
Februari 2015 in negen grafieken
1. Sein en wisselstoring op het spoor...
Op maandag 2 februari was het weer raak: rondom Utrecht Centraal was de gehele dag een sein- en wisselstoring. Het treinverkeer liep daardoor ernstige vertraging op.
Op diezelfde dag vroegen diverse partijen in de Tweede Kamer staatssecretatis Wilma Mansveld van Infrastructuur om uitleg. Hoe kan het dat het zo vaak misgaat op het spoor?
Hieronder een overzicht van het aantal treinstoringen per traject. Vorig jaar lag het treinverkeer tussen Rotterdam en Utrecht Centraal het vaakst stil, namelijk 108 keer.
Storingen NS
2. ... en de drukste ochtendspits tot nu toe
Twee dagen later was het ook chaos op de weg. Tijdens de ochtendspits werd op het drukste moment ruim 550 kilometer file geteld. Daarmee werd het de drukste spits van dit jaar, maar het komt nog niet in de buurt van de tien drukste spitsen ooit.
Langste files
3. Gaswinning en aardschokken in Groningen
Op maandag 9 februari liet de Tweede Kamer-fractie van de VVD weten dat het de gaswinning in Groningen niet verder wilde terugschroeven. Dit jaar wordt 39,4 miljoen kuub gewonnen. Dat is een kleine afname ten opzichte van vorig jaar.
Gaswinning Groningen
Op woensdag 18 februari maakte de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een rapport bekend. Daaruit bleek dat de veiligheid van Groningers geen rol speelde bij de besluitsvorming van aardgas.
4. Strijd tegen Boko Haram in Nigeria
De Nigeriaanse veiligheidschef laat op maandag 9 februari weten dat alle kampementen van Boko Haram binnen zes weken worden opgerold. De terreurgroep is al sinds 2009 actief in het West-Afrikaanse land.
In de afgelopen weken werden al tweehonderd en driehonderd Boko Haram-strijders gedood, maar bij luchtaanvallen vielen ook burgerslachtoffers. Bekijk hieronder alle geregistreerde aanvallen van Boko Haram sinds 2009.
Boko Haram in Nigeria
5. Noorden afhankelijker van bijstand...
Noord-Nederland wordt afhankelijker van de bijstand, maakt het CBS op maandag 16 februari bekend. Sinds 2004 neemt het aantal personen met een bijstandsuitkering daar flink toe.
In die regio lopen de inwonersaantallen al jarenlang terug. Hierdoor neemt ook de werkgelegenheid af, en is het moeilijk om een baan te vinden.
Bijstandsuitkeringen
6. ... en inwoners steeds verder van bibliotheken
Nederlanders wonen steeds verder van een bibliotheek, blijkt uit cijfers van het CBS op woensdag 25 februari. Vooral in Friesland en Zeeland staan bibliotheken vaak niet meer op loop- of fietsafstand.
Amsterdammers hoeven daarentegen niet ver te reizen naar de dichtstbijzijnde vestiging. Ook in de kleine buurten Kloosterveste in Assen en Centrum Swifterband in Dronten zitten bibliotheken gemiddeld op korte afstand van de inwoners.
Afstand tot bibliotheek
7. Tienjarig jubileum Kyoto Protocol
Op maandag 16 februari bestond het Kyoto Protocol exact tien jaar. Daarmee begon ook een ambitieus systeem van emissiehandel. Diverse experts zijn kritisch over het systeem waarmee de CO2-uitstoot verminderd moet worden.
Bovendien loopt Nederland ook achter met de doelstellingen. Volgens het Europees Milieuagenschatp EEA kan de haalt Nederland de geplande uitstoot alleen als er extra maatregelen worden ingevoerd.
Klimaatdoelstellingen
8. Minder mensen lid van landelijke politieke partijen
Het aantal personen dat lid is van een landelijke politieke partij, zit bijna op een historisch dieptepunt. Het totale ledental stond op 1 januari 2015 nog maar 295.326 Nederlandsers.
Enkel tussen 2000 en 2002 was dat aantal nog lager. Dat maakte het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen woensdag 25 februari bekend.
D66 is de enige partij die afgelopen jaar in ledental is gestegen, namelijk 6 procent. De SGP is stabiel gebleven, de overige partijen hebben allen een afname in het ledenbestand geconstateerd.
Ledental politieke partijen
9. Motorrijden weer in trek onder jongeren
Het aantal jongeren tussen de 20 en 23 jaar dat voor hun motorrijbewijs is geslaagd, is vorig jaar flink gestegen, bleek ook woensdag 25 februari. Sinds januari 2013 mogen 18- en 19-jarigen enkel examen doen voor lichte motorfietsen.
Tieners hebben daarom hun examen uitgesteld tot hun twintigste, omdat zij dan mogen afrijden op een iets zwaarder voertuig.