Na een winterstop van vier weken barst dit weekeinde de eredivisie weer los. NU.nl stelt daarom drie analytici vijf vragen over wat er gaat gebeuren in de tweede seizoenshelft.

1. Wordt PSV na zeven jaar eindelijk weer kampioen?

Jan van Halst, analyticus FOX Sports: "Ja, dat gaat eindelijk weer gebeuren. Er heeft daar een mentaliteitsverandering plaatsgevonden. De sleutel was dat Memphis Depay en Georginio Wijnaldum zijn gebleven, omdat ze kampioen willen worden. Daarmee hebben ze meteen een goed signaal afgegeven.

Die echte winnaarsmentaliteit zie ik ook bij Feyenoord, maar veel minder bij Ajax. Ik denk daarom dat Feyenoord uitgroeit tot de voornaamste concurrent van PSV in de strijd om de titel."

Arnold Bruggink, analyticus FOX Sports: "Ja. Dat zijn ze ook aan zichzelf verplicht, omdat ze de sterkste selectie hebben. In vergelijking met vorig seizoen oogt het ook veel stabieler bij PSV. Ik denk dat daarbij cruciaal is dat Depay en Wijnaldum het WK hebben meegemaakt met Oranje. Zij weten wat nodig is om iets te bereiken."

Aad de Mos, analyticus voor onder meer Sport1: "Ja, omdat kwaliteit de doorslag gaat geven en dit PSV maakte voor de winterstop een ijzersterke indruk op mij. De roep om het kampioenschap klinkt ook uit de kleedkamer, veel meer dan bij Ajax. Ik denk zelfs dat PSV met een behoorlijke voorsprong kampioen wordt."

2. Welke speler wordt de smaakmaker van de tweede seizoenshelft?

Van Halst: "Depay. Voor de winterstop viel hij mede door zijn blessure wat terug, maar in de tweede seizoenshelft verwacht ik dat hij PSV op sleeptouw gaat nemen. Net als Andres Guardado op het middenveld zie ik bij hem het venijn dat nodig is om kampioen te worden. 

Depay wil de titel en zo ook een mooie transfer afdwingen. Hij zal met een titel op zak ook wat lekkerder binnenkomen bij een nieuwe club. Of hij al klaar is voor de absolute top? De Koeman-route zou ideaal voor hem zijn, dus met een tussenstap bij een club als Southampton."

Bruggink: "Bij een smaakmaker denk je misschien eerder aan Depay of Anwar El Ghazi, maar ik noem Wijnaldum. Hij is heel compleet geworden als middenvelder en zal uitgroeien tot de sterkhouder bij PSV op weg naar de titel."

De Mos: "Luuk de Jong. Hij gaat er na de winterstop nog veel meer maken voor PSV."

3. Welke club gaat het meest verrassen in de tweede seizoenshelft?

Van Halst: "Feyenoord. Ik denk dat zij meer dan Ajax dé concurrent worden voor PSV in de strijd om de titel. En dat is heel knap als je bekijkt wat er een halfjaar geleden allemaal is vertrokken uit Rotterdam. Heel belangrijk is dat Jordy Clasie wel gebleven is, daarmee heeft hij net zo'n signaal afgegeven als Wijnaldum en Depay bij PSV."

Bruggink: "Vitesse komt eraan. Voor de winterstop hebben ze weinig punten gepakt, terwijl ze wel heel aardig speelden. Ze horen een stuk hoger te staan dan de tiende plaats van dit moment. Ik zie ze de top zes nog wel halen."

De Mos: "Vitesse had het voor de winterstop lastig, ook door veel wisselingen in het elftal. Ik denk dat de vastigheid er nu wel in komt, waardoor ze alsnog in de subtop komen. Bovendien kunnen ze een cruciale rol spelen in de titelstrijd. Ze zijn namelijk in staat om de topploegen te verslaan."

4. Krijgt de nieuwe trainer Robert Maaskant NAC Breda weer aan de praat?

Van Halst: "Ja. Hij zal er geen swingend geheel van maken, maar door zijn bluf en overredingskracht brengt hij wel de vechtlust terug die ik de afgelopen maanden zo gemist heb bij NAC. En wat ik ook goed vind, is dat Maaskant de aanvoerdersband van Jelle ten Rouwelaar heeft afgenomen. Voor mijn gevoel was hij meer bezig met dat aanvoerderschap dan met ballen tegenhouden."

Bruggink: "Dat verwacht ik wel. Ik denk niet dat het de twaalfde plaats wordt waar Maaskant op mikt, maar de play-offs om promotie/degradatie gaan ze wel ontlopen. Maaskant en NAC, dat past bij elkaar. Het is ook legitiem dat hij met NAC wat meer verdedigend wil gaan spelen, op de counter. Ze kunnen wel doorgaan met aanvallen, maar dan blijft het niks."

De Mos: "Dat wordt moeilijk, het is een hele klus om nog iets van dit NAC te maken. De selectie is beter dan FC Dordrecht, maar niet echt beter dan die van andere clubs. En de aankopen van deze winter gaan ook niet echt het verschil maken. Menno Koch en Guyon Fernandez tillen deze ploeg niet naar een veel hoger niveau."

5. Welke Nederlandse club komt het verst in de Europa League?

Van Halst: "Ajax. Met Legia Warschau als tegenstander in de zestiende finales hebben zij de meest gunstige loting. Daarnaast focussen ze zich wellicht wat meer op de Europese duels als de titel uit zicht raakt. En het talent is er om te pieken in zo'n Europese wedstrijd."

Bruggink: "Ajax. Feyenoord zie ik het namelijk niet redden tegen AS Roma, die ploeg heeft te veel individuele klasse. PSV heeft met Zenit ook een lastigere loting dan Ajax. Maar PSV is zeker niet kansloos. In Rusland is de winterstop dan nog aan de gang en dus zal Zenit ritme missen.

Ik heb dat vier jaar geleden met FC Twente zelf ook meegemaakt tegen Zenit. Wij gingen door terwijl Zenit meer kwaliteit had. Het is voor zo'n ploeg gewoon niet lekker om vanuit een trainingskamp in pakweg Dubai ineens weer een wedstrijd in Sint-Petersburg te moeten spelen."

De Mos: "Ajax. PSV zie ik het namelijk niet redden tegen Zenit, maar dat is helemaal niet erg. Voor Ajax en Feyenoord is het goed om verder te komen in Europa, terwijl het bij PSV van minder belang is. Alle pijlen in Eindhoven zijn gericht op de titel. Door meteen te zeggen dat er deze winter geen spelers verkocht worden is er ook een signaal afgegeven naar trainer Phillip Cocu.

Het kampioenschap is een must. En waar er in eerdere seizoenen nog scepsis was over de titel, is dat nu omgeslagen in de overtuiging dat het moet en gaat gebeuren. En dat durven ze ook uit te spreken. Als het dit jaar niet lukt kunnen ze net zo goed stoppen."

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend