Met het WK in Brazilië voor de deur kijkt NU.nl met oud-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst terug op het succesvolle toernooi van Oranje in 2010, waarin het Nederlands elftal tot de finale kwam. 

Waar kwam toen dat - bijna - onoverwinnelijke gevoel vandaan?

Van Bronckhorst speelde veertien jaar voor het Nederlands elftal, maar nooit ervoer hij het gevoel van onverwinnelijkheid zo heftig als rond het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

"Vanaf het begin werd uitgesproken dat we die finale gingen halen en dat straalden we elke wedstrijd uit. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt bij Oranje", aldus de toenmalige aanvoerder.

Bondscoach Bert van Marwijk had bij zijn aantreden in 2008 de doelstelling al uitgesproken. "Het geloof daarin werd alleen maar sterker. In elke training en oefenwedstrijd werkten we naar dat doel toe en alles wat we deden, stond in het teken van die finale."

Hiërarchie

De verloren WK-finale in Johannesburg was de laatste wedstrijd in de profloopbaan van de nu 39-jarige Van Bronckhorst. Op de eindstrijd na (die hij nooit meer heeft teruggekeken) heeft hij veel positieve herinneringen aan het toernooi dat in Zuid-Afrika werd gespeeld.

"We waren een ontzettend hecht team. Veel spelers hadden ook op het EK van 2008 al in die fantastische groepsfase met elkaar samen gespeeld. Naarmate dat toernooi vorderde, werden we alleen steeds minder en nu moesten we zorgen dat we het tot het einde volhielden."

Van Bronckhorst noemt het trainingskamp van Oranje, dat destijds in het Oostenrijkse Seefeld plaatsvond, essentieel voor het team. "Dan zit je tien dagen bij elkaar en creëer je al een band. De onderlinge verhoudingen zijn dan duidelijk. Die hiërarchie kwam eigenlijk vanzelf, dat werd niet opgedragen."

Winkelcentrum

In Portugal, waar Oranje momenteel op trainingskamp is, kiest huidig bondscoach Louis van Gaal ervoor om vrouwen en kinderen van de internationals niet toe te laten, iets dat voorheen wel mocht. Tijdens het WK zal de familie er op bepaalde momenten bij zijn. Voor Van Bronckhorst waren de dagen met zijn vrouw en kinderen essentieel bij het trainingskamp.

"Voor hen speel je ook en dan is het heel belangrijk om daar tijd mee door te brengen. Begin mei kwamen we met Oranje bij elkaar en de finale was op 11 juli. Dat is ruim twee maanden, een ontzettend lange tijd zonder de familie. Dan is het heel prettig wanneer je ze in de laatste weken van de voorbereiding op het WK ook nog een paar dagen kunt zien."

Ook tijdens het WK had de selectie van Oranje volgens Van Bronckhorst voldoende afleiding. "We gingen regelmatig met een groepje naar de film of met het hele team wat eten. Dat is ook echt nodig en de sfeer was goed, dan doe je dat soort dingen en ben je graag onder de mensen."

"Ik kan me nog herinneren dat we met zijn allen naar het winkelcentrum gingen in Johannesburg. Eerst was het daar heel rustig en binnen een mum van tijd moesten ze de winkel waar we waren afsluiten omdat iedereen met ons op de foto wilde. Op dat moment beseften we nog meer waar we mee bezig waren."

Nog geen euforie

Oranje won vier jaar geleden op het WK de eerste groepswedstrijd enigszins gelukkig met 2-0 van Denemarken. Volgens Van Bronckhorst is de opening van het WK, die het huidige elftal op 13 juni beleeft tegen Spanje, doorslaggevend voor de rust rond de selectie.

"Ik weet nog heel goed dat we tegen Denemarken veel te laat bij het stadion aan kwamen. De lokale politie had ons de verkeerde kant opgestuurd. Het had geen invloed op de wedstrijd, maar het was natuurlijk wel vervelend. In de rust waren we echt moe, we moesten heel erg wennen aan het spelen op hoogte. Wat dat betreft was het erg lekker dat we de eerste overwinning binnen hadden."

Daarna volgde een moeizame 1-0 zege op Japan en een 2-1 overwinning op Kameroen. Van Bronckhorst weet nog goed dat er geen jubelstemming was na het doorkomen van de groepsfase. "Er was helemaal geen euforie. We streepten de eerste paar tegenstanders weg en gingen door naar de volgende. Focus en missie waren het hele toernooi de kernwoorden."

Oranje bereikte de kwartfinale via een matige wedstrijd tegen Slowakije die desondanks probleemloos verliep: 2-1. Van Bronckhorst noemt het misschien wel illustratief voor het toernooi. "We wisten wat er voor nodig was om een wedstrijd winnend af te sluiten, met of zonder goed voetbal. We hielden vertrouwen in eigen kunnen en raakten het hele toernooi niet in paniek."

Kwartfinale was bijzonder

De kwartfinale tegen Brazilië wordt nog steeds gezien als de meest bijzondere wedstrijd van Oranje dat toernooi. De ploeg van Van Marwijk boog een 1-0 achterstand om in een 2-1 zege. 

"We hadden geluk dat we nog in leven waren bij rust en vervolgens hebben we dat omgebogen in een stijl die je eigenlijk van Brazilië verwacht. Met het uitdagen van tegenstanders, zoals Felipe Melo die rood kreeg. We voelden ons zo sterk in die tweede helft."

Van Bronckhorst beleefde zijn persoonlijke finest hour in de halve eindstrijd tegen Uruguay, die met 3-2 werd gewonnen.

De linksback maakte middels een schot in de kruising van een meter of 35 het mooiste doelpunt van het toernooi namens Oranje. "In die wedstrijd zat alles en toen kwam de euforie wel."

De finale

Die finale tegen Spanje verliep desastreus met de enige goal van Andrés Iniesta in de verlenging. "De kleine momenten die ons wel de wereldtitel hadden kunnen opleveren, zijn me vooral bijgebleven. De kans van Arjen Robben, het moment dat we onterecht geen corner krijgen voorafgaand aan de goal van Iniesta. Die tegengoal viel ook nog eens vier minuten voor tijd. Dat was het verschil tussen het mislukken of het slagen van de missie."

Het contrast met het huidige Oranje lijkt groot. Van Gaal heeft uitgesproken dat het moeilijk wordt om de laatste vier te bereiken. Van Bronckhorst verwacht ook een zwaar toernooi voor Oranje. 

"De weersomstandigheden verschillen heel erg in Brazilië en we hebben een heel moeilijke groep met Spanje en Chili. Toch kan Van Gaal er als geen ander een systeem in krijgen. Het kan gek lopen op zo'n toernooi als de teamspirit erin komt."

Overzicht: De WK-hits in spé

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend