Zondag 1 maart zal Samsung om 18.30 uur de Galaxy S6 hoogstwaarschijnlijk presenteren. Het nieuwe toestel van Samsung moet het tij bij de grootste smartphonefabrikant ter wereld keren. Dit is wat we al weten over een van de belangrijkste smartphones van het jaar.

Samsung boekt al een aantal kwartalen minder winst en omzet dan een jaar geleden vanwege vooral tegenvallende prestaties van de smartphonetak. Naar verluidt verkocht vooral de Galaxy S5 minder goed dan de Galaxy S4.

Samsung kreeg de afgelopen tijd onder meer kritiek op de bouwkwaliteit van zijn toestellen en de zware software. Hoewel het bedrijf nog steeds marktleider is, wordt de Galaxy S6 gezien als een toestel dat Samsung opnieuw op de kaart moet zetten.

1. Metalen behuizing en nieuw ontwerp

Alle anonieme bronnen en geruchten op basis van gelekte informatie spreken van een nieuw materiaal voor de behuizing Galaxy S6. De S5 was nog helemaal gemaakt van kunststof, maar de S6 zal in ieder geval deels van metaal worden gemaakt.

Het lijkt zeker dat de S6 net als de Note 4 een metalen rand krijgt, maar ook steeds meer geruchten wijzen op een metalen achterkant. Een foto die online werd gezet door T-Mobile en afkomstig is van Samsung zelf, lijkt ook een metalen achterkant te tonen.

Officiële afbeelding van T-Mobile

Officiële afbeelding van T-Mobile

Andere gelekte foto’s tonen een versie van de Galaxy S6 die nog niet helemaal af is, maar wel al het uiteindelijke ontwerp zou hebben. Volgens de bron heeft het toestel op de foto’s een achterkant van glas, zoals bij de Xperia-toestellen van Sony en bijvoorbeeld de iPhone 5S. Wel is er ook bij dit model een metalen rand aanwezig.

Kunststof is in het verleden vaak bekritiseerd omdat het goedkoop zou aanvoelen. Voor Samsung betekent de overstap naar metaal waarschijnlijk wel dat de achterkant niet meer door de gebruiker zelf verwijderd kan worden.

Naast een nieuwe materiaalkeuze zal Samsung naar verluidt ook een heel nieuw ontwerp gaan toepassen. Het bedrijf kondigde eind 2014 al een "nieuwe designfilosofie" aan en volgens anonieme bronnen is Samsung voor de Galaxy S6 terug naar de tekentafel gegaan. Dit moet resulteren in een bijzonder dunne telefoon met een andere vormgeving.

2. Lichtere software

Zowel Sammobile, een betrouwbare site wat betreft Samsung-geruchten, als diverse Koreaanse media schreven de afgelopen weken over een flinke update voor de software van de Galaxy S6.

De toestellen van Samsung draaien op besturingssysteem Android van Google waarover een eigen softwarelaag van Samsung geplaatst wordt.

Deze laag met de naam Touchwiz voegt een ander uiterlijk, meer instellingen en meer standaard geïnstalleerde apps toe. Touchwiz neemt inmiddels erg veel ruimte in op toestellen en is vrij zwaar waardoor de prestaties van smartphones soms achteruit gaan.

De Galaxy S6 zou een zwaar versimpelde versie van Touchwiz krijgen die grotendeels bouwt op het uiterlijk van Android 5.0 Lollipop, de nieuwste versie van Android. Bovendien zouden Samsung-apps niet meer standaard worden meegeleverd. In plaats daarvan worden ze in een aparte appwinkel aangeboden.

Volgens Sammobile is de software zo licht dat de prestaties van het toestel merkbaar beter zullen zijn dan bij eerdere Samsung-telefoons.

3. Specificaties

Onder de motorkap krijgt de Galaxy S6 hoogstwaarschijnlijk de gebruikelijke update: een nieuwe en snellere chip, meer werkgeheugen, een betere camera en hogere schermresolutie.

De processor wordt dit jaar naar verluidt niet meer afgenomen van Qualcomm. De populaire Snapdragon-processors zouden door Samsung vervangen zijn door de eigen Exynos-chip. Die werden in het verleden al in bepaalde markten gebruikt en presteerden altijd vergelijkbaar met de Qualcomm-variant.

De nieuwe Exynos-chip die waarschijnlijk gebruikt gaat worden is de Exynos 7 Octa. Deze chip kan de twee camera’s tegelijk aansturen in hoge kwaliteit, maakt het streamen van ultra hd-video’s mogelijk en ondersteunt een hogere schermresolutie.

Naar verwachting zal de S6 een scherm met resolutie van 2560 x 1440 pixels hebben, ook wel qhd genoemd. De S5 had een full hd-scherm. Bij de LG G3 zagen we dat die resolutie voor prestatieproblemen kan zorgen. Samsung hoopt dat met zijn nieuwe chip waarschijnlijk te voorkomen.

Het werkgeheugen wordt waarschijnlijk uitgebreid van 2 naar 3 of 4 GB zodat zwaardere taken beter afgehandeld worden. De camerasensor is naar verluidt dezelfde als bij de Galaxy Note 4, maar dankzij een verbeterde lens en andere software zouden de foto’s nog een stuk beter moeten zijn van kwaliteit.

4. Gebogen scherm

Vrijwel zeker is dat Samsung naast de Galaxy S6 een Galaxy S6 Edge (of S Edge) zal lanceren. Deze telefoon krijgt aan beide zijkanten van het scherm een gebogen rand die naar de achterkant van de telefoon doorloopt. Hierop kunnen bijvoorbeeld notificaties worden getoond zoals bij de Galaxy Note Edge eind vorig jaar al gedaan werd.

De Galaxy Note Edge

De Galaxy Note Edge

De foto die T-Mobile online zetten toont een deel van het gebogen scherm. Dezelfde kromming was ook al op een andere foto van een hoesjesfabrikant te zien. Waarschijnlijk krijgt de normale Galaxy S6 gewoon een recht scherm.

Gelekte afbeelding van vermeende S6 en S6 Edge

Gelekte afbeelding van vermeende S6 en S6 Edge

5. Extra's

Vorig jaar introduceerde Samsung in de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Die twee onderdelen zullen dit jaar waarschijnlijk weer aanwezig en verbeterd zijn.

Ook lijkt het erop dat de Galaxy S6 draadloos opladen zal ondersteunen. Samsung heeft zelf in ieder geval gezegd dat daar in 2015 op gericht wordt en diverse anonieme bronnen bevestigen dat de S6 onderdeel van die focus zal zijn.

Hoogstwaarschijnlijk introduceert Samsung naast zijn nieuwe vlaggenschip ook een eigen mobiele betaaldienst met de naam Samsung Pay. Het bedrijf nam onlangs betalingsbedrijf Looppay over en ging samenwerken met creditcardmaatschappij Visa.

6. Prijs en beschikbaarheid

Samsung zal zondag defiitief bekendmaken wanneer het toestel in de winkels ligt, maar volgens een gelekte e-mail mogen werknemers geen vakantiedagen nemen van 22 tot en met 30 maart en van 19 tot en met 27 april. Mogelijk start eind maart de verkoop van de Galaxy S6 en medio april de verkoop van de gebogen variant.

Op een gelekte afbeelding van de Amerikaanse provider Sprint is bovendien te zien dat klanten tot en met 26 maart voorbestellingen kunnen plaatsen. Mogelijk is het toestel daarna dus 'normaal' verkrijgbaar.

De Spaanse site Androidpit, die eerder voortijdig afbeeldingen en informatie in handen had van de LG G3, Samsung-tablets en de Nexus 5, stelt dat de Galaxy S6 iets duurder zal worden dan de Galaxy S5. Het prijsverschil is te verklaren door het schrappen van het 16 GB-model. Naar verluidt is de S6 verkrijgbaar met minimaal 32 GB opslag.

Prijzen Galaxy S6

  • Samsung Galaxy S6 32 GB: 749 euro

  • Samsung Galaxy S6 64 GB: 849 euro

  • Samsung Galaxy S6 128 GB: 949 euro

Prijzen Galaxy S6 Edge

  • Samsung Galaxy S Edge 32 GB: 849 euro

  • Samsung Galaxy S Edge 64 GB: 949 euro

  • Samsung Galaxy S Edge 128 GB: 1049 euro

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend