De 18-jarige Silvia Patricia [niet haar echte naam] leeft met haar twee maanden oude dochter in de grote Colombiaanse stad Cali. Ze werd drie jaar lang als seksslaaf vastgehouden in Buenaventura en ontsnapte in het voorjaar.

Silvia werd geboren in Cali. Vrienden overtuigden haar op 14-jarige leeftijd om mee te gaan naar Buenaventura; "Er is daar een mooie villa, we kunnen daar voor de lol naartoe gaan", hadden ze gezegd.

Silvia wist dat haar moeder nooit zou instemmen met het plan, dus ze besloot niets te zeggen en gewoon te gaan. "Toen we aankwamen in Buenaventura, zag ik goudmijnen en paramilitairen [leden van drugsbende, red.]. M’n vrienden lieten me alleen achter en de mannen vertelden me dat ik niet weg kon gaan tot zij zeiden dat ik weg mocht gaan."

"Van de goudmijnen werd ik naar een wijk van Buenaventura gebracht", vervolgt Silvia. "Daar werd ik gedwongen drugs te verkopen en mijn lichaam te verkopen. Het geld dat ik daar voor kreeg moest ik afgeven."

"Vervolgens werd ik naar een van de slechtste wijken van Buenaventura gebracht, waar veel drugs werd verkocht en waar mensen levend in stukken werden gehakt. In die wijk kwam seksueel geweld heel veel voor."

Kerstmis

Silvia vertelt dat ze erg bang was en zich alleen voelde. "Ik miste mijn moeder, mijn oma, en de verjaardagen die ik anders thuis zou vieren. Het was erg moeilijk om kerstmis en mijn vijftiende verjaardag alleen te vieren."

Er waren geen telefoons die Silvia kon gebruiken en ze kon nergens naartoe. Een van de mannen vertelde haar dat ze niet moest denken dat ze weg kon gaan. Hij had naast Silvia veel andere meisjes.

Praten met de andere meisjes kon, maar alle gesprekken werd afgeluisterd en elke beweging werd gevolgd. Voor het huis waar Silvia verbleef, hielden mannen de wacht. Soms waren er schietpartijen met de politie. In het huis werd gehandeld in drugs. Ook Silvia werd gedwongen drugs te nemen: onder andere cocaïne en crack.

Chop-up house

Toen een van de meisjes op een bepaald moment weigerde nog langer seks te hebben met de mannen, werd Silvia samen met het meisje meegenomen naar een zogeheten 'chop-up house'.

Daar moest Silvia toekijken hoe het meisje levend, "zonder mededogen" in stukken werd gehakt. "Haar hoofd werd in het water gegooid en ze vertelden me dat als ik zou proberen te ontsnappen, me hetzelfde zou overkomen. Na dat moment heb ik altijd gehoorzaamd, wat ze me ook vroegen."

Moeder

De moeder en de oma van Silvia hebben de moed nooit opgegeven. Toen bleek dat Silvia niet thuis was gekomen, wist de moeder meteen dat ze in Buenaventura moesten zoeken. Met een foto van Silvia gingen ze in de havenstad de straat op. Soms betaalden ze mensen die op straat beweerden informatie over Silvia te hebben. Meestal leidde de informatie tot niets.

Uiteindelijk stuitten ze op de gouden tip. Een vrouw wist in welk huis Silvia verbleef. Tegen betaling hielp deze vrouw om de mannen bij het huis bezig te houden. Zo kon Silvia ontsnappen. Samen met haar moeder en oma renden ze naar de bus. Ze keken niet meer om en vertrokken naar Cali. 

Zwanger

Silvia was toen al hoogzwanger van een van de mannen die haar had verkracht. Ze had geprobeerd tegen de mannen te liegen over de zwangerschap, omdat ze bang was vermoord te worden. De mannen kwamen er echter achter. "Vanaf toen werd het aantal mannen met wie ik seks moest hebben iets teruggeschroefd. En de mannen begonnen een condoom te gebruiken."

Het kind is nu de belangrijkste drijfveer van Silvia. "De baby is het resultaat van die nare situatie, maar ze heeft geen schuld. Ze geeft me nu de kracht om door te gaan met mijn leven."

Als het aan Silvia ligt, wordt ze dokter of fysiotherapeut. "Maar bovenal wil ik genieten van de jonge jaren van mijn kind. Ik wil deze periode met haar meemaken."

Silvia, haar moeder en haar oma zijn erg arm. Om eten te kopen krijgt Silvia steun van het Rode Kruis. Ook praat ze met een psycholoog van de hulporganisatie, niet in de laatste plaats omdat ze nog aan het afkicken is van het drugsgebruik. Soms wordt ze midden in de nacht schreeuwend wakker.

Verhalen

Het verhaal van Silvia Patricia is één van de drie verhalen van slachtoffers van seksueel geweld in Colombia, die NU.nl tijdens een rondreis met het Rode Kruis optekende. Misbruik van vrouwen en bendegeweld vinden in Colombia op grote schaal plaats.

Lees ook: Camilla (57) komt haar verkrachter nog dagelijks tegen

En: Nana (25) werd bij de goudmijnen misbruikt door guerilla's

Hulp na seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is dit jaar het onderwerp waarvoor het Rode Kruis en 3FM Serious Request tussen 18 en 24 december geld inzamelen.