Dalende oplagecijfers, een stabiel aantal verkeersdoden, clichés over het Eurovisie Songfestival en personen die de bevrijding hebben meegemaakt: Dit is de terugblik op mei 2015 in zeven grafieken.

1. Een op vijf personen uit Laren maakte bevrijding mee

Nederland vierde op dinsdag 5 mei zeventig jaar bevrijding. Ondanks het onstuimige weer vlogen diverse artiesten per helikopter over het land naar diverse bevrijdingsfestivals.

Ruim 1,9 miljoen personen waren geboren toen ons land zeventig jaar geleden werd bevrijd. Laren heeft het hoogste percentage zeventig-plussers. Een op de vijf personen maakte op 5 mei de bevrijding mee.

2. Minder papieren kranten…

De landelijke dagbladen kregen op dinsdag 12 mei slecht nieuws: de betaalde papieren oplage in 2014 daalde met 4,9 procent, de grootste daling sinds het begin van deze eeuw. Daarbij zijn de cijfers van NRC Handelsblad en Nrc.next niet meegenomen.

Ook de regionale dagbladen daalden flink in oplage. De digitale edities van de kranten stijgen flink, maar dat kan de krimp van de papieren markt nauwelijks compenseren.

3. … minder vakantiegeld…

Nog meer slecht nieuws: het vakantiegeld pakt eind deze maand voor veel werknemers lager uit dan vorig jaar. Dit jaar wordt bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening gehouden met de afbouw van heffingskortingen. Daarom blijft er netto minder over van het vakantiegeld.

4. … en minder legale wapens in omloop

Nederland telde vorig jaar 205.347 legale vuurwapens. Dat zijn er minder dan in 2013, toen er nog 209.922 wapens in omloop waren. Dat blijkt zaterdag 23 mei uit cijfers die NU.nl bij de politie heeft opgevraagd.

5. Meer afgekeurde controles van wapenvergunningen

Vorig jaar heeft de politie bij 96 onaangekondigde huiscontroles tekortkomingen van vuurwapenbezitters geconstateerd. Dat blijkt op zondag 24 mei uit cijfers die NU.nl bij de politie heeft opgevraagd.

Deze personen hebben hun wapens of munitie niet veilig opgeborgen. Hieronder kunt u bekijken in welke gemeente de controles zijn afgekeurd.

6. Wie geeft punten aan wie bij het Songfestival?

Trijntje wordt op dinsdag 19 mei uitgeschakeld in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Een paar dagen later wint Zweden de liedjeswedstrijd, voor Rusland en Italië. Het was de vijfde overwinning van het Scandinavische land sinds ABBA in 1974 won met Waterloo.

7. Miljonairs zijn weer net zo rijk als voor de crisis

Tijdens de economische crisis van 2008 is het gemiddelde vermogen van miljonairs gedaald, maar inmiddels is het weer op hetzelfde niveau. Dat werd op woensdag 20 mei bekendgemaakt.

Het gemiddelde vermogen van miljonairs is ongeveer 2,9 miljoen euro. Daarnaast zijn zij een stuk positiever over de economie dan een paar jaar geleden.

​​Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend