De Giro d’Italia staat misschien in de schaduw van de Tour de France, maar de drieweekse ronde die zaterdag van start gaat heeft voldoende ingrediënten die het bekijken ervan de moeite waard maken. Vijf redenen om de Ronde van Italië te gaan volgen:

1: Het aantrekkelijke parcours

Bijna alle bergetappes zijn in de laatste week gepropt door de organisatie, waardoor het tot diep in de Giro spannend zal blijven. De favorieten moeten echter ook in de eerste weken waakzaam zijn, want er zijn genoeg verraderlijke ritten. De tijden dat de Giro-leiding opteerde voor acht eindeloze, biljartvlakke etappes om supersprinters als Alessandro Petacchi en Mario Cipollini te plezieren liggen inmiddels achter ons.

Al op de openingsdag zal de ploegentijdrit naar San Remo zorgen voor verschillen. In de eerste week staan verder onder meer twee aankomsten bergop op het programma. Nog zeker geen monstercols, maar het kaf zal wel van het koren worden gescheiden.

De tweede week kenmerkt zich door vlakke etappes en ritten met een kort, maar venijnig klimmetje in de slotfase, een garantie voor een onvoorspelbaar verloop. Een niet alledaagse aankomst kent rit elf, met een climax op het Formule 1-circuit van Imola.

De favorieten zullen zich pas echt moeten laten zien vanaf de veertiende etappe, een individuele tijdrit van bijna zestig kilometer, ongekend lang in het hedendaagse wielrennen. De daaropvolgende ritten eindigen bergop in Madonna di Campiglio en Aprica. Op de een na laatste dag is vervolgens de climax met een aankomst in Sestrière, na een lastige klim.

2: De 'onmogelijke missie' van Contador

Misschien wordt het wel hét verhaal van de komende sportzomer. Alberto Contador probeert de komende maanden de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 te worden die in één seizoen de Giro d’Italia en Tour de France op zijn naam schrijft.

Dat de 32-jarige Spanjaard überhaupt een poging waagt om de dubbel te realiseren, is al bijzonder. In de afgelopen jaren lieten de Tour de France-favorieten de Giro immers links liggen. Zij vinden de hersteltijd tussen de Giro en Tour, zo’n vijf weken, te kort.

De top in de Giro is daarom aanzienlijk smaller dan die in de Tour. De laatste winnaars van de Ronde van Frankrijk, Chris Froome en Vincenzo Nibali, rusten in mei uit en verkennen vast Touretappes. Hetzelfde geldt voor Nairo Quintana, vorig jaar nog winnaar van de Giro.

Contador heeft al meerdere keren gezegd dat hij gaat voor de dubbel omdat iedereen denkt dat het onmogelijk is. Een uitdaging kan de Spanjaard van Tinkoff-Saxo wel gebruiken. Contador beëindigde liefst acht van de twaalf grote rondes waar hij aan deelnam als winnaar, al moest hij twee eindzeges inleveren vanwege een dopingschorsing.

3: Genoeg andere grote namen aan de start

De Giro zal voor Contador zeker geen veredelde Tour de France-voorbereiding worden. Richie Porte (30) verkeert in de vorm van zijn leven en zijn ploeg Sky stuurt hem met een sterk team op pad. De Australiër won dit seizoen al Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Trentino. Wel moet Porte nog laten zien gedurende drie weken op topniveau te presteren.

Een renner die dat al heeft bewezen is Rigoberto Uran, de Colombiaan van Etixx-QuickStep die in 2013 en 2014 al tweede werd in de Giro. De 30-jarige renner geldt als een uitstekende tijdrijder en kan door de lange race tegen de klok weleens als rozetruidrager aan de laatste bergetappes beginnen.

De meeste aandacht van de Italianen gaat ongetwijfeld uit naar Fabio Aru. De pas 24-jarige klimmer van Astana eindigde vorig jaar verrassend als derde en stond ook in de Ronde van Spanje zijn mannetje met een vijfde plaats. In de aanloop naar de Giro stond Aru even buitenspel door een maagvirus, waardoor hij liefst vijf kilo verloor.

Voor renners als Domenico Pozzovivo, Jurgen Van den Broeck en Beñat Intxausti lijkt het podium het hoogst haalbare.

Grote namen die aan de start staan, maar geen rol van betekenis in het algemeen klassement zullen spelen zijn Philippe Gilbert, Tom Boonen (die op zijn 34e debuteert in de Giro), Michael Matthews en Luca Paolini.

4: Kans op Nederlands succes

Voor de Nederlandse wielerliefhebbers is het goed dat Pieter Weening opnieuw acte de presence geeft in de Ronde van Italië. Zowel in 2011 als in 2014 won de Fries een etappe en in dat eerste jaar reed hij zelfs enkele dagen in de leiderstrui. Weening (34) heeft van zijn ploeg Orica-GreenEdge de vrijheid om op ritzeges te jagen.

Wellicht komt de routinier in een kopgroepje Moreno Hofland tegen. Voor de 23-jarige renner van Lotto-Jumbo, vorige week nog succesvol in de Tour de Yorkshire, biedt het parcours genoeg kansen op succes. Ook Cannondale-Garmin-renner Tom-Jelte Slagter zal azen op dagsucces.

Steven Kruijswijk is de Nederlandse troef als het gaat om het algemeen klassement. De 27-jarige coureur van Lotto-Jumbo eindigde in 2011 al eens als achtste in de Giro. In totaal nemen er twaalf Nederlanders deel aan de Ronde van Italië, vijf minder dan vorig jaar.

5: Nieuwe vedetten staan op

Doordat veel van de échte toppers in het rondewerk schitteren door afwezigheid staan in de Giro vaak nieuwe helden op. Tien jaar geleden zette een totaal onbekende voormalige koffieplanter uit Venezuela de ronde bijna op zijn kop. Uiteindelijk eindigde deze José Rujano als derde in het klassement na een legendarische ontsnapping op de een na laatste dag.

In 2008 stond Riccardo Ricco op als uitdager van Contador, al bleek pas later dat de klimmer zijn progressie dankte aan verboden middelen. Vorig jaar bood het onbeschreven blad Aru de gevestigde namen meer dan uitstekend partij nadat in 2013 Rafal Majka zich aandiende.

'Volgtips' voor deze ronde? Ilnur Zakarin (25) en Davide Formolo (22). Eerstgenoemde Rus van Katoesja won begin deze maand sensationeel de sterk bezette Ronde van Romandië en hoopt nu definitief door te breken. Formolo, die rijdt voor Cannondale-Garmin, is een begenadigd Italiaans klimtalent dat in Luik-Bastenaken-Luik al in de subtop meereed.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend