Het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van ebola neemt nog steeds rap toe. Vooral landen in West-Afrika worden getroffen. Welke westerse landen doen eigenlijk wat om deze regio te helpen?

Afgelopen week schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat van het aantal besmette mensen met ebola zo'n 70 procent zal sterven. Inmiddels ligt het officiële dodental als gevolg van ebola wereldwijd waarschijnlijk al boven de vijfduizend en zijn volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO meer dan dertienduizend mensen besmet.

In verschillende westerse landen worden uitgebreide maatregelen getroffen om verspreiding van de ziekte door mensen die terugkomen uit besmette gebieden te voorkomen.

En hoewel de WHO en de Europese Unie volgens Artsen zonder Grenzen te weinig doen om de besmettingshaard van ebola aan te pakken, hebben uiteenlopende landen elk een flink budget opzij gezet om de ziekte in de Afrikaanse regio een halt toe te roepen.

Maar wie biedt nu precies wat? Een overzicht van landen en instituties en hun bijdrage aan de strijd tegen ebola:

Nederland

Het kabinet heeft inmiddels 35 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bestrijding van ebola. Eerder maakte het kabinet al 30,8 miljoen vrij, waarvan 5 miljoen naar Unicef en 5 naar de WHO zou gaan, zo schreef minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken Lilianne Ploumen in een brief aan de Kamer. Ruim een week later verhoogde premier Mark Rutte het totaal bedrag met 5 miljoen.

Ook Artsen zonder Grenzen en Rode Kruis krijgen een deel van de bijdrage. "In crisissituaties is het vaak efficiënter en effectiever om goederen niet zelf in te kopen maar de inkoop via internationale organisaties en ngo's te financieren."

Ook zijn er elf ambulances beschikbaar gesteld en kunnen vrijwilligers zich melden bij Artsen zonder Grenzen en Save the Children. Ploumen liet weten dat Nederland geen medische hulpgoederen op voorraad meer heeft, maar dat er wel wordt gekeken of Nederland ander materiaal als beschermende pakken, handschoenen, gezichtsmaskers en body bags kan leveren.

Duitsland

Duitsland heeft 17 miljoen euro opzij gezet om te investeren in ondersteuningsmaatregelen in de bestrijding van ebola in West-Afrika. Het geld is onder meer bedoeld voor het werk dat Artsen zonder Grenzen en de WHO ter plaatse leveren.

Ook levert  Duitsland bedden voor in mobiele ziekenhuizen in de regio en is de Bundesregering van plan extra medisch personeel en materiaal aan te trekken en mensen ter plaatse op te leiden voor medische hulp.

Naar aanleiding van een oproep van de regering hebben zo'n vijfduizend vrijwilligers zich gemeld om te gaan helpen in Afrika.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië liet onlangs weten ongeveer 750 extra militairen naar Sierra Leone (een voormalig Britse kolonie) te sturen. Zij gaan de 150 militairen die al in het gebied zitten verder ondersteunen, meldt Wall Street Journal. Daarnaast worden een hospitaalschip van de marine met nog eens 250 medewerkers en drie helikopters die kant op gestuurd.

In totaal besteedt het koninkrijk tot dusver 125 miljoen Britse pond (ruim 157 miljoen euro) aan hulp in Sierra Leone. Daarbij ondersteunt het Verenigd Koninkrijk internationale organisaties in de regio met medische hulp, medische experts en militaire support.

Vrijdag vroeg de Britse premier David Cameron de internationale gemeenschap meer te doneren om de verspreiding van ebola tegen te gaan, meldt The Guardian. Hij vroeg Europese landen gezamelijk 1 miljard euro uit te trekken. Komende week wil Cameron dit bespreken tijdens een EU-top in Brussel.

Verenigde Staten

Het Witte Huis heeft inmiddels al 350 miljoen dollar (ruim 275 miljoen euro) gestoken in de bestrijding van ebola.

Hiervan is 111 miljoen dollar bedoeld voor humanitaire hulp. Zo zijn al 350 militairen uitgezonden en binnenkort zullen nog eens 3.200 militairen naar Liberia (een republiek die ooit werd gesticht door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven) worden gestuurd. Zo'n 2.200 vrijwilligers hebben zich inmiddels gemeld om uitgezonden te worden naar de getroffen gebieden.

In Liberia zijn vijftig teams ingezet die moeten helpen met het begraven van slachtoffers. Ook worden er zeventien behandelcentra met ieder honderd bedden opgezet en per week moeten er zo'n vijfhonderd gezondheidsmedewerkers worden getraind. President Barack Obama riep onlangs de rest van de  wereld op ook in actie te komen om ebola te bestrijden.

Frankrijk

De Fransen hebben tot dusver in totaal 70 miljoen euro opzij gezet. De helft hiervan wordt besteed aan medische hulp en medisch materiaal voor de bestrijding van de ziekte in Guinee, voorheen een Franse kolonie.

Ook wordt de 35 miljoen euro besteed aan preventie voor ebola in Ivoorkust en het versterken van laboratoria in andere West-Afrikaans landen.

De andere helft van het totaalbedrag wordt aan projecten van de Verenigde Naties (VN) en andere internationale instituten als de Wereldbank gedoneerd.

Wereldbank

De Wereldbank heeft op haar beurt 400 miljoen dollar (ruim 313 miljoen euro) uitgetrokken voor projecten in de crisislanden Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Er zou volgens de Verenigde Naties een miljard dollar nodig zijn om de ziekte de baas te worden. Dat liet het instituut half september weten. VN-coördinator voor humanitaire hulp, Valerie Ambos, sprak van een "enorme humanitaire crisis".

De economische schade door de ziekte kan volgens de Wereldbank bovendien tot eind 2015 oplopen tot 32,6 miljard dollar (25,7 miljard euro) als de epidemie zich nog verder uitbreidt.

Volgens de Wereldbank had de economische schade voorkomen kunnen worden als er voldoende was geïnvesteerd in gedegen gezondheidszorg in de getroffen landen. 

IMF

En ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) besloot onlangs de financiële steun voor de strijd tegen ebola uit te breiden. Eerder zegde  het fonds al toe dat het noodleningen zal verschaffen aan de zwaarst getroffen landen Sierra Leone, Guinee en Liberia.

''We moeten ebola isoleren, niet de landen die worden getroffen'', stelde IMF-topvrouw Christine Lagarde vorig weekend. ''Ik ben daarom blij met de oproep van onze leden om meer hulp te verlenen.''

Europese Unie

De Europese Unie besloot (pdf) begin deze maand de hulp aan de getroffen gebieden op te schalen door met een speciale luchtbrug de het vervoer van hulpgoederen makkelijker te maken. Sinds maart 2014 heeft de EU regelmatig humanitaire- en ontwikkelingshulp naar de getroffen landen gestuurd.

In totaal is daar tot nu toe 1 miljard euro voor opzij gezet, waarvan 180 miljoen door de Europese Commissie. 

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend