Eindelijk zomer: Alles is leuker als de zon schijnt

Vrijdag was de eerste tropische dag van het jaar, en na regen en onweer in de avond zal ook het weekeinde zacht en zonnig verlopen. ''Dat de zon zo’n positief effect op ons heeft, is deels een kwestie van conditionering, die al op de basisschool begint", zegt gedragswetenschapper Monique Lorist. 

De zomer lijkt eindelijk door te breken en als de zon schijnt, ziet alles er meteen leuker uit. Het strand lonkt, de barbecue mag uit de schuur, ineens is er weer rosé en liggen er waterijsjes in de vriezer. 

Lorist: "Bij mooi weer krijg je een dag vrij en dan wordt er gezegd dat je leuke dingen kunt gaan doen. We weten niet beter dan dat mooi weer en leuke dingen bij elkaar horen."

Van zon krijgen we meer energie en dat heeft ook een biologische oorzaak. Tien minuten zonlicht maakt honderd keer meer vitamine D aan dan je via voeding binnen krijgt. Vitamine D zorgt niet alleen voor sterke botten, maar helpt ook tegen sombere gevoelens.

Dat we zo vrolijk worden van de zon zou ook wel eens te maken kunnen hebben met de verhoogde dosis serotonine in de hersenen. Serotonine zorgt voor een afgifte van endorfine, dat fungeert als een natuurlijke pijnstiller en daardoor zorgt voor een gevoel van geluk en euforie.

Hoe meer zonlicht, hoe meer serotonine, hoe meer endorfine, hoe meer gevoelens van geluk en euforie. Niet voor niets wordt dit hormoon ook wel het gelukshormoon genoemd. 

“'We worden er blij van en ervaren de wereld om ons heen positiever, ook als daar feitelijk geen reden voor is.”

Het is ook mogelijk dat met name de UV-straling in zonlicht een verslavend effect heeft. Amerikaanse onderzoekers stelden een groep muizen zes weken lang dagelijks bloot aan een hoeveelheid UV-straling die de mens binnen krijgt na twintig tot dertig minuten in de volle zon.

Na afloop van de test bleken de muizen, die zich normaal het liefst in de schaduw ophouden, verslaafd geraakt aan de zon.

Wellicht hebben zonnestralen hetzelfde effect bij mensen, mede daarom is het altijd verstandig de huid in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. 

Zeker is in elk geval wel, dat de hoge dosis endorfine zorgt voor de roze bril waarmee we tijdens een warme zomer naar onze omgeving kijken. ''Met als gevolg dat we ons fitter en levendiger voelen", zegt Monique Lorist. 

Volgens haar is dit hetzelfde effect als luisteren naar vrolijke muziek, waarnaar haar collega Jacob Jolij onderzoek deed. Hij concludeerde dat het luisteren naar vrolijke of droevige muziek niet alleen je stemming kan veranderen, maar ook de manier waarop je naar de wereld om je heen kijkt. 

Mooi weer heeft hetzelfde effect. ''We worden er blij van en ervaren de wereld om ons heen positiever, ook als daar feitelijk misschien helemaal geen reden voor is", stelt Lorist.

Licht, warmte en emotie zijn nauw met elkaar verbonden. Meer licht leidt tot het ervaren van meer warmte en meer warmte leidt tot meer extreme emotionele reacties. We blijken zelfs dermate geprogrammeerd, dat we volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels een zeer lichte omgeving als warmer inschatten, of we dat nou willen of niet.

En warmte zorgt ervoor dat we anderen aardiger inschatten dan ze wellicht zijn. Dat blijkt zelfs al het geval als we een bekertje hete koffie vasthouden. Daarom adviseert hij consumenten alleen keuzes te maken bij gedempt licht. Want helder licht, dus ook zonlicht, zorgt er onbewust voor dat je keuzes maakt die je anders niet zou maken.

“Van de zon worden we allemaal mooier. ”

Verder is zon vooral goed ons. Nou ja, er zijn ook mensen die last hebben van de zomerblues. Als je weinig zelfvertrouwen hebt of eenzaam bent, vergroot het mooie weer het contrast met al die blije mensen om je heen.

Vooral vrouwen tussen twintig en veertig die zichzelf onaantrekkelijk vinden, hebben het gevoel dat ze er in de zomer nog beroerder aan toe zijn.

Dat zijn echter uitzonderingen, want heel veel mensen worden juist in de zomer verliefd. Dat komt weer doordat de zon de geslachtshormonen beïnvloedt. Vooral mannen worden op zomerse dagen sneller verliefd, omdat de zon het testosterongehalte met een derde verhoogt.

En voor iedereen geldt dat we van de zon mooier worden. Dat stelt althans de stichting Licht en Gezondheid. We worden iets bruiner, zien er daardoor beter uit en voelen ons prettiger, alerter en fitter. Met als gevolg dat bij mooi weer niet alleen de zon straalt, maar wij ook.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Lees meer over:

NUshop

Tip de redactie