De 22-jarige Lisanne Froon uit Amersfoort en de 21-jarige Kris Kremers uit Utrecht zijn sinds dinsdag 1 april vermist in Panama. Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht.

Er is geen spoor van de verdwenen vrouwen.

Het gebied rond Boquete is helemaal uitgekamd. Alle routes die de vrouwen voor hun wandeling zouden kunnen maken, zijn meerdere keren nagegaan zonder resultaat.

Wel is er een plastic tasje met etensresten gevonden waar nog onderzoek naar gedaan wordt. Daarvan werd gezegd dat er enkele blonde haren van de vrouwen bij zou zitten, maar dat bleek niet te kloppen. 

Ze zijn voor het laatst gezien door een pensionhouder in Boquete.

De vrouwen kwamen vermoeid terug van een wandeling en vroegen aan hem hoe ze het beste terug konden gaan. Het is onduidelijk waar ze heen zijn gegaan. Het is uitgesloten dat ze een wandeling gingen maken voor langere tijd, aangezien al hun bezittingen nog in de woning van hun overnachting zijn.

Bij de taalschool waar de vrouwen een cursus volgden, zijn ze rond 13.00 uur voor het laatst gezien. Tijdens de lunch zijn ze mogelijk benaderd door twee onbekende jongemannen, waar de politie nog naar op zoek is.

De vrouwen zijn zeer waarschijnlijk niet verdwaald, maar slachtoffer geworden van een misdaad.

Boquete staat bekend als een relatief veilig oord waar alleen dieven of inbrekers toeslaan. Er komen nauwelijks gewelddadige misdaden voor waar toeristen bij betrokken zijn.

Toch lijkt het er steeds meer op dat de verdwijning te maken heeft met een misdaad. Als de vrouwen wel zijn verdwaald, waren ze zeer waarschijnlijk al gevonden. De politie heeft niet gezegd om wat voor misdaad het zou kunnen gaan, maar er worden verschillende scenario's onderzocht.

Het Openbaar Ministerie van Panama heeft speciale teams op de zaak gezet.

Drie weken na de vermissing is een eenheid die is gespecialiseerd in georganiseerde misdaad zich met de zaak gaan bemoeien. Een week later is er ook een team 'complexe zaken' aan toegevoegd. Daarnaast zijn er diverse privé-onderzoekers van de politie in Boquete bezig met de verdwijning.

De Nederlandse politie gaat regelmatig naar Panama om hun bevindingen te overleggen die ze onder meer verkregen hebben uit digitaal onderzoek en gesprekken met getuigen die de vrouwen voor hun verdwijning hebben gesproken. 

Een maand na de verdwijning komen er nog tips binnen bij de Nederlandse politie.

Die gaan vooral over mensen die contact hebben gehad met de vrouwen en met wie de politie graag in contact wil komen. De desbetreffende getuigen, van wie niet bekend is op wat voor manier ze in contact waren met de vrouwen, hebben zich nog niet gemeld.

In totaal zijn er 35 tips binnengekomen, mede dankzij het programma Opsporing Verzocht. De persoon die met de gouden tip komt, krijgt een beloning van 30.000 dollar.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend