Niemand twijfelt eraan dat Abdel Fattah al-Sisi zich na de verkiezingen van maandag en dinsdag president van Egypte mag noemen. 

De vraag is vooral hoe immens de meerderheid van de stemmen op de maarschalk zal zijn. Of die uitslag de weergave is van eerlijke verkiezingen, is zeer de vraag.

Egyptenaren in het buitenland gaven eind deze week vast een voorproefje van de verkiezingsuitslag, omdat zij eerder mochten stemmen. Ze kozen massaal voor Sisi - van de Egyptenaren in Saudi-Arabië stemde zelfs 93 procent op de oud-legerleider, die het land de facto al leidt sinds hij oud-president Mohamed Mursi in juli vorig jaar afzette en gevangennam.

Zijn tegenstander is de linkse politicus Hamdeen Sabahi, die bij de vorige presidentsverkiezingen nog redelijk hoge ogen gooide en staat voor sociale gelijkheid, Arabische eenheid en een onafhankelijke buitenlandpolitiek. Dat levert hem in de praktijk echter slechts een minimaal aantal stemmen op.

Hype

Sisi was het afgelopen jaar de hoofdrolspeler in de Egyptische politiek. Rond zijn persoon ontstond een heuse hype, compleet met sieraden met zijn afbeelding en shoarmabroodjes die naar de maarschalk zijn genoemd. Hij weet zich ook gesteund door het Westen.

Zo sprak de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel hem na de val van Mursi tientallen keren en steken de Verenigde Staten jaarlijks miljarden in het land, ook om de positie van Israël  veilig te stellen.

Toch wordt Sisi over het algemeen gezien als een dictator. Onder zijn supervisie werden meer dan 10.000 mensen gevangengezet en meer dan duizend verdachten ter dood veroordeeld.

Daarbij werden burgers veelal berecht door militaire rechtbanken. Door demonstraties bloedig neer te slaan kwamen nog eens duizend mensen om het leven. Een nieuwe wet verbiedt inmiddels demonstraties die plaatsvinden zonder goedkeuring van de overheid.

Verkiezingsfraude

Egypte staat al tientallen jaren bekend om zijn verkiezingsfraude. President Hosni Mubarak won geregeld verkiezingen met tussen de 88 en 95 procent van de stemmen. De autoriteiten in het land zijn er niet wars van de namen van tegenstanders simpelweg van de stembiljetten te schrappen, stembureaus helemaal te sluiten of stembussen vol te proppen met vooraf ingevulde biljetten.

Van voorgaande verkiezingen zijn video’s bekend van zware jongens die kiezers bedreigen met kapmessen en functionarissen van stembureaus die stapels blanco stembiljetten invullen.

Verkiezingsfraude is zo diep geworteld in het land dat niet eens zichtbaar hoeft te zijn op de verkiezingsdagen zelf. Het regime heeft de censuur verscherpt en de Sisi-campagne heeft het monopolie op de aandacht van de media, die Sabahi totaal negeren. Islamitische nieuwsorganisaties zijn helemaal gesloten.

De maximale bedragen die de kandidaten aan de campagne mogen besteden zijn fors opgeschroefd, wat eveneens in het voordeel van Sisi is. Hij weet zich gesteund door de elite in het land, terwijl Sabahi juist mikt op de armen.

Sisi-posters hangen op elke lantaarnpaal, betaald door zijn vermogende aanhangers. Namens de oud-legerleider zijn huis aan huis spaarlampen verspreid, om te onderstrepen dat hij de veelvoorkomende stroomstoringen wil tegengaan.

'Geen echte Egyptenaren'

Intussen heeft hij de complete achterban van Mursi uitgeschakeld door hun Moslimbroederschap als terroristische organisatie aan te duiden en te verklaren dat ze ''geen echte Egyptenaren’’ zijn. De Broederschap rest niets anders dan de verkiezingen te boycotten. Volgens de islamitische organisatie is Mursi onrechtmatig afgezet en is de positie van president ''momenteel niet vacant’’.

Ook mensen die betrokken zijn geweest bij de Arabische Lente in het land, de demonstraties die in 2011 leidden tot de val van Mubarak, zien weinig heil in de verkiezingen. ''Er is een grote groep revolutionairen die deze verkiezingen afwijst, omdat de stembusgang eigenlijk het resultaat van een militaire coup is", zei een activist tegen het Amerikaanse tijdschrift Time.

Daarbij komt dat de Egyptenaren verkiezingsmoe zijn. Sinds de val van Mubarak zijn ze al drie keer naar de stembureaus gegaan voor grondwethervormingen, drie keer voor parlementsverkiezingen en dit worden de tweede presidentsverkiezingen in twee jaar. Velen van hen verwelkomen dan ook de stabiliteit die Sisi kennelijk kan garanderen, in de hoop dat de rust terugkeert in hun leven.

Onzichtbaar

De verkiezing van Sisi lijkt voor veel Egyptenaren dan ook onontkoombaar. Ze vragen zich dan ook niet af óf hij wordt gekozen, maar wat hij gaat doen aan de stagnerende economie van Egypte, het achterstallige onderhoud van de infrastructuur, de opstandige groeperingen in de Sinaï en of zijn ijzeren vuist ook na de verkiezingen voelbaar zal blijven.

Onafhankelijk toezicht op de verkiezingen lijkt overigens niet mogelijk. De Europese Unie heeft weliswaar een groep waarnemers gestuurd, maar de levering van hun apparatuur is zo lang tegengewerkt dat ze maandag en dinsdag hun werk alleen kunnen uitvoeren in Caïro. Wat er gebeurt in stembureaus buiten de hoofdstad blijft onzichtbaar voor de internationale gemeenschap.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend