Voor de meeste zenders en omroepen zitten de najaarspresentaties erop. De uitzendschema's zijn grotendeels bekend, maar interessanter is welke nieuwe programma's er allemaal aan zitten te komen. 

De presentaties betekenen het startschot van een nieuw televisieseizoen, dat officieel maandag 1 september begint.

Toch zijn de meeste omroepen al begonnen met het uitzenden van de eerste afleveringen van bestaande en nieuwe programma's.

Eigenlijk is het alleen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die zich netjes houdt aan de 'correcte' start, maar de commerciëlen trekken zich daar weinig van aan. Met name RTL is al begonnen met het uitzenden van bestaande hits en het introduceren van nieuwe concepten.

"Dat doen we bewust", legt Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL uit. "Tegen het eind van de vakantie zijn de mensen alweer thuis en het weer was slechter dan normaal. Dus denken we, laten we de mensen geven wat ze willen."

Talkshows

In dat opzicht heeft RTL Late Night al een voorsprong op die ene nieuwe talkshow op NPO1 (voorheen Nederland 1). Pas op 1 september zijn alle ogen gericht op Jeroen Pauw. Iedereen wil natuurlijk weten hoe hij het met zijn Pauw gaat doen zonder Paul Witteman.

Ondertussen zit het programma van Humberto Tan dagelijks al op meer dan een miljoen kijkers. Pauw wacht een zware taak om te bewijzen dat ook hij een goede gastheer kan zijn.

Met het decor alleen, dat volgens Pauw de sfeer heeft van een rokerige jazzclub in Brooklyn, zal het hem niet lukken. Maar die broodnodige gezellige uitstraling heeft hij zeker, al zegt hij het zelf. "Ik ben in dat opzicht een vrolijk en optimistisch mens."

Mocht het Pauw niet lukken om de kijker voor zich te winnen, dan zit Eva Jinek klaar om het stokje over te nemen. Haar langgekoesterde wens om een late night talkshow te maken komt in vervulling door in de winterstop van Pauw het vrijgevallen tijdslot van 23.00 uur op te vangen.

Daarvoor is haar eigen praatprogramma Jinek al wekelijks te zien. Mocht Pauw niet aanslaan, kan ze dus zo op het late tijdstip doorgaan. Overigens keert Knevel & Van den Brink, de talkshow die voorheen tijdens de winter- en zomerstop het gat opvulde, niet meer terug. 

Afscheid van Lingo en Vermist, BZV en DWDD jubileren

De NPO krijgt een lastig seizoen voor de boeg. Het publieke net moet het in 2015 met nóg minder geld gaan doen. Er sneuvelen daarom wederom een aantal programma's. Zo moet Vermist er na dit seizoen mee ophouden en is begin oktober na 25 jaar de koek op voor Lingo.

"Dat programma had best nog goede kijkcijfers", vertelt NPO-directeur Frans Klein. "Maar daar gaat hij bij ons in de eerste instantie niet om. Lingo moet weg omdat wij de opdracht hebben gekregen om nieuw elan in onze programmering te brengen."

Daarmee is het aanbod amusement nog kleiner geworden. Nu wordt er vooral ingezet op meer serieuze programma's zoals Brandpunt Profiel, waarin Jinek portretten samenstelt van bijzondere mensen.

Met haar vorige praatprogramma Een op een is het niet gelukt om 'elan' te brengen en keert dit seizoen daarom niet meer terug. "Die show bleek niet de toegevoegde waarde te hebben die we voor ogen hadden", verklaart Klein. "En als dat het geval is, dan moet je stoppen."  

De NPO heeft gelukkig ook wat te vieren. De succesprogramma's Boer zoekt vrouw en De wereld draait door bestaan beide tien jaar en komen met jubileumuitzendingen. DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk houdt niet van terugblikken, in tegenstelling tot Yvon Jaspers. Zij laat daarom diverse oude boeren die, al dan niet gelukkig in de liefde, terugkomen in twee speciale uitzendingen.

Oude successen bij RTL

Bij RTL wordt er weer ingezet op oude successen, maar enkele zijn wel pas vorig jaar geïntroduceerd. Zo mogen Johnny de Mol, Gerard Joling en Gordon opnieuw opdraven met respectievelijk Syndroom en Geer & Goor: Waarheen, Waarvoor.

Die laatste show heeft hetzelfde concept (het helpen van 'oudjes', zoals Gordon ze noemt), maar de uitjes vinden dit keer plaats in het buitenland.

Daarnaast zijn er 'vernieuwende' programma's zoals Paul de Leeuws quizshow Roodkapje en De Mol en Guus Meeuwis in De Mol en Meeuwis maken vrienden. Daarin gaat het tweetal door het land reizen op zoek naar bijzondere mensen.

Nieuw jasje

Ondanks dat de zender zegt in te zetten op vernieuwing, zijn het toch vaak oude concepten in een nieuw jasje. "Maar geldt dat niet voor alle uitvindingen?", vraagt RTL-baas Galjaard zich af.

"Wat is echt nieuw? Een show als die van Joling en Gordon is vaker gemaakt, maar de combinatie van die twee maakt het uniek. Als je het echt hebt over het wiel opnieuw uitvinden, dan is televisie daar niet de plek voor."

Thuis voor de Buis is in dat opzicht het meest spraakmakend. Daarin zien we hoe tv-kijkers reageren op programma's, niets meer dan dat. Ook naar RTL's eigen shows wordt gekeken. "De kijkers kunnen dan zeggen: 'Daar heb je wéér The Voice'. It's all-in the game", aldus Galjaard. Overigens keert The voice of Holland ook echt wéér terug.

Wel valt het doek voor de zondagmiddagshows van Carlo Boszhard en Irene Moors. Na dit seizoen stoppen ze met Life 4 You. "Het is gewoon een mooie gelegendheid om ermee te stoppen, omdat we het dan vijftien jaar lang hebben gedaan", verklaart het duo.

SBS zet in op zaterdagavondshows

Bij SBS is de najaarsprogrammering nog niet helemaal rond, maar er zijn wel veel plannen bekendgemaakt. Zo wordt er op de zaterdagavond weer stevig ingezet met nieuwe grote shows. Zo maken Joling en Jan Smit hun opwachting in Beat It, waarin zangtalenten door het duo kans maken op een yoghurtdouche.

Maar het meest wordt uitgekeken naar Surprise Surprise, de 'remake' van de aloude Surprise Show en tevens de tv-comeback van Henny Huisman. "De formule is zeker niet achterhaald. Iemand in het zonnetje zetten is prachtig, echt waar!", zegt de oud-presentator, die in de nieuwe show 'slechts' op locatie is.

Fantastisch

Ook 'T is hier fantastisch maakt een comeback, het vakantieprogramma dat vroeger door RTL4 werd uitgezonden. De opvolger van toenmalig presentator Ursul de Geer is Beau van Erven Dorens. "In de versie van Ursul werden mensen meer te kijk gezet", stelt de nieuwe presentator. "In deze versie laten we mensen iets minder 'apig' naar voren komen. Dat past beter bij mij."

In de vooravond kan de kijker nog tot het einde van het seizoen genieten van de perikelen van de bewoners van Utopia. Dat er een vervolg komt op een van de meest succesvolle experimenten van SBS, was al duidelijk. Maar hoe dat er precies uit gaat zien, is niet duidelijk.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend