De 'Hel van het Noorden', berucht om zijn kasseistroken, staat zondag op het programma. In de derde wielerklassieker van het jaar zal Niki Terpstra ongetwijfeld zijn titel willen verdedigen. Zal hij inderdaad winst pakken in de 113e editie van Parijs-Roubaix?

De koers is 253 kilometer lang en voert de renners over 52,7 kilometer kasseien, 1,6 kilometer meer dan vorig jaar. Met 27 kasseistroken telt Parijs-Roubaix er wel één minder dan vorig jaar.

De eerste honderd kilometer is het nog relatief rustig trappen voor de renners, die daarna te maken krijgen met de kasseistroken. Een daarvan is de Hélesmes à Wallers, waar Lars Boom in de vijfde etappe van de Tour de France 2014 de aanval zocht, om vervolgens als winnaar over de finish te gaan.

De kasseien in het Bos van Wallers, de Trouée d'Arenberg, kunnen zorgen voor valpartijen. De strook gaat bergafwaarts, waardoor de kopmannen moeten zorgen voorin te zitten, om zo niet te worden opgehouden door een mogelijke valpartij.

Fotoserie: Laatste tien winnaars Parijs-Roubaix:

Drie van de kasseistroken die zondag worden verreden, zitten ook in het parcours van de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk: Quiévy à Saint-Python, Saint-Python en Verchain-Maugré.

Parijs-Roubaix, de World Tour-koers die steevast in het tweede weekend van april en een week na de Ronde van Vlaanderen wordt verreden, begint zondag om 10.30 uur.

De kasseiklassieker vormt samen met de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije een van de vijf 'monumenten'.

Kanshebbers

Gezien zijn winst vorig jaar is Niki Terpstra misschien wel de grote favoriet om zondag de klassieker op zijn naam te schrijven. De renner van Etixx-QuickStep nam in 2014 op drie kilometer van de meet afstand van de kopgroep en finishte als eerste. Terpstra is in vorm en eindigde afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen nog als tweede.

De nummer één in Vlaanderen, Alexander Kristoff, is ook niet af te schrijven in de 'Hel van het Noorden'. De Katoesja-renner had het in de voorgaande jaren nooit makkelijk in Parijs-Roubaix, maar mag zeker niet worden vergeten.

Naast Terpstra en Kristoff kunnen John Degenkolb (Giant-Alpecin), Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) en Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) meedoen tot aan de finish, gelegen in de Velodrome. De drie renners eindigden in de vorige editie respectievelijk als tweede, vierde en vijfde.

In de 'Hel van het Noorden' komen ook soms outsiders bovendrijven zoals recente winnaars als Magnus Backstedt (2004) en Johan Vansummeren (2011).

De meervoudige winnaars Tom Boonen en Fabian Cancellara missen Parijs-Roubaix door gevolgen van een valpartij.

Top 5 in 2014:
1. Niki Terpstra
2. John Degenkolb
3. Fabian Cancellara
4. Sep Vanmarcke
5. Zdenek Stybar

Recordaantal overwinningen: Tom Boonen en Roger De Vlaeminck (4 zeges)

Eerste editie: 1896, gewonnen door Josef Fischer

Deelnemende teams met tussen haakjes de kopman(nen):
AG2R (Johan Vansummeren, Sébastien Turgot); Astana (Lars Boom); BMC (Greg Van Avermaet); Bora-Argon (Jan Barta); Bretagne (Brice Feillu); Cannondale-Garmin (Sebastian Langeveld); Cofidis (Cyril Lemoine); Etixx-QuickStep (Niki Terpstra, Zdenek Stybar); Europcar (Alexandre Pichot, Jimmy Engoulvent); FDJ (Arnaud Démare); Giant-Alpecin (John Degenkolb); IAM Cycling (Sylvain Chavanel); Katoesja (Alexander Kristoff); Lampre-Merida (Filippo Pozzato); Lotto-Jumbo (Sep Vanmarcke); Lotto-Soudal (André Greipel, Jurgen Roelandts); Movistar (José Joaquín Rojas); MTN (Tyler Farrar); Orica-GreenEdge (Jens Keukeleire); Team Sky (Geraint Thomas, Bradley Wiggins); Tinkoff-Saxo (Peter Sagan); Topsport Vlaanderen (Edward Theuns, Jelle Wallays); Trek (Jasper Stuyven, Stijn Devolder); UnitedHealthCare (Alessandro Bazzana, Robert Förster, Daniel Summerhill); Wanty-Groupe Gobert (Björn Leukemans)