieuw een Grammy. © AFP
Met vriendin Lena Dunham (Girls) in februari 2013 tijdens de uitreiking van de Grammy’s. © AFP
Taylor met goede vriend Ed Sheeran tijdens de Jingle Ball 2012. © AFP
Taylor zingt een nummer van haar album Red tijdens de uitreiking van de European Music Awards in 2012. © AFP
In 2012 brengt Taylor haar album Red uit, waarin ze meer pop maakt dan op haar eerdere albums. © AFP
In 2012 wint Taylor de ‘vrouw van jaar’-award van Billboard. © AFP
Taylor met beste vriendin Selena Gomez in 2011, vlak nadat de dames allebei een People Choice Award hebben gewonnen. © AFP
Taylor geeft John Mayer een knuffel in 2011. De twee zouden korte tijd een relatie hebben gehad. © AFP
Met haar twee Grammy’s die ze in 2012 wint. © AFP
Taylor Swift en Katy Perry in 2010, als de twee dames nog vriendinnen zijn. © AFP
In 2009 wint ze de MTV Video Music Award voor haar clip bij You Belong With Me. © AFP
Kanye West onderbreekt Swift, omdat hij vindt dat de MTV VMA naar Beyoncé had moeten gaan. © AFP
Voorafgaand aan de uitreiking van de Grammy Awards in 2009. © AFP
Tijdens de jaarwisseling van 2008/2009 geeft Taylor een optreden op Times Square in New York. © AFP
De zangeres is overrompeld als blijkt dat ze de prijs voor beste Country-artiest heeft gewonnen tijdens de American Music Awards in 2008. © AFP
In 2008 wint ze haar eerste Academy of Country Music Award. © AFP
Taylor zingt haar nummer Picture to Burn tijdens de uitreiking van de CMT Music Awards in 2008. © AFP
In 2008 is ze genomineerd voor een Grammy in de categorie beste nieuwe artiest. Ze ziet de prijs echter aan haar neus voorbij gaan: Amy Winehouse krijgt het beeldje mee naar huis gaan. © AFP
Tijdens de bekendmaking van de genomineerden van de Grammy’s in 2008 hoort Taylor haar eigen naam voorbij komen. © AFP
In haar country-tijd doet Taylor er alles aan om zich zo goed mogelijk te kleden voor haar imago en draagt dus ook gepersonaliseerde cowboylaarzen. © AFP
Voor haar clip bij het nummer Tim McGraw wint de zangeres een CMT Music Award in 2007. © AFP
In 2007 zingt Taylor in het Dodger Stadion het volkslied voorafgaand aan een honkbalwedstrijd. © AFP
Taylor Swift in 2006, tijdens de uitreiking van de Country Music Awards, op 16-jarige leeftijd. © AFP

Bekende exen

Net als voor haar eerdere albums put Taylor uit haar eigen leven, maar nooit eerder werd er zoveel gesproken over de inspiratiebron voor haar nummers.

Volgens kenners gaat We are never ever getting back together over Jake Gyllenhaal, met wie de toen 23-jarige zangeres twee maanden een relatie heeft in 2010 en I knew you were trouble zou over bekende ex Harry Styles gaan.

De zangeres blijft in het nieuws. Haar kledingstijl, haar bekende vriendinnengroep, maar ook alle dingen die ze voor haar fans doet maken Swift populair bij een breed publiek.

De wereldster nodigt fans bij haar thuis uit, stuurt pakketjes met zelfgebakken koekjes op naar haar trouwe volgers en verrast van tijd tot tijd fans in ziekenhuizen, tijdens bruiloften en op verjaardagen.

Ook de verhalen over al haar bekende (ex-)vriendjes spreken een groot publiek aan. Tijdschriften als US Magazine en People raken niet uitgepraat over de relaties die Swift had met Taylor Lautner, John Mayer, Jake Gyllenhaal, Harry Styles en Joe Jonas.

'Geen slachtoffer'

Swift heeft er genoeg van, zo vertelt ze in 2014 in meerdere interviews. "Ik wil niet langer het slachtoffer zijn. Vier jaar geleden schreef ik Mean, over mensen die gemeen doen tegen mij. Nu zeg ik: 'weet je? Als jij het vervelend vind dat ik mezelf ben, dan ga ik alleen nog maar meer mezelf zijn en terwijl ik dat doe heel veel plezier hebben'." 

Daarom schrijft ze voor haar vijfde studioalbum, 1989, waarmee ze zondag in de Ziggo Dome staat, niet over mannen, maar over zichzelf.

"Ieder album is een statement, ze moeten allemaal hun eigen vingerafdruk hebben. En met 1989 doe ik echt waar ik zin in heb. Ik wilde open en eerlijk zijn, dus dat heb ik gedaan. Ik vier dat ik in een fase van mijn leven ben waar ik alleen maar dingen doe die mij heel, heel erg gelukkig maken."

En dat werkt. 1989 verbreekt alle records van voorgaande albums: het is het bestverkochte album van de Verenigde Staten en is daarmee verantwoordelijk voor één vijfde van alle verkochte albums op het werelddeel.

Helemaal van het speculeren zijn we echter niet af bij 1989: het nummer Bad Blood, waarvan de clip overloopt van Taylors beste vriendinnen, zou gaan over een ruzie met Katy Perry.

Geen boze teksten over gebroken harten dit keer, maar wel over messen in de rug en pleisters die geen kogelgaten helen. De twee dames hebben volgens bronnen flinke ruzie gemaakt over achtergronddansers, waardoor de vriendschap die de twee wereldsterren ooit deelden compleet verwoest is.

De clip bij Bad Blood:

Beluister Bad Blood van Taylor Swift:
Beluister Bad Blood van Taylor Swift:

​Het zorgt voor een deukje in het bijna perfecte imago van Taylor. In het openbaar nare dingen over een collega zeggen is volgens People, US Magazine en TMZ namelijk niet al te netjes, al doet Taylor het zonder ook maar één keer de naam van Katy te noemen.

Of Taylor zondag nog zal uithalen naar haar voormalige vriendin is nog de vraag, maar zeker is dat ze Bad Blood zal zingen. Net als Shake it Off, I knew you were trouble en We are never ever getting back together.

Taylor Swift zal er volgens recensenten die bij eerdere concerten waren alles aan doen om het haar (veelal jonge) fans naar de zin te maken.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend