2016 is nog ver weg. Toch beginnen de Amerikaanse presidentskandidaten in spé zich nu al te profileren. Met wie moet rekening worden gehouden?

Veel kandidaten voeren de frequentie van hun bezoekjes aan Iowa en New Hampshire, de staten die volgens de Amerikaanse traditie de voorverkiezingen aftrappen, al enkele maanden op.

Ze gaan in die staten naar politieke bijeenkomsten, praten met de inwoners en spreken af met fundraisers om begin 2015 vooraan te staan als de campagnes officieel van start gaan.

Amerikaanse media speculeren al enkele maanden over potentiële kandidaten. NU.nl zet alvast enkele vooraanstaande politici op een rij die straks mogelijk een rol gaan spelen als het verkiezingsgeweld losbarst. 

Hillary Clinton

De voormalig first lady wordt het vaakst genoemd als opvolger van president Barack Obama. Ze heeft al gezegd begin 2015 een beslissing te nemen, maar alles wijst erop dat ze een gooi gaat doen naar het presidentschap.

Als minister van Buitenlandse Zaken legde Clinton de perfecte basis voor een kandidaatschap. Deze zomer bracht ze memoires uit, Hard Choices, en toerde ze door het hele land om het boek te promoten.

In het boek geeft Clinton op subtiele wijze aan op enkele belangrijke punten in het buitenlands beleid van mening te verschillen met Obama. Ze stelt bovendien Obama al vroeg voor Poetin te hebben gewaarschuwd. Een kritisch boek is doorgaans een goede opstap naar een campagne.

"Haar hele leven is ingericht op politiek en Hillary geldt als de grote favoriet. Ik denk dat ze het gaat doen", zegt Willem Post, Amerikadeskundige aan het Clingendaelinstituut. Clinton heeft de politieke ervaring, en een gigantisch netwerk van politieke bondgenoten en potentiële donateurs. 

Jeb Bush

De jongere broer van ex-president George W. Bush wordt door Amerikaanse media vaak beschreven als de Hillary Clinton van de Republikeinen. Als hij meedoet aan de race, zullen enkele anderen meteen besluiten zich niet kandidaat te stellen.

Jeb Bush heeft net als Clinton veel politieke vrienden en een uitgebreid netwerk van potentiële donateurs. Hij is intellectueel en in vergelijking met veel andere potentiële Republikeinse kandidaten gematigd. 

De gouverneur van de staat Florida spreekt Spaans, heeft een vrouw van Mexicaanse komaf en kan meer dan andere Republikeinse kandidaten rekenen op de steun van de Spaanstalige gemeenschap, een belangrijke groep die doorgaans massaal op de Democraten stemt.

Jeb Bush kondigt voor het einde van het jaar aan of hij mee zal doen aan de verkiezingen. Hij heeft aangegeven dat hij het van belang acht of zijn familie wil dat hij meedoet.

Rick Perry

De stuntelaar die zich in 2012 tijdens een debat niet meer kon herinneren welke drie departementen hij zou schrappen als hij president zou zijn, is "back in the game". En hij heeft een metamorfose ondergaan. De 64-jarige Perry draagt tegenwoordig een hipsterbril en houdt zich aan een streng fitnessregime. 

Maar veel belangrijker: Perry heeft zijn kennis bijgespijkerd. "Perry krijgt tegenwoordig twee keer per week bijles. In het buitenland bezoekt hij denktanks en mensen die hem kennen, zeggen dat hij een veel betere spreker is geworden", aldus Post. Texas maakt onder Perry's aanvoering bovendien een enorme economische groei door. 

Perry is de langstzittende gouverneur ooit, "en vlak een gouverneur van Texas nooit uit. Amerika is bovendien het land van de second chance." Ook volgens Stuart Stevens, de strateeg van Mitt Romney in 2012, wordt Perry "enorm onderschat".

Perry zelf is open over zijn mogelijke kandidaatstelling. "Ik ben me aan het voorbereiden op de mogelijkheid dat ik me kandidaat stel voor de presidentsverkiezingen. Ja, ik ben erover aan het nadenken, en ik weet hoe ik me moet voorbereiden."

Chris Christie

De populaire gouverneur van New Jersey werd in 2013 in een landslide herkozen. Hij won een meerderheid van de vrouwelijke stemmen, de helft van de Latino-stemmen, en een derde van de Democratische stemmen. Vertaald naar nationaal niveau zijn dat veelbelovende cijfers.

De 51-jarige Republikein moet een blaampje wegpoetsen: in een schandaal dat bekend staat als 'Bridgegate' lieten medewerkers van Christie enkele rijbanen op de George Washington Bridge sluiten om een file te creëren. Dat zou zijn gebeurd als een wraakactie om de burgemeester van Fort Lee te straffen voor het niet steunen van Christie in de gouverneursverkiezingen. 

Christie ontkent betrokken te zijn geweest bij het schandaal. De betreffende medewerkers zijn ontslagen en volgens hem is de kwestie in 2016 slechts "een voetnoot".

Christie zegt in 2015 een beslissing te nemen over de verkiezingsrace, maar alles lijkt erop dat hij zich voorbereidt. Zo bezocht hij in juni nog fundraisers in New Hampshire en liet hij zich ook al in Iowa zien. De volslanke gouverneur verliest gewicht, en voelt zich nog altijd gesteund door veel Republikeinen die hem in 2012 opriepen om mee te doen aan de verkiezingen. 

Post: "Christie heeft één belangrijk talent: hij is recht voor zijn raap. Dat waarderen veel Republikeinen. Net als Rick Perry voelt hij als 'one of us'. Hij is gematigd, al wordt hij iets conservatiever."

Joe Biden

De huidige vicepresident heeft aangekondigd een deelname aan de race in 2016 te overwegen en als vicepresident heeft hij automatisch goede papieren. De goedlachse Biden heeft twee keer eerder tevergeefs geprobeerd de Democratische kandidaat te worden, in 1988 en in 2008.

Post denkt echter niet dat Biden en Hillary Clinton, die met elkaar bevriend zijn, het ooit tegen elkaar op zullen nemen. Dat zou hoogstwaarschijnlijk betekenen dat Biden zijn kans laat schieten als Clinton bekendmaakt dat zij mee zal doen aan de race.

Ook David Axelrod, die als camagnestrateeg actief was voor zowel Obama als Hillary Clinton, acht een strijd tussen Bidden en Clinton onwaarschijnlijk. "Ik zie het niet gebeuren dat Biden en Hillary het tegen elkaar opnemen", aldus Axelrod. 

Biden zou met zijn 71 jaar een oude kandidaat zijn. De Republikein John McCain, die in 2008 de strijd verloor van Obama, was toen ook 71. De vicepresident geniet naar eigen zeggen in ieder geval de steun van zijn vrouw Jill.

Rand Paul

De senator uit Kentucky heeft het gedachtegoed van zijn vader, libertariër Ron Paul, grotendeels overgenomen. Hij is in het Amerikaanse politieke veld een vreemde eend in de bijt, maar geniet de steun van de conservatieve Tea Party. 

Paul wil dat Amerika zich niet of nauwelijks mengt in internationale conflicten, en de invloed van de Amerikaanse overheid op het leven van de Amerikaanse burgers moet in zijn ogen zo klein mogelijk zijn. Dat betekent dat Paul vóór de afschaffing van veel overheidsorganen, subsidies en belasting is. 

De senator heeft in maart aangegeven "een kandidaatstelling absoluut te overwegen". Volgens Post heeft Paul een goed netwerk en een trouwe achterban, maar geniet hij te weinig steun over de gehele breedte van de Republikeinse partij. 

Elizabeth Warren

De senator uit Massachusetts geniet de steun van veel politici binnen de Democratische partij. Ze werkte in het verleden als een van de belangrijkste assistenten van Obama en was een briljant studente.

Warren geldt als een vaardig debater, die nog niet zo getekend is door Washington als Clinton. Ze is meer activistisch en verzet zich bijvoorbeeld tegen de macht van de Amerikaanse banken. 

"Ze heeft een mooi verhaal", aldus Post. "Warren komt uit een eenvoudig, hardwerkend gezin en was Harvard-docent, maar ze is te links om straks brede steun te gaan krijgen." 

Andere namen

In Amerikaanse media worden enkele andere namen regelmatig genoemd. Zo komt de uiterst conservatieve Ted Cruz vaak voorbij. Cruz noemt abortussupporters "satanisten" en vraagt zijn achterban om te bidden dat de progressieve wetgeving met betrekking tot het homohuwelijk wordt teruggedraaid.

Cruz speelde een belangrijke rol in de aanloop naar de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid in 2013. De slinkende populariteit van de Tea Party is slecht nieuws voor de senator uit Texas.  

De progressieve gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zal zeker niet meedoen aan de race als Hillary Clinton zich kandidaat stelt. Cuomo beschouwt Bill Clinton, aan wie hij zijn politieke carrière deels te danken heeft, als een mentor. 

"Vlak Mitt Romney nog niet helemaal uit", zegt Post. De Republikein heeft zelf de deur naar een derde poging geheel gesloten omdat hij zich op zijn gezin wil richten, maar zijn achterban smeekt hem om het nog één keer te proberen. 

In een CNN-peiling bleek afgelopen week dat Romney Obama met grote cijfers zou verslaan als ze de strijd van 2012 nu over zouden doen. Over de relevantie van die peiling valt echter te twisten.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend