Sinds 1929 worden jaarlijks de Academy Awards uitgereikt, onder meer in de categorie Beste Film. Maar wat is een typische Oscar-winnende film? Dat valt te lezen in de statistieken.

NU.nl verzamelde en analyseerde gegevens van alle 520 genomineerden en winnaars van de categorie Beste Film van de afgelopen 87 edities van de Oscars.

Daaruit blijkt onder meer dat winnende films bijna altijd drama's zijn, thrillers aan een opmars zijn begonnen en de releasemaand veel invloed heeft op het winnen van het felbegeerde beeldje.

Nominatie en winst vaak in laatste maanden van het jaar

Films worden het vaakst in september en oktober uitgebracht, blijkt uit analyse van ruim dertienduizend films sinds 1940. De verschillen zijn klein, maar op basis van die statistiek zou je verwachten dat de meeste Oscar-genomineerde en winnende films ook uit die maanden komen.

Veel genomineerde films komen dan ook uit september, maar verder houdt de vergelijking op. Verreweg de meeste genomineerde films zijn in december uitgebracht, namelijk één op de vijf.

Gekeken naar de winnaars zijn de laatste drie maanden van het jaar dominerend. Hoe dichter bij het einde van een jaar, hoe meer Oscar-winnende films worden uitgebracht.

Films uit juli hebben nog nooit een Oscar gewonnen

Gebaseerd op het verleden maken zomerfilms weinig kans op een Oscar. Films die in juli voor het eerst aan het publiek zijn getoond, zijn zelfs nog nooit tot beste film uitgeroepen.

Filmmaatschappijen lijken hun mogelijke Oscar-films later in het jaar te plannen voor een grotere kans op een nominatie. De afgelopen vijftien jaar werd geen enkele film uit maart of april genomineerd.

Februari hoorde ook in dat rijtje thuis, totdat dit jaar The Grand Budapest Hotel werd genomineerd. Deze film werd op 6 februari voor het eerst getoond tijdens het filmfestival in Berlijn.

Oscarwinnende films zijn zelden korter dan twee uur

Wil je een kans maken op een Academy Award, dan moet je film minstens twee uur lang zijn. Het tienjaarsgemiddelde van Oscar-winnende films lag in de 87-jarige historie nooit lager dan 120 minuten.

In 1966 was dat tienjaarsgemiddelde maar liefst 162 minuten (2 uur en 42 minuten), met films als Lawrence of Arabia (216 minuten), Ben-Hur (212), The Sound of Music (174) en My Fair Lady (170) als winnaars.

Ook heeft de Academy altijd een voorkeur gehad voor langere films. Het tienjaarsgemiddelde van winnaars lag altijd hoger dan dat van de genomineerden, tot vorig jaar. Toen was het gemiddelde van genomineerden 127 minuten, en dat van winnaars 124 minuten.

Drama-films zijn altijd populair

Je hebt simpelweg drama nodig om een Oscar te winnen. In totaal valt 85 procent van alle genomineerden onder dat genre te scharen. Daarmee is drama hét meest dominante genre.

Over de afgelopen decennia heeft het genre wel pieken en dalen meegemaakt. Zo daalt sinds de jaren 80 het percentage genomineerden en winnaars, maar de laatste jaren beleeft het genre weer een opleving.

Thrillers zijn in opkomst

Naast het genre dramafilms zijn er ook meer tijdgebonden genres. Zo waren romantiekfilms vooral populair in de begintijd van de Oscars, en oorlogsfilms voornamelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De laatste jaren is het genre thrillers enorm in opkomst. Sinds 1985 worden deze films vaker genomineerd, en sinds 2007 vallen ze ook vaker in de prijzen. Zo gingen de thrillers The Departed (2007), No Country For Old Men (2008), The Hurt Locker (2010) en Argo (2013) in de afgelopen jaren met de Oscar naar huis.

Dus de winnaar is...

Op basis van bovenstaande kun je concluderen dat de winnaar van dit jaar een dramatische thriller van ruim twee uur moet zijn, die het liefst ook nog tegen het einde van vorig jaar voor het eerst draaide.

American Sniper (biografische actie-drama van 132 minuten lang uit november) komt daar het dichtste bij in de buurt. Alleen is de meest nominale Oscar-film niet direct de beste kanshebber op de felbegeerde prijs.

De website FiveThirtyEight van de Amerikaanse data-analist Nate Silver maakt jaarlijks behoorlijk goede voorspellingen (2009, 2011, 2013) op basis van eerdere gewonnen prijzen. Welke film heeft bijvoorbeeld een prijs ontvangen van de Directors Guild of America, of een Bafta gewonnen?

Nadat ze die cijfers door een rekenmodel halen, zetten ze de kansen van elke genomineerde naast elkaar. Hun voorspelling voor dit jaar: Birdman is de favoriet, maar Boyhood volgt op niet al te grote afstand.

De winnaars van de Academy Awards worden zondagnacht Nederlandse tijd bekend gemaakt.