Veertig landen streden deze week in Wenen tijdens het Eurovisie Songfestival voor de eerste plek. NU.nl bekeek alle 24.558 puntendelingen sinds 1975 en vond de zeven vuistregels om het Eurovisie Songfestival te winnen.

1. Treed solo op met een Engels- of Franstalig liedje

Dit jaar bestaat het Songfestival zestig jaar. In de voorgaande 59 edities mochten 62 landen zich de winnaar noemen. In 1969 eindigden Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Nederland op hetzelfde aantal punten, waardoor er vier winnaars waren.

Het merendeel van die 62 winnaars was een solo-artiest, namelijk 45 keer. Daarnaast wonnen zes duo's en elf groepen. Voornamelijk Engels- en Franstalige liedjes vallen in de prijzen. Vier keer eerder won een Nederlandstalig nummer. Ook vielen onder meer een Kroatisch, Deens en Servisch nummer in de prijzen.

2. Oost-Europese landen geven vooral punten aan elkaar...

De band tussen Oost-Europese landen is het sterkst. Zij geven elkaar namelijk gemiddeld 3,99 punten. De verklaring is eenvoudig: zij hebben gemiddeld de meeste buurlanden, die ook cultuur-historisch veel met elkaar gemeen hebben.

Maar de band tussen Noord-Europese deelnemers is bijna net zo sterk met 3,48 punten. Ook Zuid-Europese deelnemers houden de punten graag onderling, met 2,93 punten gemiddeld.

West-Europa is de enige windstreek die meer punten aan een ander gebied geeft dan aan de eigen streekgenoten. Gemiddeld gaan 2,77 punten naar de Noord-Europese landen, en deelt men 2,60 punten uit aan buurlanden.

3. … maar Oost-Europese landen winnen niet vaak

Dat Oost-Europeanen de punten onderling verdelen, levert echter geen aanzienlijk voordeel op voor de winst. Oost-Europese landen hebben sinds 1975 namelijk twee keer minder gewonnen dan op basis van puur toeval verwacht mag worden.

De Oost-Europese punten worden weliswaar onder elkaar verdeeld, maar wel verspreid over meerdere landen. Daardoor eindigen deze landen wel vaak in de top 10, maar niet bovengemiddeld vaak op de eerste plek.

Noord-Europese landen presteren ver boven verwachting. Omgerekend naar toeval en aantal deelnemers zouden ze in de afgelopen veertig jaar maar 12 keer winst hebben gepakt. De realiteit is dat deze landen al 21 keer het beste liedje hebben afgevaardigd.

4. Nederland krijgt vooral punten van België, Israël en Ierland…

Sinds het Songfestival in 1975 heeft Nederland niet enorm veel trouwe puntenrelaties opgebouwd. NU.nl keek naar het gemiddelde aantal punten tussen landen die elkaar minstens tien keer punten konden geven.

Voor de finale heeft Trijntje Oosterhuis er niets meer aan, maar Israël is de meest trouwe puntenpartner met gemiddeld 4,5 punten in 23 deelnames. Dat is iets meer dan de 4,1 punten die wij van België ontvangen. Ook Ierland weet de Nederlandse afvaardiging vaak te waarderen met gemiddeld 3,67 punten.

Ondanks het mislopen van de finale, mag Nederland wel punten weggeven aan andere kandidaten. Dat gebeurt voornamelijk naar dezelfde groep trouwe puntengevers, namelijk België (4,6), Israël (4,1) en Ierland (4,0).

5. … maar hoeft bij andere landen nergens op te rekenen

Negen landen hebben nooit een punt aan een Nederlands liedje gegeven. Het gaat om Azerbeidzjan, Bulgarije, Georgië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne en Servië. Dit zijn echter allemaal landen die minder dan tien keer op Nederland konden stemmen.

Zodra Cyprus punten gaat uitdelen, hoeft Nederland ook weinig te verwachten. In negentien deelnames hebben wij gemiddeld 1,42 punten ontvangen. Ook Kroatië (elf keer, 1,55 punt) en Estland (elf keer, 2,36 punt) zijn Nederland niet gunstig gezind.

6. Sommige puntendelingen liggen al vast...

Niet geheel verrassend is de band tussen Griekenland en Cyprus het sterkst. Het eerstgenoemde land gaf in 26 deelnames gemiddeld 11,2 punten aan Cyprus. Omgekeerd gaan van 20 deelnames 10,3 punten naar Griekenland.

Ook de puntendelingen van Roemenië naar Moldavië (11,3), Rusland naar Wit-Rusland (10,6) en Griekenland naar Albanië (9,9) zijn behoorlijk constant.

7. … en andere landen zullen elkaar nooit vinden

Naast de warme banden zijn na minstens tien deelnames zes puntendelingen die nooit zijn voorgekomen. Zo heeft Bosnië & Herzegovina nog nooit punten aan Estland (16 deelnames) en Letland (12 keer) gegeven. Cyprus gaf op zijn beurt nooit punten aan Bosnië & Herzegovina in de twaalf keer dat het mogelijk was.

Ook zijn er nog nooit punten van Kroatië naar Cyprus (15 keer), en van Portugal naar Slovenië (11 keer) gegaan.

Er zijn ook relaties te herkennen waarbij de punten in eenrichtingsverkeer worden uitgedeeld. De meest scheve relatie is die tussen Portugal en Italië. De Portugese afvaardiging krijgt gemiddeld 7,7 punten van de Italianen, terwijl andersom slechts 1,4 punten worden gegeven.

Ook tussen Rusland en Estland gaan de punten voornamelijk één kant op. Estland trekt aan het korte eind met gemiddeld 2,5 punt van Rusland, maar andersom krijgt Rusland zo’n 8,2 punt.

Bekijk ook in 60 seconden: Vijf dingen die u nog niet wist over het Songfestival:

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend