Duizenden deelnemers van de Staatsloterij bellen en mailen dagelijks naar de Stichting Loterijverlies met de vraag of ze hun vroegere inleg kunnen terugkrijgen. De Stichting heeft vijftien mensen ingezet om alle e-mails te kunnen beantwoorden.

''En dan lopen we nog drie of vier dagen achter", zegt jurist Ferdy Roet (34), die zeven jaar geleden zijn kruistocht tegen de Staatsloterij begon. Hij heeft een callcenter ingehuurd om alle telefoontjes te kunnen opvangen. 

De topdrukte barstte eind januari los toen de Hoge Raad concludeerde dat de Staatsloterij in de periode 2000-2007 ook niet verkochte loten liet meedingen om de prijzen, zonder daar duidelijk over te communiceren. Daardoor kon het gebeuren dat slechts 30 procent van de hogere prijzen niet hoefde te worden uitgekeerd.
 
Het is een voorlopig sluitstuk van een langlopende zaak waarin terriër Ferdy Roet zich vanaf 2008 fanatiek heeft vastgebeten. Eerst voor de rechtbank, waar hij nog weinig respons kreeg, maar later met succes in hoger beroep bij het gerechtshof en uiteindelijk bij de Hoge Raad.

Nu er geen hoger beroep meer mogelijk is, hopen Roet en zijn Stichting Loterijverlies tot een schikking met de Staatsloterij te komen. Roet wil dat de automatische spelers in de periode 2000-2007, 60 procent van hun inleg terugkrijgen.

Voor degenen die de hele periode met een lot per maand speelden, kan een schadeclaim tot 500 euro oplopen. De inschrijfkosten bij Loterijverlies bedragen 35 euro om een gokje op een schadeclaim te maken.

Alleen automatische spelers kunnen meedoen, want  bij hen kan worden vastgesteld dat ze hebben meegespeeld. Bij losse kopers is dat lastiger. Er zijn meer dan een miljoen Nederlanders die automatisch met een of meer loten meedoen aan de Staatsloterij.

Held of zakkenvuller

Voor de een is Ferdy Roet een held, die het lef heeft het als kleine ondernemer op te nemen tegen grote instituties.

Hij is niet alleen de drijvende kracht achter de Stichting Loterijverlies, maar ook van de Stichting Collectief Onrecht,  die op allerlei terreinen voor mensen die zich inschrijven, procedures tegen (vermeende) misstanden voert.  

Vaak verzanden deze procedures, maar soms heeft hij wel succes, zoals in zijn strijd tegen de benadeelden van het faillissement van de DSB-bank en nu ook tegen de Staatsloterij.

Maar voor anderen is hij toch vooral een handige jongen, die geld uit de zakken van mensen klopt, met beloftes die hij nooit kan waarmaken. De vraag: is de stichting Loterijverlies betrouwbaar?,  is al tienduizenden malen gegoogeld.

Ferdy Roet: ''Dat wantrouwen doet me wel wat, ik overweeg wel eens er uit te stappen. De mensen doen vrijwillig mee.  Met zo’n proces tegen de Staatsloterij ben ik zes jaar bezig. Mensen die me een zakkenvuller vinden, weten niet wat dat kost. Pas nu we alle zaken gewonnen hebben, stromen de deelnemers binnen."

Tegenstanders kennen

Komende maandag verschijnt hij mogelijk met frisse tegenzin in het consumentenprogramma Radar van de Tros. ''Ik wil eerst weten wie mijn tegenstanders zijn. Ik wil in een discussie niet in de hoek van de zakkenvuller gezet worden, zonder kans op weerwoord.”

Ferdy Roet kan erop rekenen dat de deskundigen van Radar hem erop wijzen dat in de uitspraak van de Hoge Raad het woord schadeclaim niet is gevallen. David Selier, woordvoerder van de Staatsloterij, vestigt er ook nog eens de aandacht op.

''Wij zijn tussen 2000 en 2007 misleidend geweest in de communicatie, maar die problemen hebben we toen al direct opgelost. De uitspraak accepteren we, het gebeurde is betreurenswaardig. Maar in de uitspraak van de Hoge Raad wordt over een schadevergoeding niet gesproken."

Toch is een schikking met Loterijverlies niet uit te sluiten. De afgelopen weken hebben advocaten van beide partijen gesproken met elkaar. Die gesprekken worden de komende tijd voortgezet.

Negatieve publiciteit

De Staatsloterij wil de kwestie graag achter zich laten. De publiciteit is niet positief. Het aantal deelnemers van de afgelopen februaritrekking bleef achter, al is het rechtstreekse verband met de kwestie niet bewezen.

Selier haalt zijn schouders op over de berichten dat de aanloop bij Loterijverlies zo groot is.  ''Er zijn ook ontzettend veel mensen die meespelen, die samen 3 miljoen loten per maand kopen. Met de grote  trekking bij oud en nieuw waren het er zelfs 4 miljoen. Dan kunnen er natuurlijk ook veel mensen zijn die zich benadeeld voelen."

Maar voorlopig maakt de Staatsloterij, die jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro afdraagt aan de Staat, zich weer op voor de trekking van de jackpot van 7,5 miljoen euro op 10 maart. Voor miljoenen de ultieme droom om die te winnen, al is de kans maar 0,002 procent als je honderd loten koopt.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend