
Verhalen vermeende slachtoffers Bill Cosby kunnen zaak juist verzwakken
Veertien vrouwen zijn tot nu toe naar buiten getreden met hun verhaal over hoe de ooit zo immens populaire acteur hen dwong tot seksuele handelingen.
Vier van hen deden hun verhaal al in 2005. Deze maand zijn er daar nog eens negen bijgekomen.
Hoewel de verhalen allemaal verschillend zijn, hebben ze ook veel gemeen: De vrouwen spreken allen van een pilletje in hun drankje en zeggen dat ze zich een deel van de bewuste avond niet meer kunnen herinneren, waarna ze Cosby halfnaakt of in badjas aantroffen.
De vrouwen hadden beter hun mond kunnen houden tegenover journalisten.
Andrea Constand durfde in 2005 als eerste naar buiten te treden. De medewerkster van een universiteit klaagde de acteur aan en noemde in haar aanklacht ook dertien andere, anonieme slachtoffers.
Nog vóór een van de anonieme slachtoffers een verklaring kon geven in de rechtbank, werd de zaak afgedaan met een overeenkomst. Onduidelijk is hoeveel geld Constand daarbij heeft gekregen.
Nadat in 2005 en 2006 nog drie vrouwen naar voren stapten als slachtoffers van Cosby, bleef het lange tijd stil, totdat Joan Tarshis in november 2014 haar verhaal deed op een Amerikaanse site. Daarna volgden zeven andere vrouwen, van wie de bekendste model Janice Dickinson is.
De beschuldigingen van Dickinson hadden het meeste effect op het leven van de acteur: in dezelfde week dat het model haar verhaal deed bij Entertainment Tonight werden verschillende shows van Cosby geannuleerd.
Insinuaties
Cosby blijft zeggen dat de verhalen niet meer dan insinuaties zijn, maar er treden steeds meer vrouwen naar buiten met dezelfde details. Hoewel dat in het voordeel lijkt te spreken van de slachtoffers, denkt advocaat Oliver Much dat dit ook voor problemen kan gaan zorgen.
"In dit soort zaken zie je vaak dat mensen elkaar napraten, zeker als de slachtoffers zo naar voren treden in de media", aldus Much tegen NU.nl.
"Ze hadden beter hun mond kunnen houden tegenover journalisten en allemaal naar de rechter moeten stappen. Nu is niet te bewijzen of ze bepaalde dingen niet gewoon verzonnen hebben of elkaar napraten, zeker omdat het in de Verenigde Staten vaak om grote bedragen gaat en er ongetwijfeld mensen bij zijn die denken: daar ga ik een slaatje uitslaan."
Advocaat Paul Acda sluit zich aan bij zijn collega: "Uit onderzoek van de FBI is eens gebleken dat een deel van de slachtoffers in dit soort grote zaken, zich aansluit bij mensen die echt slachtoffer zijn geweest. Dat kan zijn wegens wraak, omdat een familielid bijvoorbeeld wel is mishandeld, of om geld."
Verjaring
Het feit dat de vrouwen pas twintig of zelfs dertig jaar na de incidenten hun verhaal doen maakt de zaak nog lastiger.
Acda: "In Amerika is het zo dat in heel veel staten zaken gewoon verjaren. In de meeste staten is dat een jaar of tien, maar er zijn ook staten bij waar dat zes jaar is (Hawaii, red.) of dat er andere regels gelden (in de staat Washington is de verjaring tien jaar, mits er binnen een jaar melding wordt gedaan bij een agent, red.)."
Advocate Ivonne Leenhouwers licht toe hoe er bewijs gevonden kan worden in een zaak als deze. "Als een slachtoffer na de verkrachting naar de politie is gestapt, onderzoek heeft laten doen en er technisch bewijs is gevonden, maar uiteindelijk geen aangifte is gedaan, dan kan dat nog als bewijs gebruikt worden."
Cosby zou naar de rechter kunnen stappen wegens laster.
Of het tot een rechtszaak zal komen is onduidelijk, het gebrek aan bewijs en de verhalen die veel op elkaar lijken maken het moeilijk. De dames lopen volgens Acda daarbij het risico om zelf aangeklaagd te worden.
"Van Cosby's reputatie is weinig over na alle verhalen. Hij zou naar de rechter kunnen stappen wegens laster, zeker omdat het er op lijkt dat de vrouwen niet voldoende bewijs hebben."
Geen reactie
Dat Cosby heeft besloten geen uitvoerige reactie te willen geven op de volgens hem "belachelijke beschuldigingen", is volgens de drie advocaten verstandig.
"Alles wat hij nu zegt kan en mag tegen hem gebruikt worden. De strijd tegen de negatieve media en tegen al die verschillende vrouwen die hun verhaal doen, kan hij toch niet winnen in de media, de zaak moet worden uitgevochten in een rechtszaal", aldus Leenhouwers.
"Dat hij de verhalen van de vrouwen 'belachelijke insinuaties' heeft genoemd is minder handig. Bij een eventuele veroordeling kan dat hem een zwaardere straf opleveren. Zeker omdat in het Amerikaanse rechtssysteem de rechter gevoelig zal zijn voor de publieke opinie. De publieke opinie doet er in de VS echt toe en Cosby is nu niet de populairste persoon van Amerika", aldus Much.
Bill Cosby kreeg in 1965 als eerste Afro-Amerikaan een grote rol in een dramatische televisieserie: I Spy. Wereldberoemd werd hij echter pas twintig jaar later, toen hij met The Cosby Show de hoogst scorende sitcom ooit maakte.Acht seizoenen lang speelde de acteur dokter Huxtable. In 1992 kwam de show tot een einde.
Daarna speelde Cosby in films, gaf hij theatervoorstellingen en produceerde hij tv-programma's. Het succes van The Cosby Show evenaarde hij echter nooit.