Ontwikkelingen gaan nergens zo snel als in de technologie en met wearables en virtual reality op de stoep lijkt er volgend jaar wederom veel te gaan veranderen. Wat mogen we op het gebied van technologie verwachten in 2015?

1. Wearables: iWatch op de markt

In 2014 worden er volgens onderzoeksbureau Gartner zeventig miljoen slimme armbanden, horloges en brillen verkocht. Dat zijn er veel, maar het is nog geen normale verschijning in het straatbeeld.

Dit jaar betreedt Apple als groot merk de wearable-markt. Frank Buytendijk, analist bij Gartner, verwacht niet direct enorme groei door de Apple Watch, maar het product is volgens hem belangrijk voor de markt. 

"Als een dominante speler als Apple de markt betreedt, wordt die markt vaak alleen maar groter. Het gaat van geeky naar hip."

Toch worden er in 2015 volgens Gartner slechts 68 miljoen wearables verkocht. Een kleine daling dus. Buytendijk: "Sommige functionaliteiten gaan van wearables naar bijvoorbeeld de smartphone, waardoor consumenten hun aankoop uitstellen."

Voor 2015 verwacht Gartner nieuwe functies in slimme armbanden en horloges die zich nu nog vooral richten op gezondheid en fitness.

"Volgend jaar zullen ook meer zorgverzekeraars wearables omarmen om hun klanten punten mee te laten sparen", meent Buytendijk. "Je krijgt korting op een product uit de webwinkel of op termijn misschien zelfs op je premie als je gezonder leeft."

2. Cybersecurity nog belangrijker

Klokkenluider Edward Snowden waarschuwde ons in 2013 voor massale surveillance en 2014 stond bol van de grote hacks, zoals bij Sony en Amerikaanse banken. Ondanks deze 'wake-up-calls' zal 2015 er volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky niet rooskleuriger uitzien.

Cybercriminelen worden volgens het bedrijf steeds zelfverzekerder en professioneler. Ze zetten hoger in en richten zich tegelijkertijd op lokaal niveau meer op kleinere bedrijven.

"Volgend jaar zullen niet de klanten, maar de banken worden gekraakt. Een aanval wordt gericht op één persoon binnen de bank die in een zeer gerichte e-mail trapt en de bijlage opent", legt Martijn van Lom, general manager van Kaspersky Benelux, uit.

Door langzaam het netwerk te infecteren kunnen pinautomaten en buitenlandse betalingen worden gemanipuleerd.

Omdat er groot geld te verdienen valt, organiseren steeds meer cybercriminelen zich in professionele organisaties, aldus Van Lom. "Er zijn nu al organisaties die money mules (personen die geïnfecteerde pinautomaten leeghalen, red.) aanbieden aan anderen."

Niet alleen de grote banken zijn een doelwit. Volgens Van Lom was aan het eind 2014 al te zien dat steeds meer kleine bedrijven worden aangevallen. Bestanden worden versleuteld en pas vrijgegeven als het bedrijf betaalt. Van Lom ziet dat tot nu toe veel bij accountantskantoren en notarissen. 

3. Smartphones: snellere 4G

De smartphone zal er volgend jaar niet heel anders uit gaan zien. Het is nog te vroeg voor buigbare modellen en hoewel de prestaties altijd vooruitgaan, lijken de grote stappen al te zijn gezet. De smartphonemarkt moet het dit jaar van andere ontwikkelingen hebben.

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper draait 2015 helemaal om 4G. Vodafone en KPN zullen in de loop van het jaar het snellere 4G+ uitrollen met snelheden tot 300 Mbps (37,5 MB per seconde), 33 procent hoger dan het huidige maximum.

Ook wordt de doorbraak van Voice over LTE (VoLTE) verwacht. Bellen over een 4G-verbinding zorgt voor betere geluidskwaliteit en snellere verbinding tussen telefoons.

In de telefoons zelfs is volgens Maarten van Vliet van Telecompaper de grootste veranderingen te verwachten in schermresolutie. De qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels wordt volgens Van Vliet standaard bij duurdere smartphones.

Opkomende partijen, zoals Huawei, ZTE en Xiaomi, zullen volgens Van Vliet dit jaar zorgen voor verdere druk op de bestaande aanbieders. De veelal Chinese nieuwelingen verstoren de markt met relatief lage prijzen.

"Huawei zal gaan uitbreiden en zich meer richten op premium. Het nieuwe smartphonemerk Honor richt zich op de onderkant van de markt", aldus Van Vliet. Honor is een dochtermerk van Huawei.

De grootste klappen gaan volgens Telecompaper bij de grote spelers vallen. Vooral Samsung komt volgens het onderzoeksbureau in de problemen.

4. Einde van het wachtwoord

2015 wordt ook het jaar waarin we langzaam maar zeker afscheid gaan nemen van het traditionele wachtwoord. Beveiligingsstandaard FIDO, met tweestapsverificatie en biometrische verificatie (vingerafdruk- en irisscanners), moet het wachtwoord gaan vervangen.

Inloggen moet daardoor eenvoudiger en veiliger worden. Biometrische gegevens verlaten bovendien nooit het toestel van de gebruiker: er worden geen gevoelige gegevens opgeslagen op servers van grote bedrijven. 

Grote namen als Paypal, Samsung, Google en Alipay hebben zich aangesloten bij de alliantie FIDO, maar niet bij alle diensten die FIDO ondersteunen wordt het wachtwoord direct gedag gezegd.

Ons wachtwoord zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen, maar 2015 wordt het jaar waarin we het steeds minder vaak zullen gebruiken, denkt Michael Barrett, directeur van FIDO.

"We zitten nu in een transitiefase", stelt Barrett. "Er zijn een aantal innovatieve bedrijven in de voorhoede, zoals Paypal en Alipay. En er zijn nu tientallen partijen bezig met pilotprojecten, die we in 2015 op de markt zullen zien."

5. Virtual Reality breekt door?

Virtual Reality is al jaren in opkomst, maar lijkt nu echt door te gaan breken. Begin 2015 komt de Gear VR, een prototype van van Samsung en de Oculus Rift van Oculus VR is al jaren in ontwikkeling. 

Ondanks de ontwikkelingen van deze brillen die de gebruiker plaats laten nemen in een virtuele wereld, is het nog de vraag of VR in 2015 echt kan doorbreken.

Martijn Segers van IgnisVR, een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in virtual reality-software, stelt dat de Oculus Rift, die gezien wordt als de voorloper in de markt, best eens pas in 2016 beschikbaar kan komen. 

Volgens hem beseft Oculus dat het maar "één kans" heeft om VR in zijn nieuwe vorm goed op de kaart te zetten. Segers verwacht een aankondiging in het vierde kwartaal van 2015, waarna de release in de eerste helft van 2016 zou kunnen volgen.

Oculus tempert zelf de verwachtingen ook. Mogelijk wacht het bedrijf op schermen met een ultra hd-resolutie. Het scherm van een VR-bril zit dicht op de ogen en heeft een hoge resolutie nodig om scherpe beelden te tonen.

Samsung verwacht dit soort schermen eind 2015. Aangezien Oculus en Samsung samenwerken kan de beschikbaarheid van dergelijke displays de releasedatum van de Oculus Rift en nieuwe Gear VR dicteren.

In dat geval wordt 2015 vooral een jaar van onthullingen, zoals de plannen voor Sony's Project Morpheus en de bril waar Microsoft volgens geruchten aan werkt.

Zie ook: Het Tech-jaaroverzicht van 2014

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend