Het Oekraïense leger is bezig met een 'antiterreuroperatie' bij de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Bij de militaire actie zijn vrijdag vijf doden gevallen. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van deze week. 

De vijf doden zouden allemaal pro-Russische separatisten zijn. Tijdens de operatie nam het leger drie controleposten in, maar de militairen moesten zich later weer terugtrekken.

Als antwoord op de Oekraïense escalatie" is Rusland begonnen met militaire 'oefeningen' bij de grens met Oekraïne.

De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, eist op zijn beurt dat Rusland zijn troepen bij de grens met Oekraïne terugtrekt. Dat meldt persbureau Reuters. Het land moet volgens Toertsjinov stoppen met chanteren.

Achtergrond: Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Beelden van de gebeurtenissen in en rond Slavjansk

Geen 'superprovincie'

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland willen niet worden samengevoegd op de manier zoals het kabinet dat wil. "Er is geen begin van een visie. Geen fusie zonder visie. Wij zullen de Staten, onder het motto 'zo niet', voorstellen niet akkoord te gaan", zei de Noord-Hollandse commissaris Johan Remkes dinsdag. 

De provincies hebben vooral moeite met de bevoegdheden die de nieuwe superprovincie krijgt. Ze vinden dat het landsdeel straks niet genoeg te zeggen heeft.

Persconferentie commissarissen van de Koning:

Rechterhand Wilders weg

Deze week is er opnieuw een PVV'er opgestapt. Stephan Jansen, PVV-er en rechterhand van Geert Wilders, treedt woensdag af als Statenlid en beleidsmedewerker van de partij. 

Jansen noemt de uitspraak van Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart over 'minder Marokkanen' "de druppel".

Overzicht: PVV'ers die tot nu toe vertrokken 

Ajax-supporters niet welkom

Supporters van Vak 410, één van de fanatieke supportersgroepen van Ajax, zijn zondag niet welkom in Almelo. De Amsterdamse voetbalclub kan daar kampioen worden van de eredivisie.

De maatregel is genomen na de KNVB-bekerfinale in Rotterdam van vorige week. Tijdens deze wedstrijd werden door leden van Vak 410 grote hoeveelheden vuurwerk op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd werd gestaakt. 

Beelden van het incident in Rotterdam vorige week:

Lees langere verhalen en achtergronden in ons weekendkatern