De 25-jarige Nana [niet haar echte naam] leeft sinds twee jaar met haar nu driejarige zoontje in de Zuid-Colombiaanse stad Pasto. Ze vluchtte naar Pasto nadat ze was verkracht door guerilla’s bij Buenaventura.

Nana werd geboren in Cali, een van de grootste steden van Colombia, maar ze trok naar Buenaventura omdat ze van een vriend had gehoord dat er geld te verdienen was in de goudindustrie. Bij de goudmijnen in de buurt van de stad moest ze met een zeef gouddeeltjes uit de aarde vissen.

Pas toen ze eenmaal werkzaam was bij de goudmijnen, kwam ze erachter dat het gebied onder de controle viel van de FARC, en dat ze altijd toestemming moest vragen om het gebied te verlaten.

Op een bepaalde dag, rond 15.00 uur, vielen andere guerilla’s het gebied binnen, waarschijnlijk gestuurd door de eigenaar van de mijnen omdat de FARC de opbrengsten niet deelde.

Opgesplitst

"Ze splitsten de mensen op in twee groepen: mannen en vrouwen", vertelt Nana huilend. "Drie vrouwen, onder wie ik, werden meegeleid naar een andere plek. Daar werden we door drie mannen verkracht. Daarna werd me verteld dat ik twee uur de tijd had om de stad te verlaten. Ik heb mijn baby en mijn geld gegrepen en ben weggerend naar mijn huis in een dorpje vlakbij Buenaventura."

Nana zag bij de goudmijnen hoe andere arbeiders, mannen en vrouwen, werden gedood en in de rivier werden gegooid. Wat er is gebeurd met de andere twee vrouwen die bij haar waren, weet ze niet. "Ik kreeg een blackout en ben gaan rennen. Het was ongeveer een uur rennen naar mijn huis."

Nana had de goudopbrengsten van die dag al ingewisseld voor pesos en met dat geld betaalde ze de bus naar Cali en vervolgens de bus naar Pasto. Van vrienden had ze gehoord dat het daar rustig was.

Bedelen

In Pasto kende Nana niemand. Ze bedelde bij stoplichten, tot een vrouw stopte. De vrouw ontfermde zich over Nana en nam haar mee naar huis. Daar verbleef ze twee maanden. "Ze moet door God gestuurd zijn", zegt Nana nu over haar.

Via slachtofferhulp kwam Nana uiteindelijk bij het Rode Kruis terecht. Daar begon ze pas enkele weken geleden te praten over het seksueel geweld dat ze had meegemaakt. Ze bleek op jonge leeftijd ook al door een familielid te zijn misbruikt. Op 12-jarige leeftijd besloot ze daarom het huis in Cali te verlaten en voor zichzelf te zorgen.

Impact

Het seksueel geweld heeft een grote impact gehad op het leven van Nana. Ze vertrouwt mannen niet en leeft in angst. Elke keer als ze een bestelbus met donkere ramen ziet of een man in uniform, is ze op haar hoede. Ze verandert haar looproutes regelmatig omdat ze bang is dat de guerilla’s haar nog steeds zoeken.

Na Buenaventura probeerde Nana de relatie met de man van haar zoontje voort te zetten, maar ze kon het niet en deinsde terug als hij haar aanraakte of aankeek. Ze heeft hem uit schaamte nooit iets verteld over wat ze in Buenaventura had meegemaakt.

Zoontje

Als Nana over haar zoontje praat, krijgt ze een grote glimlach op haar gezicht. "Hij is de enige reden dat ik probeer om alles achter me te laten en vooruit te kijken." Nana heeft besloten hem nooit iets te vertellen over wat haar is overkomen: "Dat zou zijn leven in tweeën delen: er zou een periode zijn vóórdat ik het hem vertelde en een periode daarna. Dat wil ik niet. Ik hou het liever voor mezelf. Mijn zoon hoeft de last niet met mij te dragen."

Nana is nog altijd woedend op de mannen die haar misbruikten. "Zij hebben óók moeders, ze zijn ooit uit de baarmoeder gekomen. Hoe kunnen ze dit doen als ze zelf een moeder hebben?" Ze focust nu echter op de toekomst en wil graag haar eigen nagelstudio openen.

Verhalen

Het verhaal van Nana is één van de drie verhalen van slachtoffers van seksueel geweld in Colombia, die NU.nl tijdens een rondreis met het Rode Kruis optekende. Misbruik van vrouwen en bendegeweld vinden in Colombia op grote schaal plaats.

Lees ook: Camilla (57) komt haar verkrachter nog dagelijks tegen

En: Silvia Patricia (18) was drie jaar lang seksslaaf in Buenaventura

Hulp na seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is dit jaar het onderwerp waarvoor het Rode Kruis en 3FM Serious Request tussen 18 en 24 december geld inzamelen.