Wat doet het WK-voetbal met de gewone Braziliaan? In een vierdelige documentaireserie zoekt NU.nl het antwoord in Itaquera, buitenwijk van São Paulo waar op 12 juni het WK begint. Itaquera: WK-voetbal in je achtertuin; Het verhaal van een buurt die door het WK compleet is veranderd (Deel 1).

"Veel mensen willen hier niet weg", zegt Drancy in de eerste aflevering (zie hieronder). "Maar helaas moeten we wel. Onze favela ligt op een strategisch punt en moet nog voor het WK verdwijnen." 

Drancy is een van de leiders van Favela da Paz, de krottenwijk naast het nieuwe, hypermoderne WK-stadion in São Paulo, het Itaquerão. "Het WK brengt ons goede dingen, maar het brengt ons ook onzekerheid. Waar zal ik morgen zijn?"

Aflevering 1 van 'Itaquera: WK-voetbal in je achtertuin':

Serie

Drancy is een van de hoofdpersonen uit de vierdelige documentaireserie Itaquera: WK-voetbal in je achtertuin die vanaf vrijdag 30 mei wekelijks op NU.nl te zien is.

Vanaf november 2013 volgden de documentairemaakster Veerle Denissen (31) en journalisten Daan Dekker (29) en Ron Santing (29) niet alleen Drancy, maar ook straatventer Djair, rapper en graffitiartiest Douglas en politieagente Raquel.

Ze wonen en werken in een buitenwijk zoals er velen zijn: weinig groen, veel beton, criminaliteit en drugsoverlast. Aan stadsplanning is niet gedaan: geen enkele weg loopt recht. Industrie, favela's, flats, bouwvallen en bouwputten wisselen elkaar af. Tot voor kort keek niemand om naar Itaquera. Het WK-voetbal brengt hier verandering in.

Levert de illegale verkoop van voetbalshirts Djair zoveel geld op als hij hoopt? Hoe verloopt het gevecht van favelaleider Drancy? Staat Douglas net als in juni 2013 vooraan bij de protesten? En weet politiechef Raquel geweld tijdens het WK te voorkomen? Itaquera: WK-voetbal in je achtertuin laat zien wat het WK voor deze Brazilianen betekent.

Zeker weten dat u geen aflevering mist? Tik dan in de NU.nl-app op het filter 'WK-documentaire' onderin of naast dit artikel en kies 'Mijn nieuws + pushbericht'. U ontvangt dan een melding op het moment dat de nieuwste aflevering online staat. 

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend