COLUMN - Ik vind Fuck eigenlijk best een goede naam voor een koning. Het klinkt wel vrolijk. Fuck de Koning. Een sprookjesfiguur.

Door Pieter Derks

Of een verhaal van Annie MG Schmidt. Over een koning die door niemand helemaal serieus wordt genomen. Hij doet wel zijn best gezag uit te stralen, maar elke derde dinsdag van september stapt hij uit zijn gouden koetsje bij de Ridderzaal, waar ze allemaal al klaar zitten: pakken met mannen erin, hoedjes met vrouwen eronder. Belangrijke Mensen.

En als hij dan in de schaduw van zijn vrouw de zaal binnenloopt, waar iedereen zijn adem inhoudt, galmt een bode uit volle borst: "Dames en heren, Fuck de Koning!"

Waarop hij alle aanwezigen even zachtjes hoort gniffelen, zuchtend plaatsneemt op zijn troon, even kucht, en dan begint voor te lezen welke dingen het kabinet het komende jaar door de markt wil laten verprutsen.

Fuck de Koning. Ik ben eigenlijk wel blij dat het OM die uitspraak niet het vervolgen waard vindt. Een beetje kritiek op de leider moet kunnen, toch? We zijn potdikkeme de FIFA niet.

En alles met macht moet je kietelen. Voor je het weet gaan ze zichzelf serieus nemen.

Terwijl meestal juist de mensen die het voor het zeggen hebben de weg een beetje kwijtraken. Dan roept bijvoorbeeld iemand die per ongeluk raadslid is geworden dat de bibliotheek wel weg kan 'omdat alle boeken ook via Marktplaats te koop zijn'.

Dat is wel een erg minimalistische opvatting van wat de overheid is: alles dat niet op Marktplaats staat. Blijft er bijzonder weinig over.

“Fuck het Treintje.”

En laat er nou net een parlementaire enquete bezig zijn over wat er allemaal mis kan gaan als je bijvoorbeeld een hogesnelheidslijn gewoon via Marktplaats bestelt. Bij iemand die nog nooit zo'n ding gebouwd heeft.

Let op mijn woorden: die hele FYRA-enquete is straks het script van een vrolijke kinderserie. Fuck het Treintje. Over een heel duur treintje dat overal met de vrachtwagen naartoe moet worden gereden. Overal komt hij als laatste. Arm treintje. Zou het in de naam zitten?

Het allerleukste aan de FYRA-enquete vond ik trouwens de opmerking van oud NS-directeur Timmer, die bij de aanbesteding tot ieders verbijstering het dubbele bood van al zijn concurrenten.

Hij verklaarde doodleuk: tja, we waren een staatsbedrijf, en we moesten geld bieden aan de staat, dus ik heb namens de staat de staat gewoon een heleboel centjes geboden. En de staat was er dolblij mee.

Dat vind ik dan toch wel weer geinig. Iemand die de waanzin ongegeneerd laat zien. Zo zag ik ook een hilarische powerpoint-presentatie van Yannis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, die zijn hervormingen moest presenteren aan de Eurogroep.

Hij had van zijn miljardenplannen een tekening gemaakt die de indruk wekte dat zijn kat dronken over het toetsenbord was gelopen en zijn achternichtje vervolgens in Paint geprobeerd had er toch nog wat van te maken.

Afbeelding afkomstig van Politico

Jeroen Dijsselbloem was woedend. Ik kan genieten van die dingen. Zeker omdat diezelfde Dijsselbloem vervolgens vrolijk aankondigde ABN Amro naar de beurs te brengen - daar hebben ze óók geen verstand van geld, maar wel keurige powerpoints.

Zo zie je maar. Mensen met macht, we moeten ze in de gaten houden. Vooral omdat ze de neiging hebben het precies andersom te doen: óns in de gaten houden. Dan bouwen ze een kantoor, daar zetten ze een afkorting op, en daar geven ze mensen dan vrolijk de bevoegdheid om elke burger als crimineel te behandelen.

Zo is er een CJIB, dat mensen in de gevangenis gooit als ze hun boetes niet kunnen betalen. En een SVB, dat mensen pas uitbetaalt als ze een beloven enthousiast te twitteren over de gewéldig snelle service. Sommige zorgverleners wachten al vijf maanden op hun geld.

Je zou denken: laat het CJIB dan de SVB een tijdje gijzelen, zijn we uit de problemen, maar daar is nog niemand op gekomen. In de Tweede Kamer zijn ze namelijk heel druk met bedenken hoe ze de burger nog méér op de huid kunnen zitten.

“Hee: we heten niet allemáál Van Oranje Nassau.”

Hogere poortjes op het station, billboards tegen overspel, boerkaverbodje, strengere regels aan uitkeringen: in Den Haag gaan ze er blijkbaar van uit dat elke burger een stiekeme, rare kleding dragende, vreemdgaande, nergens voor betalende uitkeringstrekker is. Maar hee: we heten niet allemáál Van Oranje Nassau.

Zo kan ik me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een verbouwing van 35 miljoen heb laten doen, die vervolgens 25 miljoen duurder uit bleek te pakken. Ik ben zó benieuwd wat er allemaal in dat paleisje gebeurt. We hebben helaas geen specificatie gekregen.

Elke AOW'er die zijn tandenborstel in de beker van een andere bejaarde zet wordt gekort op zijn uitkering, of mag komen bewijzen dat hij niet samenwoont, maar bij zo'n paleisverbouwinkje zijn blijkbaar geen bonnetjes nodig. Ik las alleen iets over 'technische installaties'.

Wat zou daarmee bedoeld worden? Misschien een treintje in de kelder? Hogesnelheidslijntje, ondergronds, van Noord naar Zuid? Ja. Ik denk dat het zoiets is. Dat zijn nou eenmaal projectjes die uit de klauwen lopen.

Zeker als je werkt met Fok de Aannemer.

Pieter Derks (30) is cabaretier en columnist. Op NUweekend duidt en verwerkt hij maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'