Columns die de vorm hebben van een open brief…ik houd er niet zo van. Nu schrijf ik er toch een. Eentje maar. Aan Ronald de Boer.

Door Menno Pot

Beste Ronald,

Ik denk regelmatig aan je, de laatste tijd. Twintig jaar geleden, weet je wel. Wenen. De Champions League. AC Milan.

Die prachtige campagne begon met een onvergetelijk doelpunt van jou, weet je nog? Dat een-tweetje tegen de titelverdediger en latere finalist Milan, in de eerste groepswedstrijd in het Olympisch Stadion, september 1994? Briljant stiffie in de stromende regen.

Ik stond op vak S, helemaal aan de overkant, achter het andere doel. Ik zag van ver hoe hij erin zeilde. Gekkenhuis. Het was trouwens Ajax' eerste doelpunt in de Europacup voor Landskampioenen sinds 29 september 1982, wist je dat?

Je was een van de beste Ajacieden, dat jaar. Je bezorgde me een paar van de mooiste voetbalavonden uit mijn leven. Nee, een paar van de mooiste avonden uit mijn leven - punt. Ik zal je altijd dankbaar blijven voor je rol in die prachttijd.

“Beste Ronald, stop in godsnaam met je ambassadeurschap van dat infame WK 2022 in Qatar.”

Er is nog een reden waarom ik veel aan je denk. Een minder leuke.

Met de deur in huis dan maar: beste Ronald, stop in godsnaam met je ambassadeurschap van dat infame WK 2022 in Qatar. Zet die oogkleppen af. Je kunt nu nog terug. Als je nu nog langer wacht, zal het steeds moeilijker worden om je zonder blijvende reputatieschade los te rukken.

Er gaan in dat land, waar jij als speler en expat mooie jaren beleefde, Nepalese en Indiase bouwvakkers dood. Ze worden uitgebuit als dwangarbeiders. Hun paspoorten worden afgenomen, ze werken onder erbarmelijke omstandigheden in de bloedhitte, mogen geen ontslag nemen en moeten soms slapen in dozen.

In februari 2014 was er sprake van 900 doden bij de bouw van de WK-stadions. Dat bleek iets anders te liggen, want er werd toen nog helemaal geen WK-stadion gebouwd. Qatar beweerde ook dat het om veel lagere aantallen doden ging (uiteindelijk 194 in het jaar 2014). Het land beloofde bovendien beterschap.

Heel even leek het erop dat mensen als jij het misschien wel terecht voor Qatar hadden opgenomen, maar inmiddels weten we beter. Die doden (één per twee dagen, volgens Britse kranten) vielen dus niet bij de bouw van stadions, maar wel bij het werk aan de Qatarese infrastructuur, die op zijn minst méde vanwege het WK onder handen wordt genomen.

Belangrijker: Amnesty International rapporteert dat de omstandigheden voor arbeiders uit Nepal en India nog even slecht zijn. Qatar lijkt de internationale gemeenschap gewoon te hebben voorgelogen om het WK te behouden, maar laat die arbeiders nog altijd creperen.

“Er gaan daar nog altijd bouwvakkers dood tijdens hun werk, Ronald.”

Cameraploegen zijn niet welkom op de bouwplaatsen. Qatar arresteerde de voorbije weken een Duitse ploeg van de ARD en een Engelse ploeg van de BBC. Opgepakt. Beelden in beslag genomen. Wat rond die toekomstige WK-weiden gebeurt, mogen we kennelijk niet zien.

Er gaan daar nog altijd bouwvakkers dood tijdens hun werk, Ronald, en inmiddels is het werk aan de WK-stadions dus wél begonnen: verbouwingswerk aan vijf bestaande stadions, om precies te zijn. Sterfgevallen die rechtstreeks raken aan de WK-voorbereidingen zijn een kwestie van tijd. De teller gaat binnenkort lopen en Qatar doet niets om het te voorkomen. De FIFA trouwens ook niet.

Voor die WK-organisatie, Ronald, fungeer jij als ambassadeur. Straks kun je met goed fatsoen niet meer terug. Dat zou me verdriet doen, want je lijkt me een vent uit goed hout, die het allemaal niet zo beroerd bedoelt.

Stop nu, Ronald. Gooi het op voortschrijdend inzicht. Zeg onomwonden dat je met dat WK in Qatar niets meer te maken wilt hebben. Dan vergeven we je die oliedomme opmerking over de Grolsch Veste in Enschede: daar waren toch zeker ook twee doden bij gevallen - nou dan?

Stop, nu het nog waardig kan. Je hebt als topsporter geleerd dat je altijd moet doorzetten en koersvast moet zijn, maar geloof me: in dit geval zou afhaken niet zwak zijn, maar juist sterk.