De 101e editie van de Tour de France was misschien wel de meest hectische in jaren, al was snel duidelijk dat Vincenzo Nibali de winnaar zou worden. Hoe kijken twee voormalig winnaars terug op deze Ronde van Frankrijk?

"De eerste week heeft me het meest verrast. Ik heb zelden zo'n enorme nervositeit in het peloton en zoveel spektakel gezien", zegt Greg LeMond, die de Tour drie keer won en nu analist is bij Eurosport.

Stephen Roche, Tourwinnaar van 1987, ontvangt in Frankrijk gasten voor Skoda. De Ier spreekt van een lager niveau in de top van het klassement door het wegvallen van titelverdediger Chris Froome en Alberto Contador door valpartijen.

NU.nl sprak uitgebreid met beide oud-renners over onder meer de prestaties van de Nederlanders en wat we de komende jaren van de Tour mogen verwachten.

Wat is de grootste verrassing van deze Tour?

Roche: "Ik ben wel een beetje verrast door de Franse renners van 23 of 24 jaar, met name Bardet en Pinot. Door het wegvallen van Contador en Froome is het niveau wat omlaag gegaan en dat heeft de deur geopend voor deze mannen. Door de goede prestaties van Quintana, die vorig jaar op zijn 23e tweede werd, weten ze nu dat je geen 30 hoeft te zijn om de Tour te winnen. Ze moeten alleen wel echt beter worden in tijdrijden. Anders wordt het heel moeilijk, hoe goed ze ook kunnen klimmen."

LeMond: "Dan denk ik toch aan jonge renners als Pinot, Bardet en Majka. Het is een erg interessante Tour, omdat er een generatieverandering gaande is. Er is een groep renners van rond de 25 die de plek inneemt van de ouderen. Die krijgen het steeds beter onder de knie om op het juiste moment in vorm te zijn. Normaal gesproken moeten renners ook tussen 26 en 28 op hun best zijn. Deze mannen gaan we gelukkig de komende zes jaar nog terugzien."

Had Nibali ook gewonnen als Froome en Contador nog meereden?

Roche: "Ik denk dat hij derde was geworden omdat Froome en Contador het beste in elkaar naar boven halen. Het is wel jammer voor Nibali, maar we moeten zijn overwinning niet omlaag halen. Hij rijdt op zijn niveau en niemand daagt hem uit om harder te gaan. Over tien jaar weten we niet meer dat Froome en Contador zijn uitgevallen."

LeMond: "Ik denk het wel, Froome en Contador zouden het ook moeilijk hebben gehad. Het belangrijkste is dat Nibali geen fout heeft gemaakt. Hij rijdt als een winnaar en dat konden we van Froome niet zeggen in de eerste week. Op de kasseien had Nibali ze zonder valpartijen ook op afstand gereden."

Sommige mensen vergelijken zijn demarrages in de bergen met die van dopingzondaar Lance Armstrong. Is dat terecht?

Roche: "Dat vind ik onzin en heel vervelend voor hem. Normaal gesproken had hij daar met Froome en Contador gereden en was het heel anders geweest. Kijk naar het complete plaatje dat het wielrennen schoner wordt."

LeMond: "Het lijkt in de verste verte niet op Amstrong, hij is ook minuten langzamer qua klimtijden. Op een moment dat een renner echt heel goed is in de Tour, wordt hij alleen maar beter terwijl de anderen inzakken. Toen ik won in 1986 had ik geen enkele slechte dag."

Was het door de overmacht van Nibali een saaie Tour?

Roche: "Nee, gelukkig was er een groot gevecht daarachter gaande. Door het lagere niveau zien steeds meer renners kansen."

LeMond: "Nee, in de eerste week was het geweldig. In de kasseienetappe zat zoveel drama dat mensen die zich nog jaren zullen blijven herinneren."

Hoe hebben de Nederlanders het gedaan met een negende plaats voor Ten Dam en een tiende voor Mollema?

Roche: "Ik had meer verwacht van Mollema. Het is alleen erg moeilijk om een goede Tour zoals vorig jaar daarna te bevestigen. Hij heeft gewoon niet genoeg gepresteerd. Ten Dam is echt iemand die profiteert van het lage niveau, al zijn renners vaak op hun best in de zesde Tour. Ik denk niet dat ze rijp zijn voor het podium volgend jaar, maar ze zullen wel weer in de subtop meedoen."

LeMond: "Elk land klaagt dat ze een kanshebber willen op de zege, dat is alleen erg moeilijk. Er is veel talent in Nederland, maar een Joop Zoetemelk komt zelden voor. Ten Dam en Mollema hebben het gewoon goed gedaan, twee man in de top tien is erg knap. Het is voor Nederland ook een moeilijke periode geweest met het wegvallen van sponsors. Voor de toekomst zijn deze prestaties erg belangrijk. Dan zie ik Mollema niet zo snel op het podium belanden trouwens. Vaak zijn de eerste twee of drie favorieten voor het podium altijd te dominant."

Was dit het beste parcours in jaren?

Roche: "Het was perfect. Je krijgt nooit iedereen tevreden, maar het was voor ieder wat wils volgens mij. Natuurlijk zaten er gevaarlijke ritten tussen, ook door de regen. Maar we willen toch legendes in het wielrennen en die krijgen we met dat soort etappes."

LeMond: "Er had nog een tijdrit bij gemoeten. Ik heb liever een klimtijdrit en een langere in de eerste week. Toch was dit wel erg indrukwekkend omdat er elke dag wat gebeurde."

Was het niet te gevaarlijk, zeker de kasseienrit in de regen?

Roche: "Veertig procent van het peloton is gevallen begreep ik, maar dat is normaal. Het is gewoon toeval dat er grote renners bij zaten."

LeMond: "Contador had pech dat hij over een bidon reed, maar Froome was gewoon niet scherp. Klassementsrenners moeten allround zijn en dan moeten ze ook de kasseien aankunnen. Ik zou het geweldig vinden als die erin blijven, het is een ode aan de geschiedenis van de sport."

Wie gaan er volgend jaar strijden om de zege?

Roche: "Dat zullen met Contador, Froome en Nibali dezelfde drie namen zijn, met Quintana en hopelijk Wiggins erbij. Het hangt heel erg van het parcours af. Maar als iedereen in goede vorm aan de start staat, wordt de Tour weer zoals in de tachtiger jaren met zes kanshebbers op de eindzege. Dat zou toch geweldig zijn."

LeMond: "Ik begrijp niet dat Wiggins geen Tour meer wil rijden nadat hij hem heeft gewonnen, ik hoop dat hij daar op terugkomt. Het zou geweldig zijn als alle goede ronderenners aan de start staan. Quintana zie ik als de grote man, die is de volgende superster. Hij werd op zijn 23e al tweede en won dit jaar de Giro. Talenten als hij zijn schaars, hij moet alleen beter worden in tijdrijden."