
Dé Airbnb'er is jonge vrijgezel in centrum van grote stad
Voor gemiddeld 103 euro per nacht kunnen mensen via Airbnb een volledige kamer, appartement of zelfs woonboot tijdelijk huren. Wie zelf op vakantie gaat, kan zijn woning voor een paar weken aanbieden op de website.
Inmiddels is het aanbod gegroeid tot ruim 10.000 woningen in Nederland. NU.nl wist het grootste deel van deze woningen van de website te verzamelen en bekeek de resultaten.
Airbnb werkt als volgt: een particulier biedt een kamer of woning aan, en bij interesse van een mogelijke huurder leggen beide partijen via de website contact met elkaar.
Airbnb raadt de huurder aan om persoonlijke vragen te stellen. "Vertel iets over jezelf. Wat brengt jou naar Amsterdam? Wat vind je geweldig aan deze ruimte?" Zodra de huurder en verhuurder een goed gevoel aan dit contact overhouden, wordt de boeking definitief gemaakt.
Volledige huis
Bijna 8.500 Nederlanders hebben hun woning gereedgemaakt als tijdelijk onderkomen en een advertentie op Airbnb staan. Dit betekent echter niet dat huurders ergens op een slaapbank belanden.
Slechts 0,7 procent van de ruim 10.000 Airbnb's wordt als gedeelde woning aangeduid: huurders moeten in dat geval een kamer delen met de oorspronkelijke bewoner. Ruim twee derde van de advertenties behelst een volledig huis of appartement, de rest een privékamer.
Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Airbnb. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Grachtenpanden
Het aanbod van deze woningen varieert van kleine studentenkamers en gedeelde kamers tot luxueuze woonboten en grachtenpanden voor conferenties plus overnachting.
De allergoedkoopste woning staat in Den Haag. Verhuurder Maya biedt daar een volledig huis aan vanaf 9 euro per nacht. De duurste overnachting kan in Amsterdam worden gemaakt. Daar wordt een art deco-woning aangeboden vanaf 3.000 euro per nacht. De recensies bij deze advertentie beloven echter niet veel goeds.
Amsterdam populair
De meeste Nederlandse Airbnb-woningen worden aangeboden in Amsterdam. Iets meer dan de helft van de ruim 10.000 woningen op Airbnb staan in de hoofdstad. Dat komt neer op dertien advertenties per duizend huishoudens. Ook de toeristische locaties Zandvoort (8 per duizend huishoudens) en Texel (6,4) zijn populaire plekken om aan te bieden.
Nog verder inzoomen op buurtniveau laat zien dat de meeste Airbnb's rondom het centrum van Amsterdam zijn. De Jordaan telt 380 slaapplekken, de Oude Pijp 271 en de Nieuwe Pijp 207. Op de lijst van populaire buurten staan 31 Amsterdamse locaties bovenaan.
Beweeg de cursor over de gemeente voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van Airbnb. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Ongehuwd
Op plek 32 staat het centrum van Haarlem genoteerd met 58 advertenties. Daarna wordt tot en met plek 45 wederom gevuld met Amsterdamse buurten. Rotterdam Stadsdriehoek staat op 46 met 45 slaapplekken.
Anders gezegd: de typische Airbnb'er woont in een buurt met veel 25- tot 44-jarigen, met veel ongehuwde inwoners (61,5 procent tegenover 44,7 landelijk) en eengezinshuishoudens (54,8 procent en 29,9 procent landelijk) rondom het centrum van een grote stad.
Grootverhuurders
Dat betekent niet dat elke Airbnb-verhuurder aan dit profiel voldoet. Ondernemers die de website vroeg ontdekten, zagen al snel het potentieel van de website en bieden momenteel meerdere huizen, appartementen of kamers aan.
Zo'n 7.300 Nederlanders bieden slechts één woning aan op Airbnb. Daarnaast hebben negenhonderd personen twee of drie advertenties geplaatst. Hier zitten echter ook veel mensen bij die hun woning hebben opgeknapt en een nieuwe advertentie publiceren zonder de oude te verwijderen.
Dan blijft er een groep van 172 personen over met minstens vier advertenties op Airbnb. Ene Myra biedt bijvoorbeeld 58 verschillende locaties aan in Amsterdam. Ook Fred en Douwe timmeren flink aan de weg met respectievelijk 43 en 31 advertenties.
'Illegale hotels'
Stel dat alle Airbnb's in Nederland worden verhuurd, dan kost dat bij elkaar minstens 1.077.972 euro per nacht. Over een heel jaar bekeken is dat bijna 400 miljoen euro aan potentiële inkomsten. Voor de grootverhuurders gaat het om minstens 60 miljoen euro op jaarbasis . Dat is een flinke zak geld waar hotels naast dreigen te grijpen.
Begin 2013 was Amsterdam klaar met de zogenoemde 'illegale hotels'. Na uitspraak van een rechter werd verhuur via Airbnb tijdelijk verboden. De Amsterdamse gemeenteraad besloot in februari van dit jaar echter dat het tijdelijk verhuren van woningen wel toegestaan is onder bepaalde voorwaarden.
Verhuurders moeten voortaan toeristenbelasting betalen. Ook moet de verhuurder zelf in de woning wonen, mag die niet bedrijfsmatig worden verhuurd en mag een een woning in totaal maximaal twee maanden per jaar verhuurd worden. Of dat beleid strikt wordt nageleefd, is niet uit deze gegevens na te gaan.
'Oneerlijke concurrentie'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft naar eigen zeggen niets tegen Airbnb als bemiddelingsdienst. "Concurrentie hoort bij ondernemerschap. Maar wij zijn wel tegen oneerlijke concurrentie." Particuliere verhuurders moeten zich aan de wettelijke veiligheidseisen houden, vindt de KHN.
Ook moet de controle streng nageleefd worden, is de horeca-organisatie van mening. Volgens de KHN zijn onlangs circa honderd Airbnb's gesloten omdat zij zich niet aan de veiligheidseisen hebben gehouden. De KHN werkt dan ook nauw samen met de gemeente Amsterdam om locaties daarop te controleren.
Persoonlijk
"Het grote verschil met een hotel is het persoonlijke contact", aldus een Airbnb-grootverhuurder die liever anoniem blijft. Hij is momenteel met de gemeente Den Haag in gesprek over de mogelijke voorwaarden waaronder hij zijn dertien appartementen kan blijven verhuren.
Of het nu toeristen uit Australië zijn, zakenmannen voor een topconferentie in Den Haag of backpackers uit Duitsland; hij ziet ze allemaal voorbij komen. "Het is begonnen toen ik mijn eigen woning op Airbnb zette", vertelt hij. "Binnen no-time had ik het volgeboekt." Vanaf dat moment gebruikte hij de website om een groot deel van zijn appartementen vol te krijgen.
"Als ik een mogelijke huurder spreek en mijn bericht afsluit met 'zonnige groet uit Den Haag', krijg ik soms hele verhalen terug over de regen die ergens anders valt. Dat maakt het voor mij de moeite waard."
De verhuurder vertelt over een Braziliaanse topontwerper die ondanks haar relatieproblemen naar Nederland kwam. "Door het persoonlijke contact vooraf en tijdens het verblijf heeft ze alsnog een goede vakantie gehad", denkt hij.
De Airbnb-verhuurder was tijdens het uitchecken op zijn laptop bezig met het ontwerpen van een magazine. "Ze zei: 'Sorry, maar dat ziet er echt niet uit', waarna ze vervolgens aanbood om geheel gratis mijn magazine te herontwerpen. Als bedankje voor de goede zorg."
Volgens de verhuurder neemt Airbnb wel een steeds groter deel van de hotelmarkt in, maar is het geen enorme bedreiging. "Het gaat om de verhalen achter de voordeur. In een hotel word je netjes behandeld, in een Airbnb op een persoonlijke manier."