Gertjan Mulder, beter bekend als Brainpower, heeft vijf gouden en zeven platina albums op zijn naam staan en stond zeventien weken op één met het nummer Dansplaat. Na zeven jaar keert hij terug met een nieuw album Determination. En hij wordt 40.

Voor de geboren Antwerpenaar is muziek, met name hip hop, zijn roeping. "Je praat nu met hiphop. Maar ik ben meer dan dat, ik ben ook een muzikant en een persoon."

Hij lunchte met koning Willem Alexander en koningin Máxima en trad in 2002 op voor de Britse prins Charles en oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela.

Zijn zesde studioalbum verschijnt maandag, in het Engels. De taal waarin Mulder begon te rappen. Hij nam het album deels in Nederland, deels in New York op. "Ik hoef dit niet te doen", zegt hij aan het begin van het interview.

Mulder spreekt desondanks met NU.nl over zijn leeftijd (bijna 40), passie en felle spotlights.

Waarom wilde je per se in het Engels rappen? Je hebt zelf eens gezegd dat de taal een barrière opwerpt.

"Ik ben begonnen met rappen in het Engels en ben dat altijd blijven doen. Vanuit een gevoel in mijn hart. Als ik zeg: 'I was crying last night', dan snap je het wel. Maar als ik zeg: 'Ik moest vannacht huilen'. denk je: 'Oh shit, wat zegt ie nou?'"

"Voor mij vormt het geen barrière, voor de luisteraars soms wel. Maar ik ben een artiest en geen robot. Ik ga niet de hele tijd doen wat mensen van mij willen."

Wat denk je dat mensen van je willen op dit moment?

"Dat weet ik niet, maar blijkbaar zijn er mensen die zich afvragen waarom ik nu in het Engels rap, terwijl ik daarin ben begonnen. Er zijn weinig artiesten die het zowel in het Engels als ook in het Nederlands kunnen. De meeste muziek verkoop ik in Nederland, daarom wil ik dit album ook híer goed neerzetten. Uit respect voor mijn achterban."

“Ik ben een mensenmens en geef heel veel, ik moet limieten aan mezelf stellen”
Brainpower

"Ik maak Nederlandstalige en Engelstalige rap, omdat ik dat allebei graag wil doen. Ik doe dit uit mezelf, niet omdat men dat van mij verwacht. Ik heb hard gewerkt om te laten zien dat ik ook in het Engels rap en het supergoed gaat in het buitenland."

"Maar ik leef niet voor een ander. Ik ga dat niet doen. Ik ben een mensenmens en geef heel veel, ik moet limieten aan mezelf stellen. 'Ik hoef dit niet te doen' klinkt natuurlijk superkut. Maar ik bedoel het niet naar jou. Ik doe een release in Nederland omdat ik het wil. Ik kies daar bewust voor."

Op 5 februari word je veertig.

"Ja."

Ik dacht aan de mogelijkheid dat je te oud bent voor hip hop.

"Je reinste onzin man. Jay Z is nu 45 en heeft zijn grootste hits."

Als ik dit opschrijf gaan mensen zeggen dat je jezelf met Jay Z vergelijkt.

"Schrijf het dan maar niet op. Je mag het ook wél opschrijven. I don't really care. Commercieel ben ik niet zo groot als Jay Z, maar de toewijding is er wel. Leeftijd is een mediading. 'De rapper die 39 is', whatever. Ik heb gewoon niet het gevoel dat ik dat ben."

Je eerste optreden in de Melkweg was 21 jaar geleden, binnenkort begint een theatertour met Jörgen Raymann. Blijf je maar doorgaan uit angst je identiteit te verliezen?

"Daar ben ik totaal niet bang voor, er zijn hele mooie dingen in het leven. Ik wil ooit nog vader worden. Als het kan, als het mag en op mijn pad ligt. Ik praat misschien een beetje heftig, maar ik ben het er gewoon niet mee eens dat je moet stoppen, omdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt."

"Ik ben gewoon super gedreven en gepassioneerd. Ik stel hoge eisen aan mezelf, maar ook aan mijn omgeving. Daarom heb ik ook niet veel mensen om me heen. Je groeit op en leert van je ervaringen, dat is de enige manier waarop ik merk dat ik ouder word."

Heb jij je nooit afgevraagd waarom rapcollega's van vijftien jaar geleden gestopt zijn of minder zijn gaan doen dan jij?

"Tuurlijk; dit is mijn passie, mijn roeping. Ik denk niet: 'Je moet eens volwassen worden, een pak aantrekken en stoppen met die muziek.' Maar ik kijk niet te veel naar anderen."

Dat geloof ik niet.

"Ik ben als artiest benieuwd als ze iets nieuws doen. Michael (Shyrock, zanger/rapper van de formatie Postmen, red.) is een van mijn beste vrienden."

"Ik vraag Frank Boeijen of Freek de Jonge ook vaak hoe zij met een lange termijncarrière omgaan. Ik doe dit niet omdat ik aan grootheidswaanzin lijdt. Voor het geld doe ik het ook niet, want dan was ik al lang gestopt. Dit maakt me gelukkig, ik heb iets te vertellen en ben vastberaden. Dit is mijn roeping."

Raak je een keer verzadigd?

"Ik heb zo erg in de spotlights gestaan, zo veel felle  lampen. Ik sliep tien jaar lang maar vier uur per nacht. Ik ben daar bewust uitgestapt. Maar ik heb mijn weg omhoog gebattled en houd zo veel van het genre dat ik alsnog doorga. Ik doe alleen nog wat ik leuk vind."

"Ik heb soms gasten mee op tour genomen die nog maar een week te leven hadden en een keer met mij op stage wilden staan. Sommige gasten konden het langer volhouden door teksten van mij, dan heb je je doel echt wel bereikt hoor. Succes is leuk, maar de bezinning komt als je ouder bent."

Determination verschijnt maandag 19 januari. Brainpower en Raymann zijn tot en met mei samen in de voorstelling Twee-eiig te zien.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend