Er loopt na bijna vijftien jaar nog steeds onderzoek naar de moord op de rijke weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. 

Recent recherchewerk heeft donderdag volgens informatie waar de Volkskrant over beschikt, nieuwe, belangrijke informatie opgeleverd.

De recherche zou volgens de Volkskrant onder meer twee aanwijzingen hebben gevonden dat het slachtoffer niet op donderdag 23, maar op vrijdag 24 september 1999 is gewurgd en doodgestoken. Op die dag had de voor de moord veroordeelde Ernest Louwes aantoonbaar een alibi.

Wittenberg werd in september 1999 vermoord in haar huis in Deventer gevonden. Uiteindelijk is haar executeur-testamentair Ernest Louwes tot twaalf jaar cel voor het misdrijf veroordeeld. Hij heeft de moord altijd ontkend.

Hoewel Louwes zijn straf heeft uitgezeten, vecht hij na al deze jaren zijn veroordeling nog steeds aan. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, heeft in het verleden verschillende acties ondernomen, onder meer bij de Hoge Raad, om de zaak heropend te krijgen. Die hebben de veroordeling van Louwes tot nu toe echter niet ongedaan kunnen maken.

Door al deze procedures is wel duidelijk geworden dat er veel te doen is over de bewijsvoering in deze slepende zaak. Daarin zijn flinke missers gemaakt. Zo werd onder meer een mes ten onrechte als het moordwapen aangemerkt. De zaak moest toen worden overgedaan, maar Louwes werd opnieuw veroordeeld.

Dna

Ook is er veel te doen geweest over de interpretatie van de dna-sporen van Louwes op de blouse van Jacqueline Wittenberg. Kritiek daarop heeft tot nu toe ook niet geleid tot het vrijpleiten van Louwes.

Nu ligt er een verzoek tot nader onderzoek bij de procureur-generaal van de Hoge Raad. Uit dat onderzoek hoopt Knoops alsnog nieuwe informatie boven tafel te krijgen, die uiteindelijk tot heropening van de zaak kan leiden. De procureur-generaal heeft al vooronderzoek laten doen.

Volgens een woordvoerster van de Hoge Raad is de verwachting dat de procureur-generaal nog deze maand of volgende maand een besluit neemt over het gevraagde onderzoek.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend