Deze week werd duidelijk dat Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff (beiden VVD) de opvolgers zijn van respectievelijk minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Wie zijn zij? 

Klassieke Van der Steur nog een grote onbekende

Bij het grote publiek is de waarschijnlijke nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur een grote onbekende. 

Dat is opmerkelijk voor een Kamerlid dat zich al 2,5 jaar met veiligheid en justitie bezighoudt, een onderwerp dat per definitie veel aandacht trekt, en dan nog wel voor de VVD. De liberalen profileren zich namelijk bij uitstek als crimefighters.

Donderdag werd bekend dat Van der Steur de onlangs afgetreden Ivo Opstelten gaat opvolgen.

De 45-jarige Van der Steur verscheen niet vaak voor de camera, maar was op de achtergrond bezig met juridische kwesties en een initiatiefwetsvoorstel voor mediation, bemiddeling bij conflicten.

Van der Steur werd geboren in Haarlem en het is aan hem te zien dat hij uit een familie van maatkleermakers komt.

De VVD'er hult zich steevast strak in pak of colbert, veelal met een oranje-blauwe stropdas maar in ieder geval iets met de kleur oranje. Het draagt er allemaal toe bij dat velen hem zien als het prototype van een VVD'er, maar ook zijn geaffecteerd spreken en zijn lidmaatschap van het Leidse studentencorps Minerva passen in dat plaatje.

Churchill

De nieuwe bewindsman schrijft zelf dat hij staat ''voor een klassiek-liberale manier van leven'' en dat hij ''wars is van elke betuttelende ideologie''. Zijn grote voorbeeld is Winston Churchill. ''Een welsprekende man en recht in de leer. Hij heeft nooit zijn principes verloochend om aan de macht te kunnen komen.''

De liberaal in hart en nieren kreeg als tiener politieke interesse, aangewakkerd door de roerige jaren tachtig met zijn krakersrellen en massale demonstraties. Hij begon in de gemeenteraad van Warmond en later Teylingen.

In de Tweede Kamer kon Van de Steur makkelijk van zich afbijten en uit zijn mond klonk dat altijd beheerst en beschaafd. Hij won niet voor niets een debatwedstrijd. Ook inhoudelijk liet hij zich niet van de wijs brengen. Hij wist dan ook waar hij het over had. Na zijn rechtenstudie in Leiden was hij advocaat, docent op de universiteit, werd ondernemer en zette een netwerk van advocaten op.

Rechters

Onlangs haalde hij zich de woede van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak op de hals. Hij wil de macht van deze vakbond voor rechters inperken, maar zijn voorganger Ivo Opstelten was er niet onverdeeld enthousiast over en wilde advies van de Raad van State. Verder maakte hij zich sterk voor een strengere aanpak van 'foute' advocaten en incompetente rechters.

Als minister mag hij dit nu verder uitknobbelen. Maar meer nog zal hij zijn handen vol hebben aan en volop in de schijnwerpers komen door de aanscherping van de terrorismewetgeving.

Klaas Dijkhoff, slim en eigentijds

Klaas Dijkhoff van de VVD, de nieuwe, eigentijdse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zat nog maar dik een jaar in de Tweede Kamer toen hij al breed landelijk opviel.

Niet met een politieke stunt, maar door zijn uitverkiezing in 2011 tot 'meest sterke, slimme en sexy politicus' van het Binnenhof. Hij was aangewezen door de lezeressen van Cosmopolitan.

Slim is hij zeker, de op 13 januari 1981 in het Duitse Soltau geboren zoon van een officier en een verpleegkundige. Na het gymnasium in Eindhoven ging hij rechten studeren in Tilburg, waar hij ook promoveerde op zijn dissertatie over oorlogsrecht ''Oorlog, wet en technologie''. Hij was daarna docent recht en zelfstandig adviseur op juridisch en ict-gebied.

Zijn politieke leven begon niet zo lang geleden, in 2007, met de functie van secretaris van de VVD in Breda. Drie jaar later werd hij lijstrekker en lid van de gemeenteraad van Breda.

Woonoverlast

In hetzelfde jaar werd hij lid van de Tweede Kamer. Vorig jaar kwam hij met een eigen wetsvoorstel op de proppen, de Wet aanpak woonoverlast. Het is nog in behandeling bij de Tweede Kamer.

Dijkhoff hield zich in de Kamer vooral bezig met de zeer actuele onderwerpen als terrorisme, cybersecurity, inlichtingendiensten en de Voetbalwet.

Hij deed meerdere voorstellen om het jihadstrijders zo moeilijk mogelijk te maken. Hij was ook meerdere keren campagneleider voor de VVD bij de verkiezingen. Dijkhoff lost met zijn aantreden als staatssecretaris zijn VVD-collega Sander Dekker af als de junior van het kabinet. Dijkhoff is 34, Dekker is 40.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend