Samenzijn, warmte, persoonlijke aandacht. Glitter en glamour zijn passé en 'ouderwetse' gezelligheid viert hoogtij tijdens de feestmaand december. Dat is althans de indruk die trendwatchers, in dit laatste koopweekend voor pakjesavond, hebben.

''Kneutertrends zijn het helemaal'', denkt Lieke Lamb van Trendwatcher.com. Wat wij al het hele jaar zien, wordt in december nog eens vele malen versterkt. Breien, haken, zelf groenten inmaken en wecken, met de seizoenen mee-eten. Het is niet meer een bezigheid voor oma's, maar uiterst hip. Creatief en gezellig is de trend.

''Heel Holland bakt, wat is er nou kneuteriger?'' Helemaal 'back to basic' gaat het natuurlijk niet en de boerenkool hoeft niet meer op tafel. ''Je mag zelf een bescheiden kerstdiner koken, maar het moet wel van Jamie Oliver of Ottolenghi zijn'', denkt Lamb.

Persoonlijke cadeautjes zijn ook in. Lamb: ''Iets zelf maken, een filmpje opnemen en dat rondsturen. Het kleine waarderen en daarvan genieten. Deze december zie je dat nog duidelijker.''

Imperfecte dingen

''Imperfecte dingen vinden wij nu leuk'', ziet Irene Vermeulen van craftscurator.com. ''Cadeaus moeten speciaal zijn of custom made. Een creatieve site als Etsy schijnt nu te pieken.'' 'Lokaal' lijkt ook een toverwoord.

''Om mij heen zie ik oproepen om geschenken bij lokale winkels of producenten in te kopen. Ook willen veel mensen af van bergen plastic rommel en de overvloed aan cadeaus terugbrengen tot een kleiner aantal duurzame producten die langer meegaan, aldus Vermeulen.

Echt duurzaam en uniek doen en je moeder verrassen met een tweedehands vaasje? Helemaal niet erg meer, denkt trendwatcher Adjiedj Bakas. Was oude meuk een paar jaar geleden nog not done, nu is 'vintage' - van een veiling- of advertentiesite - weer in.

Misschien moet de oudere generatie even wennen aan de gebruikte cadeaus, de gezelligheid opzoeken is voor iedereen. Dat gebeurt volgens Bakas ook buiten familieverband steeds meer. Vaak geholpen door sociale media zijn er groepen die op hun eigen manier samenkomen.

''Er zijn steeds meer kookgroepjes van mannen, vrijgezellen die van alles in groepsverband doen en ook kerst vieren. Een op de drie mensen jonger dan 24 jaar geeft aan eenzaam te zijn. Boven de 24 is dat een op de vier. Wij willen dus meer warmte, elkaar meer opzoeken. Wij is het nieuwe ik'', weet Bakas.  

'Gezellige samenleving'

De trendwatchers zijn eensgezind in hun optimistische kijk op de gezellige samenleving, hoewel die vaak ook via het onpersoonlijke internet wordt georganiseerd. Ook Lieke Lamb ziet de beweging richting de gemeenschap. ''Wij willen met zijn allen rond de tafel en voor elkaar dingen doen.

Samenredzaamheid noem ik dat. De participatiemaatschappij wordt van bovenaf opgelegd en dat vinden mensen niet leuk. Maar van onderaf dingen organiseren is juist wel in. Met de hele straat zorgen voor iemand met wie het wat minder gaat. Via het internet kunnen we elkaar makkelijk vinden.''

Gegevens over populaire cadeaus voor deze feestdagen wijzen ook op de trend van gezellig samenzijn en creativiteit. Bordspellen blijven, ondanks de populariteit van games, een hit.

Volgens beslist.nl staat het klassieke Monopoly nog steeds fier bovenaan de lijst van meest gezochte gezelschapsspellen. De elektronische versie van Levensweg en 30 Seconds, Risk en Cluedo staan eveneens in de top 5.

Run op wonderzand

Vinden veel ouders een leuk spel een prima cadeau, bovenaan de meeste verlanglijstjes lijkt dit jaar het creatieve Super Sand te staan. Volgens bol.com is er sprake van een echte run op het witte wonderzand en zou het in de komende dagen wel eens overal in de markt uitverkocht kunnen raken.

Ook tekenmachines worden veel besteld en beslist.nl ziet aanzienlijk meer interesse voor een 'echt meisjescadeau' als een naaimachine. Alle duurzaamheidstrends ten spijt, lijken daarnaast de plastic loombandjes nog weinig van hun aantrekkingskracht te hebben verloren.

Zowel bol.com als beslist.nl zien verder groeiende vraag naar drones, die veelal vanaf de tablet of smartphone bestuurbaar zijn en hun beelden terug naar de gebruiker sturen.

Liefhebbers van videogames en elektronisch speelgoed hoeven zich tenslotte ook niet eenzaam te voelen. Grand Theft Auto V en FIFA 15- PS3 worden bij bol.com op dit moment ook goed verkocht.

Elektronisch speelgoed voor kinderen is ook weer in, maar dan moet  het wel iets zijn dat kinderen helpt bij de groei en ontwikkeling, zoals verscheidene kindercomputers.

Wil je gewoon een boek geven? Een exemplaar met kaft en papier misstaat nog steeds niet. E-books zijn weliswaar al jaren bezig aan een gestage opmars, maar echt snel gaat dat niet.

Volgens het centraal boekhuis was rond oktober nog geen 5 procent van alle verkochte boeken een e-book. Als mensen online een boek kopen, dan is 1 op de 4 verkochte boeken elektronisch.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend