Het reguliere eredivisieseizoen is voorbij. NU.nl blikt aan de hand van zes vragen aan drie kenners terug, en ook alvast vooruit.

1. Wie was de beste speler van het seizoen?

Pierre van Hooijdonk, analyticus NOS: "Memphis Depay. Hij was belangrijk in de titelstrijd van PSV en door zijn vele goals ook bepalend."

Foppe de Haan, oud-trainer: "Veel mensen zullen Depay zeggen, maar ik noem Luuk de Jong (PSV). Het is ongelooflijk knap en mentaal heel sterk dat hij zo goed is teruggekomen na twee moeizame jaren in het buitenland. Hij scoorde veel en mede dankzij hem was Depay nóg vaker trefzeker."

Jan van Halst, analyticus FOX Sports: "Ik ben het eens met Foppe. PSV had een speler als De Jong nodig. Hij heeft gescoord, hard gewerkt, was een aanspeelpunt en was daarmee waardevoller dan Depay."

Luuk de Jong

Luuk de Jong

2. Welke trainer heeft dit seizoen de knapste prestatie geleverd?

Van Hooijdonk: "Ik ga voor twee trainers: Jurgen Streppel en John van den Brom. Streppel heeft Willem II goed laten voetballen en eindigt misschien zelfs in het linkerrijtje. Van den Brom kan met AZ derde worden, en dat is gezien het gedoe met trainers Marco van Basten en Alex Pastoor eerder dit seizoen ook razendknap."

De Haan: "Peter Bosz. Hij heeft ondanks een heel slechte start vastgehouden aan zijn tactiek en dat heeft zich uitbetaald. Vitesse speelt nu niet alleen goed, het is ook spectaculair."

Van Halst: "Ik zeg ook Bosz. Hij heeft ook nog eens te maken gehad met de lastige invloeden van Chelsea. Heel knap dat hij vasthield aan attractief voetbal toen de resultaten tegenvielen."

Peter Bosz

Peter Bosz

3. Welke club was de grootste tegenvaller van het afgelopen seizoen?

Van Hooijdonk: "Het zal voor velen als een verrassing komen, maar ik zeg Vitesse. In mijn ogen hebben ze een betere selectie dan Ajax en dus hadden ze als tweede moeten eindigen."

De Haan: "Ajax. Het verschil met PSV was veel te groot. Ik kan me ook geen wedstrijd van Ajax herinneren waarin ze gedomineerd hebben, laat staan dat ze attractief speelden. Het ontbrak bij Ajax ook aan een goede spits, waardoor ze te weinig scoorden."

Van Halst: "FC Twente, dat speelde het hele seizoen saai. Natuurlijk kan het team last hebben gehad van de financiële malaise bij de club, maar Twente moet gewoon in de top vijf eindigen."

FC Twente

FC Twente

4. Wie moet Memphis Depay opvolgen bij PSV?

Van Hooijdonk: "Als je het aan spits De Jong vraagt zal hij Steven Berghuis van AZ noemen, want dan komen er ook vanaf links goede voorzetten. Maar zoek je naar eenzelfde type als Depay dan moet PSV voor Zakaria Labyad van Vitesse of Quincy Promes van Spartak Moskou gaan. Probleem is dat de prijskaartjes van die spelers te hoog zijn, dus vermoed ik dat ze bij Sam Larsson van sc Heerenveen uitkomen."

De Haan: "Berghuis van AZ zou kunnen. En Larsson heeft bij Heerenveen laten zien dat hij fantastisch kan voetballen. Maar ik denk niet dat hij dat volgend jaar bij een topclub ook al over een heel seizoen kan laten zien."

Van Halst: "Larsson, en dan puur voor de linkerflank. Berghuis vind ik een betere speler, maar die staat vaak op rechts. Ik zie ze trouwens het liefst allebei naar PSV gaan, ook met het oog op de Champions League."

Memphis Depay

Memphis Depay

5. Wordt Ajax beter als het Rafael van der Vaart terughaalt?

Van Hooijdonk: "Als ze hem halen dan moeten ze hem in de spits zetten. Dan kan trainer Frank de Boer hetzelfde systeem spelen als een aantal jaar geleden met Siem de Jong als spits. Maar uiteindelijk denk ik dat Ajax beter af is met een speler met meer pure snelheid dan Van der Vaart."

De Haan: "Als ik de baas was bij Ajax zou ik hem niet terughalen. Hij is 32 en kwetsbaar. En niet alleen fysiek, maar bijvoorbeeld ook in de omschakeling. Ajax zal daarom het systeem moeten aanpassen als Van der Vaart komt, het elftal moet om hem heen gebouwd worden. En dat lijkt mij iets teveel van het goede. Ik zou het geld eerder uitgeven aan een dynamische middenvelder van een jaar of 27."

Van Halst: "Het gevaar is dat zo'n ervaren speler, zo'n icoon, verzuipt als je hem terughaalt vanwege de te hoge verwachtingen. Toch hoop ik dat hij komt. Door zijn kwaliteiten en ervaring maakt Van der Vaart Ajax absoluut beter. Op welke positie? Als spits of hangend op links."

Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart

6. Strijdt Feyenoord met Dirk Kuijt volgend jaar wel mee om de landstitel?

Van Hooijdonk: "Daar is de komst van alleen Kuijt niet genoeg voor. Feyenoord moet doelpunten kopen. Kuijt stond in zijn eerste periode in De Kuip bekend als een speler die veel scoorde, maar nu niet meer. Voor andere posities moet Feyenoord dus veel scorende spelers halen."

De Haan: "Dat kan. Feyenoord hoeft in ieder geval niet het systeem aan te passen, zoals Ajax met Van der Vaart dat wel zal moeten. Kuijt kan overal spelen. En ik denk dat hij met zijn persoonlijkheid karakter in de ploeg kan brengen, waardoor het niveau van de jonge jongens omhoog gaat."

Van Halst: "Alleen een aanvallende aankoop is voor dit wisselvallige Feyenoord niet genoeg om volgend jaar wel landskampioen te worden. Er moet op meerdere plekken worden geïnvesteerd, zeker als Jordy Clasie weggaat. En de verdediging heeft een extra anker nodig."

Dirk Kuijt

Dirk Kuijt

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend