Anouk werd in juni moeder van haar vijfde kind. Vijf kinderen, drie vaders. Vriend en vijand uitten maandenlang kritiek. "Die mensen hebben te veel tijd, anders ga je toch niet commentaar leveren op iemand die het goed voor elkaar heeft?"

Anouk Teeuwe zit in de nok van het kantoor van platenmaatschappij Top Notch, midden in de Amsterdamse hoerenbuurt. De ontmoeting staat in het teken van Paradise and Back Again, haar negende studioalbum.

Een dag later zal ze als gast van het interviewprogramma College Tour verklappen dat Trijntje Oosterhuis Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met een nummer van Teeuwe.

"Ik ben eigenlijk een beetje huiverig voor dat soort programma's", zegt Teeuwe in gesprek met NU.nl.

"Ik ben altijd bang dat iemand een vraag stelt of iets op een bepaalde manier zegt, waardoor ik een brok in mijn keel krijg. Ik weet gewoon wat de bedoeling is. Dat is de reden waarom ik er niet vaak aan meewerk. Een begeleider uit het kindertehuis waar ik ooit woonde, begon op een gegeven moment een liedje voor me te spelen. Zo aandoenlijk. Je hoort mensen 'ahh' zeggen en ik denk: 'Daar gaan we!' Maar ik ging er niet in mee."

Was je bang dat mensen je soft zouden gaan vinden?

"Het is gewoon onwijs voorspelbaar. Ik zou al geïrriteerd raken als ik het bij een ander zou zien. Het is heel erg dat ik dat denk en ik weet ook niet waarom ik dat zo voel. Ik huil namelijk best veel, maar liever als ik alleen ben. Ik ben niet bang dat mensen me zwak vinden, ik wil gewoon niet dat mensen me zo zien."

"Toen ik aan het einde van de uitzending klaar was met het spelen van enkele nummers, kwam Twan Huys (presentator, red.) naar me toe, met tranen in zijn ogen. Ik vroeg: 'Heb je nou echt gehuild?’ Dat was schattig."

“Mensen kunnen veranderen. Zo moet je ernaar kijken.”
Anouk Teeuwe

Nobody's Wife

Anouk Teeuwe wordt in 1975 in Den Haag geboren. Ze groeit zonder directe betrokkenheid van haar vader op en woont enkele jaren in tehuizen. In 1997 breekt ze als zangeres door met het nummer Nobody's Wife.

In de daaropvolgende zeventien jaar ontvangt Teeuwe voor haar albums negentien maal de platina en een keer de gouden status.

Uit haar huwelijk met voormalig Postmen-zanger Remon Stotijn worden drie kinderen geboren.

Ook met rapper Unorthadox krijgt Teeuwe een kind. De relatie strandt echter, omdat de man met acht vrouwen vreemd zou zijn gegaan tijdens hun relatie.

In het openingsnummer van je nieuwe album zing je dat mensen vrijgevigheid gelijk stellen met domheid.

"Ik geef heel erg graag. Maar het moet niet zo zijn dat mensen het normaal gaan vinden en dat ze boos worden of gaan stelen als je het niet doet. Ik heb dat soort mensen om me heen gehad. Dat is niet erg, zo is het leven. Ik zeg ook niet dat mensen bij voorbaat slecht zijn. Iedereen doet wel eens dingen in zijn leven die niet ok zijn."

Ben je vergevingsgezind?

"Heel erg. Ik denk dat dat goed is. Je moet wel heel erg ver zijn  gegaan, wil ik je niet meer in mijn leven hebben. Ik denk ook wel eens aan dingen die ik anders had moeten doen. We maken allemaal fouten. En mensen kunnen veranderen. Zo moet je ernaar kijken."

“Ik vind dat ik het op sommige punten nog erger heb verknald dan mijn ouders.”
Anouk

Zwarte Piet

Tegen het einde van 2013 mengt Teeuwe zich in het Zwarte Piet-debat. Haar voorstel de traditie te wijzigen levert haar een stortvloed aan negatieve, racistische reacties en zelfs doodsbedreigingen op.

Teeuwe maakt bij wijze van protest haar adres bekend. Enkele maanden later verhuist ze met haar vier kinderen, onder meer omdat ze last heeft van stalkers.

In maart plaatst de zangeres een foto van zichzelf op Facebook. Een zichtbaar dikke buik duidt op een zwangerschap, maar daar wordt door fans en media met ongeloof op gereageerd. RTL Boulevard maakt in een groots aangekondigde aflevering bekend wie de vader is.

Na de geboorte van haar vijfde kind krijgt Teeuwe opnieuw veel kritiek. Dat een vrouw vijf kinderen van drie mannen heeft, schijnt voor veel mensen niet te stroken met hun eigen opvattingen. Op haar nieuwe album schijnt Teeuwe de ruimte hebben gevonden om zich te weren.

In Daddy vraag je of je vader trots is op je. Heb je daar ooit een antwoord op gehad?

"Nee, dat nummer is een droombeeld. Hoe ik het had willen zien."

De wens een betrokken vader te hebben?

"Bijvoorbeeld."

Vind jij dat je een man nodig hebt bij het opvoeden van je eigen kinderen?

"Kijk, ik had al heel vroeg het voornemen het niet zo te doen als mijn ouders. Maar ik vind dat ik het op sommige punten nog erger heb verknald dan zij. Ik had liever al die kinderen gehad van één man. Als je dertien jaar geleden tegen mij had gezegd: 'Jij krijgt vijf kinderen van drie verschillende mannen’, dan had ik je gewoon keihard uitgelachen."

"Ik dacht dat ik heel veel kinderen met mijn ex-man (Remon Stotijn, red.) zou krijgen. Maar het leven loopt gewoon anders. Hij werd verliefd op een ander. Tja, wat moet ik dan doen? Dan kom je daarna bij iemand terecht waarvan je denkt: ’Dit is het.’ Maar dat is een soort rebound natuurlijk. Dat werkt dus ook niet."

"De kinderen hebben trouwens allemaal een goede band met hun vader. Eerlijk is eerlijk, ook al zijn ze niet altijd leuk voor mij geweest, ze zijn hartstikke lief voor hun kinderen. Die komen langs, eten mee. Dat vind ik te gek. Ik zet mijn eigen sores dan gewoon opzij. Dat is niet altijd even makkelijk, maar ik heb het er graag voor over. Maar het is soms ingewikkeld om met drie vaders om te gaan, schema’s te maken."

Hoe doe je dat dan?

"Ik blijf rustig, heb heel veel geduld. Ik kan echt veel hebben, daar sta ik soms zelf van te kijken. Ik praat ook met geen slecht woord over ze tegen mijn kinderen. Er zijn heftige dingen gebeurd, maar ik koester geen haat. De gevoelens zijn er nu niet meer, maar ik weet nog steeds waarom ik op diegene verliefd ben geworden. Dat is wat ik onthoud. Je gaat het jezelf moeilijk maken als je niet met je hand over je hart kunt strijken."

Het nummer Wigger lijkt op een ultieme afrekening met de mensen die de  afgelopen jaren kritiek op jou hadden.

"Ik weet als geen ander hoe het voelt om een flinke bak stront over je heen te krijgen. Maar wat ga je eraan doen?"

Je kunt toch direct concluderen dat niemand het recht daartoe heeft?

"Mensen denken: 'Daar komt wéér een kind en dat is de zoveelste vader.' Op het moment dat ze je niet in een hokje kunnen plaatsen, hun vinger niet kunnen leggen op waar je precies hoort, of buiten de norm valt, raken mensen verward. En daardoor gaan ze rare dingen uitkramen."

"Maar waar maakt iedereen zich druk om? Ik werk heel hard voor mijn eigen centen en doe alles zelf. En jij hebt commentaar op mij? Alsjeblieft. Ga wat met je leven doen. Die mensen hebben teveel tijd, anders ga je toch niet commentaar leveren op iemand die het voor elkaar heeft?"

Nadat je de zwangerschap bekend had gemaakt, vroegen veel mensen zich af wie de vader zou zijn. Ruud de Wild beweerde dat het de muzikant Soadi A Di So was.

"Dat is toch debiel? Hij zal hem wel hebben getekend bij zijn eigen label, maar ik had nog nooit van die man gehoord. Mensen buiten zoiets uit. Het feit dat er binnen twee maanden tijd acht vaders voorbij komen. Ik moet daar nu best wel om lachen. Maar vergeet niet, ik zit met mijn kinderen thuis. De krant valt op de mat en mijn oudste zoon zegt: 'Mam, wat is dit nou?'" 

Moest je het aan ze uitleggen?

"Ik ben heel open naar mijn kinderen toe. Die weten ook dat ik geen vaste relatie heb. Ik heb ook tegen ze gezegd dat mij dat op dit moment niet verstandig lijkt, zeker met de aanstaande pubertijd. Gek genoeg vinden mijn kinderen het tegenovergestelde."

“Ik hou van verliefd worden.”
Anouk

In Looking for Love zing je dat er nog maar weinig tijd rest voor het vinden van de ware. Dat is toch niet echt zo?

"Een beetje wel. Ik heb me voorgenomen dat ik, zolang de kinderen nog klein zijn, geen man in huis moet gaan halen. Dat heeft geen zin. Ik ben al bijna vijf jaar vrijgezel. De kinderen weten wel dat ik af en toe met iemand date en de deur uit ga, maar ze willen graag dat ik het bij één man houdt."

Iemand die het vlees snijdt.

"Bijvoorbeeld! Maar voor mij is het op deze manier veel rustiger met de kinderen. Ik ben nog nooit zo relaxed geweest als nu met vijf kinderen. Ik sta altijd vrolijk op, heb niet het gevoel dat ik me weg moet cijferen of aan te passen. Ik vind het prettig als ik iemand leer kennen, maar het is ook lekker als diegene zijn eigen plek heeft. Want mocht ik iemand tegenkomen, moet het iemand zijn die echt zijn eigen ding doet."

Maar je gelooft nog wel in de liefde?

"Minder dan vroeger. Ik was zo'n sukkel voor liefde."

Het lijkt alsof je er bang voor bent.

"Ik hou van verliefd worden. Dat is het probleem niet."

Hoe vaak word je verliefd per dag?

"Keertje per week. Ik ontmoet zoveel leuke mensen. In een vaste relatie ben ik een soort trouwe beer. Toen ik getrouwd was ook. Een lobbes. Maar andersom was dat niet altijd het geval en ik heb besloten dat ik dat niet meer ga doen. Ik geloof daar niet meer in."

Het album Paradise and Back Again is vanaf 21 november verkrijgbaar. Op 26 en 28 februari treedt Anouk in de Ziggo Dome op.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend