Het neerstorten van vlucht MH17 kostte 298 mensen het leven, onder wie 196 Nederlanders. De belangrijkste gebeurtenissen sinds donderdag 17 juli op een rij.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht de vliegramp:

Vrijdag 5 september: De Maleisische minister van Defensie stelt dit weekend naar Oekraïne af te reizen in een poging weer toegang te krijgen tot de rampplek van vlucht MH17. 

Woensdag 3 september: De Europese organisatie voor veiligheid in de luchtvaart, EASA, wil een alarmsysteem voor informatie over conflictgebieden en aanbevelingen over routes.

Dinsdag 2 september: De Tweede Kamer herdenkt de slachtoffers van de vliegramp. "Samen zijn we boos, samen zijn we verdrietig, samen herdenken we", zei premier Mark Rutte.

Vrijdag 29 augustus: De landen die betrokken zijn bij de vliegramp in Oekraïne gaan nauwer samenwerken aan het strafrechtelijk onderzoek. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie op Kamervragen dat MH17 boven Oost-Oekraïne één kilometer lager vloog dan aanvankelijk gepland was. 

Donderdag 28 augustus: De leider van de zoekploegen, politiecommissaris Joop de Schepper, stelt dat de politie nog twee of drie weken nodig heeft om het rampgebeid goed te doorzoeken. 

Woensdag 27 augustus: Alle dna-profielen van nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne zijn bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekend. 

Dinsdag 26 augustus: Premier Mark Rutte maakt bekend dat er op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne komt. De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam. Rutte maakte het nieuws bekend tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden in Nieuwegein.

Maandag 25 augustus: Bronnen rondom het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne melden dat het zoekwerk naar de slachtoffers op de rampplek door separatisten veel meer is belemmerd dan eerder werd aangenomen.

Vrijdag 22 augustus: Het eerste vliegtuig met de stoffelijke overschotten van twintig Maleisische slachtoffers van de vliegramp is van Nederland naar Maleisië gevlogen. De andere 23 lichamen worden later overgebracht. In Maleisië worden de slachtoffers met een dag van nationale rouw herdacht.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie maakt vrijdag bekend dat er inmiddels 173 slachtoffers van de vliegramp zijn geïdentificeerd.

Donderdag 21 augustus: Nederland blijft "vastberaden" toegang te krijgen tot de rampplek in Oekraïne waar vlucht MH17 ruim een maand geleden neerstortte. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans donderdag laten weten vanuit Kiev.

Zondag 17 augustus: In Hilversum zijn zondagmiddag de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdacht. Duizenden mensen hadden zich verzameld bij de Sint-Vituskerk voor de herdenkingsdienst. Zowel binnen als buiten de kerk was het stampvol. Binnen waren zo'n 1.500 mensen en buiten volgden velen de dienst op schermen.

Donderdag 14 en vrijdag 15 augustus: De afgelopen week zijn er in totaal 62 slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne geïdentificeerd. 47 slachtoffers hebben de Nederlandse identiteit en vijftien een andere nationaliteit. Daarmee komt het totaal op 127 identificaties.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat donderdag weten dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp, voor zover bekend, het grootste is in zijn soort in de Nederlandse geschiedenis. Het OM heeft tien officieren van justitie ingezet. Zij leiden het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door circa tweehonderd rechercheurs.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligeheid (OVV) met de voorlopige bevindingen over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 in Oekraïne wordt mogelijk al eind augustus gepubliceerd

Maandag 11 augustus: Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zegt te verwachten dat op 20 augustus DNA-profielen zijn vastgesteld van al het menselijk materiaal dat is gevonden in Oekraïne. Ook de OVV vertrekt uit Oekraïne. De Nederlandse raad blijft onderzoek doen naar de oorzaak van de vliegramp, maar doet dat vanaf nu in Den Haag.

Premier Mark Rutte en zijn Australische collega Tony Abbott zijn vastbesloten om het onderzoek op de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte, te hervatten. "Premier Abbott en ik delen de ambitie om terug te komen op de crashsite, zodra we er zicht op hebben langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken", zei Rutte.

Zaterdag 9 augustus: Het ministerie van Veiligheid en Justitie komt met een nieuw aantal geïdentificeerde slachtoffers: 65. Een dag eerder was nog sprake van 23 mensen van wie de identiteit was vastgesteld. In totaal zijn nu 39 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.

Vrijdag 8 augustus: Het personeel van de Nederlandse repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne komt rond 15.00 uur aan in Nederland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt dat deze week 21 slachtoffers van de ramp zijn geïdentificeerd. Zestien van hen komen uit Nederland. 

Donderdag 7 augustus: De Australische C17 met de spullen van slachtoffers landt om 20.00 uur op vliegbasis Eindhoven. Daar worden de spullen overgedragen aan de politie voor verder onderzoek. Er is geen ceremonie.

In Australië wordt een dag van nationale rouw gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp. 

Dinsdag 5 en woensdag 6 augustus: Bij nieuwe zoekoperaties worden geen menselijke resten meer gevonden. Woensdag is de zesde achtereenvolgende dag dat de experts zoeken op de rampplek.

Woensdagavond maakt premier Mark Rutte bekend dat de repatriëringsmissie wordt afgebroken. De veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne verslechtert met de dag. "Het is niet zinvol om de repatriëringsmissie nu voort te zetten", aldus Rutte. "Als het veilig genoeg is, komen we terug om het werk af te maken."

Maandag 4 augustus: De bloemenzee die na de vliegramp in Oekraïne ontstond bij vertrekhal 3 op Schiphol, wordt daar weggehaald en naar een nieuwe plek gebracht. Het Nederlandse militaire vliegtuigen met menselijke resten komt rond 16.00 aan. 

In Oost-Oekraïne wordt opnieuw gezocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Daarbij worden ook speurhonden ingezet. Er worden geen stoffelijke overblijfselen aangetroffen, maar wel persoonlijke bezittingen, waaronder fotoboeken en paspoorten. De zoektocht kan niet worden afgemaakt vanwege beschietingen in de regio.

Zondag 3 augustus: Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakt bekend dat er maandag een nieuwe vlucht met menselijke resten van Charkov naar Eindhoven zal vliegen. De kisten, een klein aantal, worden weer met een ceremonie op het vliegveld ontvangen.

Zaterdag 2 augustus: Het is zaterdag voor de tweede dag op rij dat er gewerkt kon worden op de plek waar de vlucht MH17 neerstortte. Alle gevonden menselijke resten zijn meegenomen naar Soledar.

De Nederlandse politie heeft inmiddels bijna driehonderd filmpjes en foto's gekregen van de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte. Elk filmpje en elke video wordt bekeken en geanalyseerd om  zo een reconstructie van de plek maken en te zien hoe die er voor, tijdens en na de crash uitzag.

Vrijdag 1 augustus: Het repatriëringsteam van zeventig Nederlandse en Australische experts bereikt de rampplek in Oost-Oekraïne. In Hilversum is, zo maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend, een Nederlander geïdentificeerd. De nabestaanden en de burgemeester van de plaats waar het slachtoffer woonde, zijn ingelicht. 

De Maleisische premier Najib Razak zegt bij zijn vertrek uit Nederland dat er ook al ''meerdere Maleisische slachtoffers'' zijn geïdentificeerd. Dat bericht is door de Nederlandse autoriteiten niet bevestigd.

Donderdag 31 juli: Verkenners van de OVSE slagen erin het rampgebied te bereiken. In de drie auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts.

Het repatriëringsteam neemt DNA-monsters van 25 slachtoffers en ook de persoonlijke bezittingen van 27 slachtoffers zijn in het bezit van het Nederlandse team. 

Woensdag 30 juli: Twee auto's van de OVSE worden opnieuw tegengehouden tijdens een verkenningsmissie richting de rampplek. Ze zijn teruggekeerd naar Donetsk. 

De leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, zegt niet te verwachten dat de veiligheidssituatie in het rampgebied de komende dagen zal verbeteren.

Dinsdag 29 juli: Het Nederlandse dodental wordt naar boven bijgesteld, naar 195. Een meisje van 2 jaar had zowel de Indonesische als de Nederlandse nationaliteit. 

Experts reizen dinsdag opnieuw niet af naar de rampplek wegens gevechten in het gebied.

De VS voeren de economische sancties tegen Rusland op. In navolging van de Europese Unie staakt de VS onder meer de export naar Rusland van goederen en technologie voor de olie- en gassector. Ook worden Russische staatsbanken van de financiële markt afgesneden. 

Maandag 28 juli: Opnieuw keert het team van experts en marechaussees op de weg naar de rampplek om. Het Oekraïense leger kondigt aan enkele dorpjes in de buurt van de rampplek te hebben veroverd op de rebellen. Later wordt bekendgemaakt dat Porosjenko aan Timmermans heeft beloofd niet in de buurt van de rampplek te zullen vechten. 

Amerika uit nieuwe beschuldigingen in de richting van Rusland. Het land zou de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan de separatisten voorbereiden. Washington zal de sancties voor Rusland aanscherpen.

Zondag 27 juli: Nederlandse onderzoekers en marechaussees moeten hun toch naar de rampplek afblazen. Het Oekraïense leger en de separatisten vechten in het rampgebied, waardoor het onveilig is voor de Nederlandse teams. Een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsraad stelt dat het de bedoeling is om het gebied te heroveren op de rebellen. 

De Australische premier Tony Abbott bevestigt dat zijn land ook ongewapende politieagenten naar het oosten van Oekraïne stuurt.

Zaterdag 26 juli: Een team van Nederlandse onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) wordt door separatisten tegengehouden op weg naar de rampplek. 

Op vliegbasis Eindhoven landen zaterdagmiddag de voorlopig laatste twee vliegtuigen met lijkkisten uit Oekraïne. Rond 15.45 uur arriveren een Nederlandse C130 Hercules en een Australische C17 met ieder negentien kisten.

In Hilversum is het eerste slachtoffer van de vliegramp, een persoon met de Nederlandse nationaliteit, geïdentificeerd. De familie en de burgemeester van de woonplaats van de overledene worden geïnformeerd.

Vrijdag 25 juli: Premier Mark Rutte stelt tijdens het kamerdebat over de vliegramp dat het kabinet zaterdag of zondag besluit of het ook gewapende militairen naar Oekraïne stuurt.

Rond 16.00 uur komen opnieuw twee vliegtuigen met in totaal 75 kisten aan in Eindhoven. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop waren aanwezig bij het vertrek van de Nederlandse Hercules.

Vrijdagavond vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven veertig marechaussees die gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort.

Donderdag 24 juli: Rond 16.00 uur komen in Eindhoven opnieuw twee militaire toestellen aan uit Charkov, met in totaal 74 kisten. De procedure is vergelijkbaar met die van woensdag. Ook wordt bekendgemaakt dat er vrijdag opnieuw twee vliegtuigen met lichamen van Oekraïne naar Nederland zullen vliegen. 

Premier Mark Rutte kondigt aan dat het kabinet veertig marechaussees naar de rampplek zal sturen. Ze gaan daar de onderzoekers helpen bij het zoeken naar slachtoffers op de rampplek en om bij te dragen aan de waarheidsvinding. De marechaussees zullen geen wapens dragen.

Woensdag 23 juli: Na een ceremonie in Charkov vertrekken de eerste twee vliegtuigen met veertig lichamen van slachoffers richting Eindhoven. Daar wordt een sobere ceremonie gehouden, waarbij duizend nabestaanden aanwezig zijn, net als het koningspaar, de premier en andere bewindslieden en tal van internationale hoogwaarwaardigheidsbekleders.

In Nederland is een dag van nationale rouw: de vlaggen hangen halfstok, er zijn herdenkingsdiensten en kerken luiden de klokken. Rond 16.00 uur, als de vliegtuigen zijn aangekomen, wordt in heel Nederland een minuut stilte in acht genomen.

Daarna worden de kisten in een lange colonne van rouwauto's overgebracht naar de Corporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar ze geïdentificeerd gaan worden.

Dinsdag 22 juli: In de nacht van maandag om dinsdag overhandigt de 'premier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, de zwarte dozen van MH17 aan een Maleisische delegatie. 

De trein met de lichamen van de slachtoffers komt dinsdagochtend rond 10.30 aan in Charkov. 

Minister Frans Timmermans is in Brussel voor overleg met zijn collega's over de crisis in Oekraïne. "Dit gaat niet meer over economie en handel. Dit gaat over veiligheid en gerechtigheid voor bijna tweehonderd Nederlanders die op een gruwelijke manier aan hun einde zijn gekomen", aldus Timmermans.

Maandag 21 juli: Waarnemers van de OVSE en Nederlandse experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) mogen de wagons waar de lichamen in liggen inspecteren. Rond 18.00 uur vertrekt de trein uit Torez, met Charkov als eindbestemming. 

In Donetsk woeden ondertussen gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. De rebellen melden dat het leger probeert op te rukken met tanks en pantserwagens.

Op de rampplek wordt niet gevochten. De Oekraïense president Porosjenko heeft een staakt-het-vuren afgekondigd voor een zone van 40 kilometer rond de plaats des onheils. De separatisten lijken, in tegenstelling tot de eerste dagen na de ramp, mee te werken.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Mark Rutte spreken in Nieuwegein met nabestaanden van de slachtoffers. "De vliegramp heeft een diepe wond geslagen in onze samenleving", zegt de koning.

Zondag 20 juli: Hulpdiensten ter plaatse halen de lichamen die op de plaats van de crash zijn aangetroffen weg. Ze worden naar het station van Torez gebracht, zo'n 15 kilometer verderop, waar ze in koelwagons worden gelegd. De trein mag echter nog niet rijden van de rebellen.

Zelfbenoemd premier van de 'Volksrepubliek Donetsk' Aleksandr Borodaj maakt bekend dat zijn mensen waarschijnlijk twee zwarte dozen hebben gevonden. Wat daarmee gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Europese landen dreigen Rusland inmiddels met nieuwe sancties. Zij eisen dat Poetin de onder druk zet, zodat onderzoekers eindelijk met hun werk kunnen beginnen. Poetin zegt opnieuw zijn medewerking toe, maar het onderzoek komt nog altijd niet van de grond. Intussen halen de Amerikanen hard uit:

"Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat was overgebracht vanuit Rusland", zegt minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Rusland is volgens hem medeplichtig.

Zaterdag 19 juli: Separatisten slepen met lichamen van slachtoffers, meldt de Oekraïense regering. Een storm van verontwaardiging volgt, niet alleen omdat dit als respectloos wordt ervaren, maar ook omdat gevreesd wordt dat bewijsmateriaal wordt verdonkeremaand. Nederland is "furieus", zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die is afgereisd naar het land.

Premier Rutte belt met de Russische president Vladimir Poetin. "Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht: zijn invloed aanwenden", zegt hij.

Minister van Defensie Jeanine Hennis spreekt haar Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel. Dat leidt tot wilde speculaties over militair ingrijpen in Oekraïne. Defensie verwijst de theorieën resoluut naar de prullenbak.

In heel Nederland worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor slachtoffers. Her en der zijn stille tochten. Festivals als het Kwaku Summer Festival in Amsterdam en het Zomercarnaval in Rotterdam houden een minuut stilte, maar gaan wel door.

Vrijdag 18 juli: De dood van steeds meer Nederlanders wordt bevestigd. Het land is in rouw. Uiteindelijk blijkt dat 193 landgenoten zijn overleden. Van de slachtoffers komen er verder 44 uit Maleisië, 27 uit Australië, 12 uit Indonesië, 9 uit Groot-Brittannië, 4 uit België, 4 uit Duitsland, 3 uit de Filippijnen, 1 uit Canada en 1 uit Nieuw-Zeeland. Een aantal slachtoffers had een dubbele nationaliteit.

Onder de slachtoffers blijken prominente Nederlanders, onder wie de vermaarde hiv- en aidsonderzoeker Joep Lange en Eerste Kamerlid Willem Johannes Witteveen (PvdA).

Over de schuldvraag vallen steeds hardere woorden. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power suggereert voor de Veiligheidsraad dat de opstandelingen mogelijk Russische hulp hebben gekregen. Rusland reageert getergd op de beschuldigingen en houdt het erop dat het ongeval moet worden onderzocht. Moskou hekelt ook de Oekraïense autoriteiten, die verantwoordelijk zouden zijn voor het conflict in het land en daarmee ook voor de crash.

De Nederlandse regering wijst nog geen schuldigen aan; premier Mark Rutte zegt wel dat de onderste steen boven moet komen. "Als duidelijk wordt dat dit een aanslag was, dan zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen", zegt Rutte.

Onderzoek op de plek van de ramp blijkt nog steeds onmogelijk. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden met geweerschoten in de lucht weggejaagd van de rampplek.

Donderdag 17 juli: Vlucht MH17 vertrekt kort na het middaguur vanuit Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. In de namiddag, rond 17.00 uur, dringt in Nederland het nieuws door dat de Boeing 777 is neergestort in het oosten van Oekraïne. Oekraïense bronnen melden dat er geen overlevenden zijn.

Nog diezelfde middag zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko onomwonden dat dit geen ongeluk was, maar een terreurdaad: het vliegtuig is neergehaald. Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen die lezing.

In de avond maakt de Oekraïense geheime dienst een onderschept telefoongesprek tussen een leider van de Russisch gezinde separatisten in het gebied en een Russische inlichtingenofficier openbaar. Daaruit zou blijken dat de separatisten het toestel per ongeluk hebben neergehaald, omdat ze in de veronderstelling waren dat het om een vliegtuig van het Oekraïense leger ging.

De twee spreken hun verbijstering uit over het feit dat het om een passagiersvliegtuig gaat. Dan blijkt ook nog dat separatistenleider Igor Strelkov kort na de crash een bericht heeft verspreid op de netwerksite VK: "We hebben zojuist een An-26 neergehaald bij Torez". An staat voor Antonov. Drie dagen voor de ramp werd boven het oosten van het land nog een toestel van dat type uit de lucht geschoten.

Uit de hele wereld stromen geschokte reacties en condoleances binnen. De separatisten ontkennen alles.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend