Door de slechte prestaties van Oranje ligt niet alleen bondscoach Guus Hiddink onder vuur, maar ook de man die hem aanstelde. Een profiel van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen (44), die in de komende interlandperiode meer dan ooit moet hopen op winst.

Cor Pot kan best wat negatiefs zeggen over Louis van Gaal. "Hij vond dat hij zich alles kon permitteren omdat hij alleen aan de top stond", schampert de oud-bondscoach van Jong Oranje. 

In de anderhalf jaar sinds Pots vertrek bij de KNVB is het niet meer goed gekomen tussen hem de toenmalig bondscoach Van Gaal. Maar over de man die destijds tussen hen in kwam te staan, directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, kan hij niets kwalijks noemen.

"Nee, met de rest van de KNVB en met Van Oostveen heb ik alles rond Jong Oranje keurig geëvalueerd en afgehandeld. Ik heb ook heel prettig samengewerkt met Bert. Hij is intelligent, belangstellend, zette zich serieus in voor Jong Oranje en was heel open. Ik klink nu misschien wat vreemd, omdat hij veel kritiek krijgt de laatste weken, maar ik kan echt niets negatiefs zeggen over Van Oostveen."

Pot valt inderdaad een beetje uit de toon tussen andere oud-voetballers en analisten. Door de dramatische start van Oranje in de EK-kwalificatie zijn Van Oostveen en bondscoach Guus Hiddink verworden tot nationale schietschijf. 

Laffe keuze

“Ze hadden Ronald Koeman aan moeten stellen.”
Ruud Gullit

"Ze hadden Ronald Koeman aan moeten stellen als bondscoach", zei Ruud Gullit daags na de 2-0 nederlaag van Oranje op IJsland. Hij noemde de keuze voor Hiddink 'laf'. "En dat neem ik Bert kwalijk."

Johan Cruijff ging daar in VI nog eens overheen door te stellen dat Van Oostveen 'de ballen verstand heeft van voetbal'. En Johan Derksen heeft het steeds vaker over 'Bertje Napoleon' die de ongeschreven wetten van de voetbaljungle niet kent. "Die leer je niet op de Vrije Universiteit."

Daar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde Van Oostveen in de jaren negentig bestuurskunde en politicologie.

Hij was ook politiek actief bij de Duitse christendemocraten van het CDU en werkte voor de personeelsvereniging van KLM, alvorens hij in 1996 in dienst trad bij de KNVB.

Veertien jaar lang maakte Van Oostveen carrière in Zeist. Hij was medewerker wedstrijdorganisatie, manager scheidsrechterszaken en groeide in het sectiebestuur betaald voetbal uit tot een van de belangrijkste mensen naast directeur Henk Kesler.

En hij volgde hem ook op. Sinds 1 september 2010 mag de geboren Amstelvener zich daardoor dé voetbalbaas van Nederland noemen.

Moderne bestuurder

"Ik denk dat Van Oostveen een meer moderne bestuurder is dan Kesler", vergelijkt Pot, die in zijn tijd bij Jong Oranje beide directeuren meemaakte. "Van Oostveen laat zich omringen door de juiste mensen, terwijl Kesler meer een alleenheerser was."

Kesler zelf herkent wel iets in die typering van Pot. "Ik werd in ieder geval gekenschetst als een alleenheerser. Toen ik in 2000 begon als directeur betaald voetbal moest ik het ook vrijwel alleen doen. Maar in mijn laatste jaren stond er net als nu wel een hele organisatie omheen."

De inmiddels 65-jarige Kesler erkent ook dat hij wat meer op de voorgrond trad als boegbeeld van de KNVB. In tegenstelling tot zijn opvolger schoof hij ook nog weleens aan in praatprogramma's als Studio Voetbal en Voetbal International.

"Ik begrijp wel dat Bert dat nu niet doet. Zeker bij Voetbal International zou ik nu ook niet meer gaan zitten. Dat is vooral entertainment geworden en het taalgebruik klinkt ook niet echt uitnodigend. Maar ik was denk ik wel wat meer uitgesproken dan Bert."

Geen voetbalman

“Meestal wint Bert. Hij is een betere golfer.”
Henk Kesler

Kesler en Van Oostveen bouwden in hun tijd bij KNVB een goede band op. En nog altijd hebben de twee vriendschappelijk contact. Elk jaar reizen ze samen de Franse grens over om de Tour te zien en om de zoveel tijd staan ze samen op de golfbaan. Kesler: "Meestal wint Bert. Hij is een iets betere golfer."

De passie van Van Oostveen voor wielrennen en golf wordt ook genoemd op de website van de KNVB, waar hij bovendien wordt omschreven als een 'groot wintersportliefhebber'. Voetballen doet hij niet meer. Tot enkele jaren geleden stond hij op doel bij het vijfde zaterdagelftal van Amstelveen/Heemraad. 

De omschrijving versterkt misschien wel het beeld dat de criticasters van Van Oostveen hebben; onze grootste voetbalbaas zou helemaal geen voetbalman zijn.

FOX Sports-analyticus Jan van Halst begrijpt wel iets van die kritiek. "Ik denk dat het een voordeel is als je als voetbalbestuurder ook een voetbalachtergrond hebt", zegt de vroegere middenvelder van onder meer Ajax en FC Twente, die na zijn loopbaan ook manager algemene zaken was bij de club uit Enschede.

Van Halst pleit niet voor een vertrek van Van Oostveen. "Hij heeft ook goede dingen gedaan, de aanstelling van Van Gaal als bondscoach is een uitstekende zet gebleken. Maar ik zet wel vraagtekens bij de benoeming van Danny Blind, die in 2016 bondscoach wordt. In het voetbal kun je iets niet twee jaar van te voren beslissen. Die voetbalvisie ontbreekt nu in Zeist."

"Ik denk dat het daarom goed is als er een zwaargewicht naast Van Oostveen komt. Een boegbeeld uit het voetbal die de technische lijnen uit kan zetten. Ze hebben binnen de KNVB met Johan de Kock nu wel een oud-international in de organisatie, maar hij staat als lid van de Raad van Commissarissen niet echt dicht op Van Oostveen."

De mindere resultaten van Oranje versterken bij Van Halst het gevoel dat er iets moet veranderen. "Ik denk bijvoorbeeld aan de 'kritische' en 'verscherpte' evaluatie na de nederlaag tegen IJsland. Dat moest Van Oostveen doen met Hiddink, een man die al bijna dertig jaar actief is als trainer in het topvoetbal. Dat heeft iets kolderieks."

Plan van aanpak

“Ik zie de nederlagen onder Hiddink als incidenten.”
Henk Kesler

Het is die evaluatie die uiteindelijk leidde tot een plan van aanpak voor de interlands later deze maand tegen Mexico en Estland, al gaat Hiddink liever niet mee in die terminologie. In de selectie van Oranje nam hij ook geen harde maatregelen.

Het moet goed komen met nagenoeg dezelfde internationals die faalden tegen Tsjechië en IJsland, en dat gevoel heeft Kesler ook. "Ik zie de nederlagen onder Hiddink nog altijd als incidenten. We gaan ons heus plaatsen voor het EK, zeker nu 24 in plaats van zestien landen naar de eindronde gaan." 

Kesler is een ervaringsdeskundige. Onder zijn leiding begon Oranje met bondscoach Van Gaal dramatisch aan de kwalificatiereeks voor het WK 2002. Uiteindelijk ging het zelfs helemaal mis, Nederland plaatste zich niet voor het toernooi in Japan en Zuid-Korea. 

"Destijds kreeg ik net als Van Oostveen nu van alles over me heen. De Telegraaf schreef dat ik op moest stappen, omdat de Nederlandse economie ernstige schade was toegebracht. Er werd van alles bijgehaald. Maar ik ben gewoon gebleven en daar heb ik nooit spijt van gehad. En dat adviseer ik Bert nu ook. Het komt goed met Oranje."

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend