"Grote grutjes", "dreutels", "drommels nog aan toe", "jeempie", "potverdikkeme". De stijl van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is onderscheidend, maar bracht haar wel in politieke problemen.

Bij sommigen werkt haar taalgebuik op de lachspieren, bij anderen wekt het irritatie op, maar er is ook een groep die haar zalvende, moederlijke toon juist een verademing vindt ten opzichte van de gejaagdheid die het Binnenhof kenmerkt.

Hoe dan ook is Klijnsma herkenbaar in politiek Den Haag. Anders dan andere politici wordt ze niet gehinderd door ijdelheid en blijft ze trouw aan haar eigen vrolijke communicatiestijl.

Zo zijn er de typische Jetta-woordjes. "Het is verdikkeme niet makkelijk als je je baan verliest", zei ze eens in Vrij Nederland.

En: "Als je niet als de drommel gaat solliciteren dan hangt er een sanctie boven je hoofd", zei ze onlangs om duidelijk te maken dat mensen die lang in de bijstand zitten actief moeten worden.

Barstende hoofdpijn

Naast krachttermen als "grutjes" en "dreutels", gebruikt Klijnsma in haar interviews, voordrachten en debatten ook veel beeldend taalgebruik.

Zo zei ze over het salaris van de topman van het door de Staat overgenomen SNS Reaal: "Niet alleen de minister-president heeft er barstende hoofdpijn van, wij alle twintig."

En een typerend kenmerk is natuurlijk haar chronische blijheid: "Hallo, ik ben Jetta!", zegt ze vergezeld van een brede glimlach als ze zich aan iemand voorstelt.

Jan Kuitenbrouwer, taalkenner en schrijver van een boek over het taalgebruik van politicus Geert Wilders, vergelijkt de stijl van Klijnsma met die van een kleuterjuf van het type Annie M.G. Schmidt. "Het is heel archaïsch. Je vraagt je bij haar af: uit welk universum komt ze? En: bestaan er meer mensen uit dat universum?", aldus Kuitenbrouwer.

"Haar idioom is een sprookjeswereld zoals in een kinderboek. Een wereld waarin geen problemen zijn, maar slechts oplossingen. Een beetje zoals bij Oprah Winfrey, maar dan oud-Hollands. Tegelijkertijd heeft dat opgewekte en kwieke ook iets vertederends."

Jetta-taal

Soms proberen haar woordvoerders al te veel 'Jetta-taal' te voorkomen, maar het hoort nu eenmaal bij haar. Tot vorige week. Een ogenschijnlijk onschuldige persoonlijke anekdote bleek haar ineens in politieke problemen te brengen en liet zelfs PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman haar publiekelijk vallen.

"Ik heb niets te klagen. Maar ik raad mensen wel aan om ook naar andere vormen van oudedagsvoorziening te kijken. Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op", zei ze in het AD op de vraag hoe het zit met haar pensioen.

Van links tot rechts werd ze aangevallen. Neem een moestuin? Zorg maar voor een hogere aow!, was de kritiek. Spekman noemde haar opmerkingen "stom" en "belachelijk". Dat doet de vraag rijzen of Klijnsma wel zo effectief is in haar communicatiestijl.

Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut vindt van wel. Hij typeert de stijl van Klijnsma als gedateerd, maar ook 'betrokken', 'dicht bij mensen' en 'onderscheidend'. "Een term als 'potverdorie' klinkt bij haar authentiek en stimulerend. Als Samsom dat zou zeggen klinkt het gek."

"Een onderscheidende toon kan in je voordeel werken, want dan vestig je de aandacht op je. Mensen als Bram Moszkowicz en Ivo Opstelten hebben ook hun eigen stijl."

Naïef

Kuitenbrouwer vindt de communicatiestijl van Klijnsma juist niet effectief. "Haar dossiers, hervorming van de pensioenen en de sociale zekerheid, zijn te groot voor haar stijl van benaderen. Dat kan bij een zorginstelling of een school", stelt hij.

Volgens hem geloofde niemand haar toen ze na jaren ruzie binnen vakcentrale FNV tegen iedereen riep "Vanaf nu wordt het weer leuk bij de vakbond!". "Dat is de bezweringsformule. Zo vaak mogelijk roepen: Foei, geen ruzie maken. Het is naïef en gemakzuchtig."

SP-Kamerlid en momenteel politieke aartsvijand Sadet Karabulut vindt dat Klijnsma's stijl eerder tegen dan voor haar werkt. "Ze heeft naar arbeidsgehandicapten en ouderen een rauwe harde boodschap. Als je die op een Jip en Janneke-manier overbrengt wekt dat alleen maar irritatie op."

De SP'er vindt dan ook de uitstraling van empathie en medeleven niet eerlijk, omdat het volgens haar niet strookt met het harde verhaal.

Volgens Van Grieken was de moestuin-opmerking inhoudelijk onhandig gekozen, maar past het wel bij Klijnsma. "Ze bleef met het voorbeeld van een moestuin dicht bij zichzelf en klonk daardoor geloofwaardig. Als lezer kan je Jetta prima inbeelden in een moestuin. Een jong iemand kan zoiets niet zeggen", aldus Van Grieken.

Koefnoen

Het moestuin-incident ziet Kuitenbrouwer juist als een demasqué van Klijnsma. "In Koefnoen zou je het niet geloven, zo'n opmerking dat je een moestuin moet nemen om je pensioengat te vullen."

"Ik moest denken aan Marie Antoinette die (tijdens de Franse Revolutie, red.), toen bleek dat het volk geen brood te eten had, zei: dan eten ze toch cake? De opmerking getuigt van een enorme onthechting ten opzichte van de alledaagse werkelijkheid en van haar kiezers."

Kuitenbrouwer stelt dan ook dat Klijnsma haar positivisme als gehandicapte cultiveert en gebruikt in haar politieke werk. "Dat is haar strategie in een notendop, haar levensstrategie zelfs en ze past het ook toe als politieke communicatiestrategie."

"Zie maar eens boos op te worden op iemand met een looprek die ook nog eens met een blije grijns roept: schouders eronder, het komt allemaal goed."

Jetta-uitspraken:

- In Kamerdebat als duidelijk wordt dat Ajax 4-0 achter staat tegen Barcelona:

"Alle dreutels!"

- Motivatiespeech Wajong'ers:

"Bedenk heel goed wat je niet kunt. En als je dat helder hebt weet je drommelsgoed wat je wel kunt. En dat moet je beetpakken en laten zien aan de wereld. En als de wereld ziet dat je daar plezier in hebt gaat die wereld je ook helpen. Om ervoor te zorgen dat jij ook gewoon een plek krijgt. Het is eigenlijk vrij simpel."

- Tijdens campagne 2012:

"Potverdorie nog aan toe, we moeten echt een socialer Nederland hebben"

- In de Volkskrant in 2009:

"Ik zou graag zien dat we een klein beetje meer met elkaar meeleefden."

- Op NU.nl tegen mensen die lang in de bijstand zitten:

"Kom op, onderneem nou eens iets."

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend