De Conservatieve Partij van premier David Cameron heeft bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk een grote winst geboekt. Wat valt op te maken uit de verkiezingsresultaten?

Cameron heeft vrijdagmiddag rond 13.30 uur met zijn vrouw een bezoek gebracht aan Buckingham Palace om daar officieel het mandaat te ontvangen van koningin Elizabeth. Hij zal nog vijf jaar aan de macht blijven in het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn de conclusies na de Britse verkiezingen: 

“Cameron wordt premier van een onverenigd Koninkrijk.”

De Conservatives kunnen zonder coalitie gaan regeren.

In de peilingen gingen de Conservatives en Labour aanvankelijk gelijk op: de verkiezingen van donderdag zouden de spannendste in jaren worden.

Uiteindelijk heeft de partij van premier Cameron toch 331 van de 650 zetels in de wacht gesleept: een absolute meerderheid. Labour wist bij de verkiezingen van donderdag slechts 232 zetels te veroveren.

"Engeland is en blijft een conservatief land", concludeert Menno Spiering, coördinator van de UvA-master European Studies en Verenigd Koninkrijk-expert. "Veel Engelsen geloven in de conservatieve waarden van Cameron."

Het verlies van Labour komt voor een deel vanwege de opmars van SNP.

De Scottish National Party (SNP) won met een linkse campagne 56 van de 59 zetels in Schotland, en snoepte daarmee veel zetels van Labour af. Sommige zeer ervaren politici van Labour hebben in Schotland het veld moeten ruimen. De winst van SNP en de Conservatives zet de Schotse afscheiding opnieuw hoog op de agenda.

Dat het relatief linkse SNP de rechtse Conservatieven van Cameron heeft geholpen aan een meerderheid, maakt de Schotse partij volgens Spiering niet uit. "SNP heeft nu een heerlijk gevoel, denk ik. De partij is nog altijd boos op Labour, omdat die partij het referendum over de Schotse afscheiding vorig jaar niet steunde."

Premier Cameron wacht een zware taak.

“Het Verenigd Koninkrijk is als een hete pizza die uit elkaar wordt getrokken”
Menno Spiering, expert UvA

Spiering: "Cameron wordt niet de premier van het Verenigd Koninkrijk, maar meer van een onverenigd Koninkrijk; een uiteengevallen land." 

De premier zal proberen de Schotten binnen het Verenigd Koninkrijk te houden. "De Schotten zijn echter niet alleen in cultureel opzicht anders, maar ook in politiek opzicht. Het gedachtegoed van de SNP is veel meer sociaal-democratisch dan het beleid van Cameron. Dat wordt dus heel moeilijk voor Cameron." 

Spiering vergelijkt de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk met een hete pizza die uit elkaar wordt getrokken: "Alleen de kaasdraden blijven nog een beetje hangen."

Verkiezingen VK

Bron: BBC© NU.nl/Jerry Vermanen

Ook de toekomst van het Verenigd Koninkrijk binnen de EU is onzeker.

Cameron heeft aangekondigd voor 2017 een referendum te houden. Dat referendum gaat er nu komen.

Dat UKIP, de Britse anti-EU-partij, donderdag veel zetels heeft verloren, zegt volgens Spiering niets over de stemming in Engeland: de partij heeft volgens Spiering vooral verloren vanwege het kiesdistrictensysteem: procentueel is UKIP de derde partij van het Verenigd Koninkrijk. UKIP zal uiteenvallen, benadrukt Spiering, maar de conservatieve achterban blijft bestaan. 

Drie partijleiders zijn opgestapt.

Ed Miliband, die waarschijnlijk premier zou zijn geworden als Labour een meerderheid zou hebben gekregen, kondigde vrijdag rond 13.15 uur zijn vertrek aan. Hij verklaarde dat het hem oprecht spijt dat de partij heeft verloren, maar dat Labour terug zal komen.

Ook Nick Clegg, leider van de Liberal Democrats, stapt op. Zijn 'Lib Dems' houden mogelijk minder dan tien zetels over van de 56 zetels die de partij in 2010 vergaarde. Nigel Farage, van anti-EU-partij UKIP, vertrekt eveneens. De drie partijleiders stapten op in een tijdsspanne van een uur.

Eigenlijk waren het traditionele Britse verkiezingen.

Het is gebruikelijk dat een van de twee grote partijen, de Conservatives of Labour, een meerderheid krijgt na verkiezingen. "Na de vorige verkiezingen, toen er een coalitie gesmeed moest worden, werd vaak gezegd dat dit een nieuwe trend zou gaan worden. Maar dat was meer een mediahype", aldus Spiering.

Spiering: "We kunnen concluderen dat Cameron in alle opzichten de grote winnaar is geworden. Niet alleen heeft zijn partij de verkiezingen overtuigend gewonnen, maar Cameron heeft ook de persoonlijke strijd gewonnen van Miliband, Clegg en Farage."

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend