De Amerikaanse journalist Kaj Larsen heeft een driedelige documentaire The War Against Boko Haram (De oorlog tegen Boko Haram) gemaakt over de strijd van het Nigeriaanse leger tegen de terreurbeweging.

De serie is te zien bij Vice News, dat vrijdag het eerste deel heeft gepubliceerd. Larsen ging als enige journalist met het Nigeriaanse leger mee tijdens de strijd tegen de terreurbeweging en spreekt met slachtoffers van de daden van Boko Haram.

“Ik heb het met mijn eigen ogen kunnen waarnemen. Dat kan niemand anders zeggen.”

In een interview met NU.nl vertelt hij het leger van Nigeria te hebben moeten overtuigen van zijn oprechte bedoelingen. "We moesten hen duidelijk maken dat het niet onze bedoeling was om er een sensatieverhaal van te maken van hun strijd", aldus Larsen. "Daarnaast moest ik er zeker van zijn dat het veilig genoeg was."

"Hoewel de Nationale Veiligheidsdienst blij was het verhaal te kunnen vertellen, hadden we ook te maken met een land dat bezig was met verkiezingen en dus gespannen over wat er naar buiten zou worden gebracht. Dit heeft te maken met de pers in Nigeria die aan de ene kant bestaat uit goede journalisten, maar ook sensatiepers."

De reputatie van Vice News als betrouwbaar medium en Larsens militaire achtergrond hielpen Larsen uiteindelijk om de Nigeriaanse overheid te overtuigen van zijn goede bedoelingen.

Oorlogsgebieden

Larsen is bekend met het maken van verhalen in oorlogsgebied zoals in Afghanistan en Jemen. In Nigeria was hij getuige van het succesvolle terugdringen van Boko Haram uit Nigeriaanse dorpen en steden, maar is huiverig voor de voortzetting van de strijd.

"De oorlog wordt nu een stuk moeilijker omdat je van een frontoorlog naar een guerrillastrijd gaat. Hier is het Nigeriaanse leger niet op getraind en hebben ze ook geen ervaring mee. Maar de echte uitdaging zit hem in het aanpakken van de situatie in Nigeria waardoor organisaties als Boko Haram geen voet aan de grond meer kunnen krijgen."

In tijden van oorlog en zeker als er verkiezingen zijn wordt er niet altijd de waarheid verteld over de strijd. "Ik heb meegemaakt dat het leger niet slaagde in een aanval en dat ik de volgende dag in de krant terug las dat er een klinkende overwinning was behaald. Ik heb daarom alleen maar verslag gedaan van wat ik zag."

Achtergrond

De terreurorganisatie Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in de Nigeriaanse stad Maiduguri. Yusuf werd in 2009 vermoord en opgevolgd door de meer radicale en huidige leider Abubakar Shekau.

Vanaf 2009 vestigt de terreurorganisatie zijn naam door aanslagen en het vermoorden van Christenen en Moslims in voornamelijk het noorden van Nigeria. Met het oog op de verkiezingen in Nigeria, intensiveerde de strijd tegen Boko Haram de afgelopen weken. 

De samenwerking tussen de legers van Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger, die strijden op zowel eigen als Nigeriaans grondgebied, is succesvol en Boko Haram wordt teruggedrongen. 

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend