U heeft wellicht nog nooit van Meerkat gehoord. Maar misschien ook wel: De sociale livestreaming-app kwam nog geen maand geleden uit, maar wint in hoog tempo aan populariteit. 

Ok, vooral in de mediawereld. Maar dat gold ook ooit voor Twitter. Wat houdt de app precies in en wat maakt Meerkat zo goed? En gaat Meerkat inderdaad doorbreken onder het grote publiek? 

Het huidige aantal Meerkat-gebruikers is onbekend. Twee weken na de start zou de teller volgens WSJ op zo'n 120.000 gebruikers hebben gestaan.

Meerkat, Engels voor stokstaartje, is een app die zijn succes aan een paar dingen te danken heeft, maar vooral uitblinkt in eenvoud. De app laat de iPhone-gebruiker live video uitzenden via Twitter. Dat kon al op allerlei andere manieren, maar nog nooit zo snel en makkelijk als met Meerkat.

Hoe werkt het?

Nadat de app is geïnstalleerd is een Twitter-account de enige inlogmogelijkheid. Vervolgens is nog een druk op de stream-knop voldoende om een uitzending te beginnen. Daarbij wordt automatisch een Twitter-bericht met link verstuurd.

Door die link is de stream makkelijk te bereiken, bovendien stuurt Meerkat een pushbericht naar iedereen die de streamer volgt via de app. Zo krijgt een stream doorgaans snel een aantal kijkers, die dankzij de Twitter-koppeling makkelijk kunnen reageren.

Reacties op Meerkat-streams komen ook onder in beeld bij de stream, zichtbaar voor zowel de zender als alle kijkers. Zo kan de zender bijvoorbeeld gevraagd worden iets langer in beeld te nemen, of juist wat anders te filmen.

Ook hier is de koppeling met Twitter weer erg slim: alle reacties zijn namelijk normale tweets, gericht aan de zender. Die komen dus ook op Twitter langs, waardoor andere volgers zich af gaan vragen waar alle heisa om te doen is, en zo ook weer bij de videostream terecht komen.

Waarom is het ineens populair?

Een andere reden voor het succes van Meerkat is festival South by Southwest (SXSW). Tijdens dat jaarlijkse festival in het Amerikaanse Austin komen muziek, film en nieuwe media samen in optredens en voordrachten.

Meerkat bleek tijdens SXSW dé app om optredens maar vooral presentaties met elkaar te delen. Dankzij de de app konden ook mensen die niet bij het festival konden zijn de boeiende of leuke onderdelen van SXSW volgen. Door de combinatie van SXSW en de koppeling met Twitter won Meerkat snel aan gebruikers.

Waarom Twitter?

Wie even naar Meerkat kijkt, ziet dat de app wel heel erg op een liefdesbrief aan Twitter lijkt. De dienst is helemaal op het sociale netwerk gebouwd, van inloggen tot reageren.

Dat is vooral voordelig voor Meerkat zelf: het zorgt ervoor dat het bedrijf niet zelf met de rompslomp van zaken als accounts en het blokkeren van lastige gebruikers zit. En Meerkat kan meeliften op het netwerk van Twitter.

Twitter lijkt daar niet zo blij mee: zo'n twee weken na de start van Meerkat perkte Twitter de mogelijkheden van de app in. Daardoor is het voor Meerkat-gebruikers niet meer mogelijk om een lijst van andere gebruikers op basis van hun Twitter-volgers te bekijken.

Dat heeft vooral te maken met de app Periscope. Die nog niet verschenen app wil de concurrentie met Meerkat aangaan, en is onlangs door, jawel, Twitter overgenomen. Wanneer Periscope verschijnt is nog niet duidelijk.

Wat zijn de nadelen?

Waar Meerkat furore maakt met zijn simpele insteek, is hij hier en daar wel heel beperkt. De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor iPhones, waardoor een groot aantal potentiële gebruikers nog niet mee kan doen. En ook al is er een webversie beschikbaar is die niet interactief: gebruikers kunnen geen reacties achterlaten of bekijken.

Meerkat heeft in een paar weken tijd echter wel bewezen dat Twitter een uitstekend platform is voor een snelle en vooral simpele livevideostreamingdienst. 

Meerkat voor iOS (gratis)

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend