Wat kunnen we van het jaar 2015 op het gebied van achterklap, muziek, film en televisie verwachten? NU.nl blikt met een aantal vakmensen vooruit.

Op Achterklap staat het in 2015 bol van de wittebroodsweken. Wendy van Dijk, Chantal Janzen en George Clooney gaan hun eerste huwelijksjaar in.

Het is aannemelijk dat de recent verloofde Cameron Diaz en haar Benji Madden in 2015 hun voorbeeld zullen volgen.

Gordon Heuckeroth en Albert Verlinde lijken in 2015 de meest begeerde vrijgezellen van Nederland te worden. Als laatstgenoemde überhaupt tijd heeft voor een nieuwe liefde.

Theater

Verlinde werd vorige week tot algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland benoemd, nam zijn eigen productiebedrijf mee en werd in een klap de invloedrijkste persoon in musical minnend Nederland.

Eerste vuurproef voor Verlinde zal de musical De Tweeling worden. Het stuk, gebaseerd op het gelijknamige oorlogsdrama van Tessa de Loo, staat voor het najaar van 2015 gepland. De muziek wordt verzorgd door The Common Linnets.

Daarnaast is André van Duin in 2015 in zijn eerste theaterrol ooit te zien in The Sunshine Boys. Ook wordt de Nederlandse toneelklassieker Een Sneeuw van Willem Jan Otten opnieuw opgevoerd, met onder andere Benja Bruijning.

Film

Een verhaal dat in 2015 de weg van het theater naar de bioscoop aflegt is dat van André Hazes. Na de succesvolle musical Hij Gelooft in Mij, moet nu de film Bloed, Zweet en Tranen de geschiedenis van de in 2004 overleden volkszanger vertellen. De hoofdrolspelers uit de musical, Hadewych Minis en Martijn Fischer, hebben ook voor de film getekend.

2015 biedt voor het tweede achtereenvolgende jaar bijna iedere week een hoogtepunt, zegt filmkenner René Mioch. "Er komt ongelofelijk veel aan. Als ik geen werk had, zou ik een bioscoop beginnen. De grote films zijn natuurlijk de nieuwe James Bond en Star Wars 7, maar ik hoop voor de Nederlandse film dat Michiel de Ruijter ook een beetje mee gaat doen."

"De verwachtingen voor Fifty Shades of Grey zijn ook hoog", vervolgt Mioch. "Maar mijn gevoel zegt dat de film niet zo goed is. Ik merk dat aan mensen die aan de productie hebben meegewerkt, maar ik weet het natuurlijk niet zeker. Op de nieuwe Jurassic Park zit ik trouwens niet te wachten."

Presentator en mediacommentator Cornald Maas prijst de Nederlandse speelfilm Onder het Hart aan, die in januari verschijnt. "Misschien wel een van de ontroerendste films die ik in de afgelopen jaren heb gezien. Wat emotie betreft treedt hij in de voetsporen van Simon."

In januari zal bekend worden of de film Lucia de B., van Paula van der Oest, op de Oscar-nominatielijst staat voor Beste Buitenlandse Film. De prijzen worden op 22 februari uitgereikt.

Muziek

Het jaar 2015 zal muzikaal omlijst worden door nieuwe albums van onder meer Madonna, Mark Ronson, Marilyn Manson, Bob Dylan, Britney Spears, Coldplay, Fleetwood Mac, Metallica, Muse, Red Hot Chili Peppers en Rihanna.

3FM-dj Giel Beelen zet in 2015 zijn geld echter in op de Nederlandse band Rondé. "Frontvrouw Rikki Borgelt heeft zoveel charisma", aldus Beelen. "En de nummers klinken, ik weet dat het cliché is om te zeggen, zó ontzettend catchy."

Volgens Radio 538-dj Daniel Lippens zullen we op elektronisch gebied in 2015 nog steeds veel deephouse op de radio en festivals horen. De Noorse producent Kygo gaat daarin een belangrijke rol spelen, zegt Lippens.

"En dan is er nog onze Nederlandse trots Martin Garrix. Hij gaat de muzikale strijd aan met de grootste dj's ter wereld en lijkt voorlopig te winnen."

Eurovisie Songfestival

In mei 2015 zal Trijntje Oosterhuis Nederland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Oostenrijk met het door Anouk geschreven nummer Walk Along.

Volgens Songfestival-presentator Maas moet de zangeres vooral vasthouden aan haar eigen koers: "Vermijd teveel adviseurs om je heen die je van alles op de mouw spelden. Ga uit van je eigen artistieke kracht."

Over de concurrenten is nog niet veel bekend. "Alleen de afvaardiging voor Malta en Macedonië zijn gekozen, die kunnen we hebben", zegt Maas. De andere landen moet half maart hun liedjes inleveren bij de organisatie.

Festivals

Het festivalseizoen leek in 2014 uit zijn voegen te barsten en dat zal in 2015 niet veel anders zijn, denkt Bente Bollmann van Mojo, een van de grootste concertpromotors van Nederland.

Daarnaast zie hij vooral een trend opkomen rondom meerdaagse festivals in Nederland.

"Ik denk dat dat meerdaagse festivals meer aandacht gaan besteden aan hun accommodaties. Met name in Engeland is er al jaren een ontwikkeling  gaande om kwalitatieve oplossingen voor overnachtingen aan te bieden. Niet meer in je tentje, maar in allerlei vormen van hutjes etc. Dat is iets wat komend festivalseizoen ook in Nederland zal doorzetten."

Televisie

2015 wordt het jaar waarin het aanbod van publieke programma's zal veranderen. Althans, dat is wat staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft aangekondigd. Alleen programma's met een educatief, informatief of cultureel karakter verdienen een plek bij de publieke omroep. 

Volgens Maas zal er voorlopig echter niet veel veranderen. "Ik denk dat het vooral een discussie voor de vorm is geweest. Er gaat wel iets veranderen, want de bezuinigingen zijn onevenredig groot, maar niet in 2015."

Volgend jaar kunnen we in ieder geval het achtste seizoen van Boer zoekt Vrouw bekijken en keert Paul Witteman terug als presentator in het nieuwe muziekprogramma Podium Witteman.

De commerciële televisie verwelkomt nieuwe seizoenen van Game of Thrones, met wederom Carice van Houten en Michiel Huisman, en House of Cards.

Zie ook het jaaroverzicht van 2014

Achterklap: Jaar vol mannen die zich misdragen

Film: Flops, hack en de verdwijning van een bankje

Muziek: Nederlandse muziek gaat de wereld over

Media: Nieuwe nieuwssites en televisie-avond op de schop

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend