
Wat is dat toch met die 'dagen van...'?
Normale mensen vieren zo'n dag natuurlijk niet.
Afgelopen week was het maar liefst vijftien keer een 'Dag van Iets'. Op zaterdag 1 november werden koorzangers in het zonnetje gezet, op donderdag 6 november werd de Internationale Dag tegen Schade aan de Natuur tijdens Oorlog en Gewapende Conflicten gevierd.
Na dit weekeinde komen onder meer de Dag van de Financiële Marketing, Dag van de Gebruiksvriendelijkheid en Dag van het Respect voorbij.
"Normale mensen vieren zo'n dag natuurlijk niet", zegt Tijs Hofmans van de website FijneDagVan.nl. Sinds 2006 houdt Hofmans bij welke themadagen worden georganiseerd, en hij ziet dat 'De Dag van' behoorlijk in opkomst is.
"Wij krijgen elke dag wel een of twee tips over nieuwe dagen. Sommige dagen verdwijnen net zo snel als ze zijn verschenen, omdat er niet voldoende animo voor is. Maar uiteindelijk er komen meer dagen bij dan er verdwijnen."
478 themadagen
Mocht je een eigen themadag willen oprichten, zijn juli en augustus nog goede maanden. Dan worden respectievelijk nog maar 19 en 16 Dagen Van gehouden. In oktober is de concurrentie heviger met maar liefst 67 themadagen.
In totaal telt Nederland volgens Fijnedagvan.nl 478 themadagen. Het lijkt erop dat elke dag daarom een Dag Van is, maar veel initiatieven zijn op dezelfde dag gepland. Maar liefst 116 dagen in het jaar zijn nog geen Dag Van. Er is dus nog ruimte voor nieuwe themadagen
Aanhangers
"Het is echt niet moeilijk om een eigen Dag Van te organiseren", beweert Hofmans. "Het is geen beschermde titel. Als je een speciale dag voor je vriendin wilt organiseren, kan dat gewoon. Je moet er alleen veel aanhangers voor vinden. Dat is lastig."
Zo'n zelfbedachte themadag kan via sociale media snel een grote aanhang krijgen. De Wereld Nutelladag (op 5 februari) is bekend geworden doordat een kleine groep chocoladepasta-fanatici het via Twitter en Facebook gingen verspreiden. "Vervolgens ging iedereen ermee aan de haal. Dan wordt het vanzelf een dag."
Grappige themadagen doen het volgens Hofmans erg goed. Hij noemt een aantal voorbeelden: komkommers, Romeins aardewerk en de bestrijding van woestijnvorming en droogte.
"Die specifieke dagen hebben vaak een heel serieus thema", zegt Hofmans. "Maar ja, niemand die denkt: 'Ik ga vandaag even woestijnvorming bestrijden.' Omdat die dag zo specifiek is, vinden we het grappig."
Nieuwsmoment
Het zijn voornamelijk congressen en marketingbureaus die een Dag Van organiseren. Zo hebben praktijkmanagers, slagers en jonge ambtenaren hun eigen themadag met een eigen congres of commercieel element.
Marketingbureaus zetten hun themadagen vaak in als een PR-moment. Een themadag wordt doorgaans sneller opgepikt als er nieuws aan verbonden is. De organisatie laat dan een onderzoek uitvoeren 'in het kader van De Dag van', zodat er een nieuwsmoment ontstaat, zegt Hofmans.
Naast de commerciële themadagen zijn organisaties zoals de Verenigde Naties verantwoordelijk voor veel themadagen.
De mensenrechtenorganisatie heeft maar liefst 118 themadagen geclaimd, om bewustzijn over ziektes, oorlogen en andere maatschappelijke thema's te kweken.
Maatschappelijk verantwoord
Een goede themadag moet naast een groot podium ook maatschappelijk verantwoord zijn. Mensen vinden een puur commerciële dag niet interessant, zegt Hofmans.
Daarom wordt zo'n dag vaak maatschappelijk verantwoord gemaakt. Een Douwe Egberts-dag klinkt bijvoorbeeld te commercieel, maar iedereen kent de Burendag van dezelfde koffieproducent.
De opkomst van De Dag Van was het beste zichtbaar op 27 september 2014. Toen werden maar liefst zeven themadagen op één dag gevierd. De Hartstichting, de organisator van Draag-Rood-Dag en een van de zeven themadagen, ziet alsnog waarde in een eigen dag.
"Wij zijn ons niet bewust geweest van alle initiatieven op die dag. Het merendeel van van deze initiatieven bedient een andere doelgroep, dus dit zal elkaar niet snel bijten." Andere organisaties van themadagen laten hetzelfde weten. Het ziet er dus naar uit dat er de komende jaren nog aardig wat Dagen Van bij komen.
De organisaties achter de Dag van de Komkommer en het Romeinse Aardewerk waren niet bereikbaar voor commentaar.