"De entree is een diepe, verticale schacht, meestal verstopt in een woning. Deze leidt naar een gang zo'n tien meter onder de grond, behangen met elektriciteitskabels."

"De meeste tunnels zijn een meter breed en zo’n 2,5 meter hoog, net groot genoeg om een man met een grote hoeveelheid wapens door te laten." Zo beschreef de Britse krant The Guardian vorige week in een uitgebreid achtergrondverhaal de tunnels onder de grond van de Gazastrook, waardoorheen Hamas probeert Israël te bereiken. 

Het Israëlische leger (IDF) zegt deze week alle tunnels te hebben vernietigd die Hamas gebruikt om vanuit de Gazastrook Israël binnen te sluipen. Zeker 32 tunnels werden opgespoord en opgeblazen.

Israëlisch defensie-analist Eado Hecht spreekt tegen The Guardian van drie soorten tunnels: Tunnels die zijn bedoeld om te smokkelen, deze lopen van Gaza naar Egypte, Defensietunnels, waarin commandocentra en wapenopslag worden gehuisvest en aanvalstunnels, die worden gebruikt voor grensaanvallen op Israël. 

Beelden

In onderstaande korte documentaire van The New York Times van twee weken geleden worden verschillende tunnels getoond en zijn beelden (afkomstig van het IDF) te zien waarop vermeende Hamas-millitanten door een veld in het grensgebied tussen Israël en de Gazastrook terugkruipen naar de tunnels. Even later vindt een ontploffing plaats. 

Het leger zegt al meer dan een jaar bezig te zijn met een plan om de tunnels voor eens en voor altijd te vernietigen.

Of de tunnels die naar Israël lopen deze week echt allemaal zijn vernield? Israëlische officials hebben eerder laten vallen dat dat eigenlijk een onmogelijk taak is.

De tunnels van Hamas kwamen acht jaar gelden al eens groot in het nieuws, na de roemruchte ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit (destijds 19 jaar).

Hij werd op op 25 juni 2006 via een tunnel meegenomen de Gazastrook in, waar hij 5,5 jaar gevangen zou zitten - tot het moment dat Israël akkoord ging met het vrijlaten van 1027 Palestijnse gevangenen in ruil voor de jonge militair. Een voor Hamas belangrijke strategische overwinning.

Bekijk hier 'Hamas's tunnels to Israël'

Gaza-oorlog

Israël begon bijna 4 weken geleden met de bombardementen in de Gazastrook. Op donderdag 17 juli begon het een grondoffensief in het Palestijnse gebied. Volgens Palestijnse functionarissen heeft de strijd aan 1834 Palestijnen het leven gekost, de meesten burgers. Aan Israëlische zijde verloren 64 militairen en 3 burgers het leven.

Deze week vond een staakt-het-vuren van drie dagen plaatst dat voor het eerst, op een paar uur na, door beide partijen is gerespecteerd. De adempauze moest ook ruimte geven aan de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, die indirect plaatsvinden in Egypte, voor een duurzamer bestand. Dit is echter tot op heden niet gelukt en sinds vrijdagochtend vinden er weer gewelddadigheden plaats in en rond de Gazastrook.

Een regeringswoordvoerder in Jeruzalem heeft laten weten dat Israël niet meer met de Palestijnen onderhandelt zolang de beschietingen vanuit de Gazastrook doorgaan. De delegatie heeft inmiddels de Egyptische hoofdstad Caïro verlaten. De Palestijnse delegatie stelt wel door te willen gaan met het overleg.

Al het nieuws over de Gaza-oorlog

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

NU.nl en WappZapp experimenteren op NUweekend met het wekelijks uitlichten van een mooie of bijzondere video.